Ansiktsserum – Guide för att hitta rätt

Helena Ulne Bengtson
Helena Ulne Bengtson
2021-09-13
Ansiktsserum – Guide för att hitta rätt

Det finns otroligt många ansiktsserum att välja mellan på marknaden. Hundratals olika tillverkare, leverantör och användningsområden. För att slippa slösa onödig tid och pengar på produkter som inte fungerar för dig och din hy, tänkte vi dela med oss av det vi vet.

Visste du att olika hudtyper har olika behov när det kommer till innehåll i serum? I detta inlägg tar vi upp allt du behöver veta för att välja ett serum som är rätt för dig.

Våra härligaste italienska serum

Vad är ett ansiktsserum?

Ett serum är en hudvårdsprodukt som används för att förebygga och förbättra huden i ansiktet. Egenskaperna i ett serum ser annorlunda ut än för en vanlig ansiktskräm. Till exempel är ett serum mycket lättare i konsistensen. Det beror på att serumet är tillverkat för att lättare tränga ner i hudens lager. Molekylerna som bygger serumet är mycket mindre än i en vanlig ansiktskräm och går därför ner mycket lättare i huden. Ett serum innehåller vanligtvis aktiva ingredienser med kraftfulla egenskaper för att hjälpa huden att öka kollagenproduktionen och balansera fuktnivån. På lång sikt kan rätt produkt hjälpa din hy att minska tidiga ålderstecken och förebygga rynkor.

Skillnaden på serum och andra hudvårdsprodukter är att det är skapat för att tränga ner på djupet och stärka huden inifrån. Andra krämer och ansiktsvatten är tillverkade för att främst bidra med fukt på ytan. Därför är det viktigt att komplettera sin hudvårdsrutin med ett serum som även verkar på djupet.

Hur använder man ett serum?

För att nyttja de många fördelar som ett serum kan ge i din hudvårdsrutin är det viktigt att använda det på rätt sätt. Ett serum kan med fördel appliceras både på dagen och kvällen så länge inga andra råd ges (vissa produkter kan ha starkare, aktiva ingredienser som gör huden känslig för solljus. Då är det bäst att endast applicera inför natten). Vissa serum är starkt koncentrerade och då räcker det med att antingen ta det på morgonen eller kvällen. Rådgör alltid med din dermatolog om du är tveksam, i värsta fall kommer du märka att din hud reagerar.

Integrera serumet i din dagliga hudvårdsrutin. För att få ut mesta möjliga av produktens egenskaper ska du först rengöra huden med en bra rengöring. Applicera därefter serum på rengjord hud, glöm inte att inkludera hals och dekolletage. Massera mjukt in produkten i huden. Du kommer märka att serumet försvinner snabbt in i huden i jämförelse med dag -och nattkräm. Kom ihåg att alltid ta serumet efter rengöring och eventuellt ansiktsvatten, men innan dag- eller nattkrämen. Det beror på att de aktiva ingredienserna har egenskaper som förhöjer ingredienserna även i din mjukgörande kräm. När huden öppnar upp och tar in serumet banar det väg för nästa produkt att tränga djupare ner i hudens barriär och gör så att huden kan tillgodogöra sig de näringsämnena och vitaminerna lättare. Det är därför serumet är en väsentlig del i en hudvårdsrutin, det gör nämligen övriga produkter mer effektiva.

Välj produkt efter hudtyp

Det finns otroligt många serum på marknaden som lovar diverse resultat. Men med fel produkt för din hudtyp kommer du dessvärre inte märka av någon skillnad. Det är nämligen viktigare än man tror att använda rätt hudprodukter för rätt ändamål och hudtyp. Därför tänkte vi ge en genomgång kring vilka aktiva ingredienser du bör leta efter beroende på hudtyp.

Aknebenägen hy

För dig som lider av en hy som är benägen för akne är det ett bra tips att välja en produkt med vitamin C. Det är en aktiv ingrediens är lugnande, inflammationsdämpande och har en inverkan på produktionen av kollagen. En annan bra ingrediens att håll utkik efter är retinol, en antioxidant som minskar inflammation. Zink är en potent ingrediens om du har lätt för att få finnar, ämnet lugnar nämligen irritation och hämmar oljeproduktionen. Har du väldigt fet hy kan salicylsyra vara bra att ha som aktiv ingrediens i ditt serum, det har nämligen som egenskap att lösa upp talg i porer.

Torr hy

Lider du av torr hy ska du hålla utkik efter en produkt som innehåller vitamin E. Vitamin E är nämligen en antioxidant som skyddar cellerna. En annan viktig ingrediens är niacinamid, denna ingrediens förbättrar hudens elasticitet genom att öka ceramidnivåerna. Upplever du att din hudton är ojämn kan glykolsyra tillsammans med andra aktiva ingredienser jämna ut hudtoner genom att försiktigt exfoliera huden. Tills sist är hyaluronsyra något att sträva efter om du har torr hy.

En av våra favoriter är BIO+ anti-oxidant age ansiktsessens från Vagheggi. En ekologisk produkt med organiska ingredienser som återfuktar torr hy.

Känslig hy

För känslig hy rekommenderar vi skonsamma antioxidanter. Det är viktigt att inte stressa en känslig hy med för aktiva, koncentrerade ingredienser. Leta efter grönt-te extrakt, ferulsyra och resveratrol. Dessa ingredienser fokuserar extra mycket vid att reparera huden under natten, hjälpa till att skydda huden under dagen och bekämpa fria radikaler.

Vi kan rekommendera Emozioni plus från Vagheggi för dig med känslig hy. De aktiva ingredienserna mildrar irritation och skyddar huden.

Det finns dessvärre inget som heter ”det bästa serumet”. Det beror på att det bästa serumet är olika för alla, eftersom vi har individuella hudtyper med olika behov. När du hittat ett serum som ger din hud det den behöver kommer det att vara det bästa för dig. Fundera på vilken typ av hud du har och välj sedan produkt därefter.

5 anledningar till att använda ett serum

  • Ett serum förhöjer effekten av övriga hudvårdsprodukter. Formulan i ett serum tränger lättare in i huden och gör det möjligt för efterföljande produkter att absorberas. Därför ska du alltid använda serum tillsammans med en dag- eller nattkräm.
  • Till skillnad från vanliga hudkrämer innehåller serum flera aktiva ingredienser i koncentrerat format. Oftast har de starkare verkningsgrad och du märker skillnad i din hy på både kort och lång sikt. Serum har lättare för att komma ner på djupare nivå i din hudbarriär och har därför större effekt på produktion av kollagen och återfuktning.
  • Rätt produkt kan hjälpa till att mildra hudsjukdomar som exempelvis rosacea och lugna rodnad i ansiktet.
  • De återfuktande egenskaper som de aktiva ingredienserna bidrar med förebygger torr hy och åldersrynkor. Serum kan aldrig få bort rynkor, men det kan återfukta din hy och förebygga att nya rynkor uppkommer.
  • Det återfuktar och skyddar huden. Oavsett om du använder serumet under dagen eller kvällen skapar det en skyddande barriär som hindrar föroreningar och andra gifter att tränga genom hudbarriären. Var dock noga med att komplettera med ett SPF med UV-filter.

Avslutningsvis

Vi tror och hoppas att du har fått med dig det du behöver veta om serum. Ett serum är en kraftfull byggsten i din dagliga hudvårdsrutin och om du inte redan har ett bör du definitivt investera i det. Vi på Ulne finns här för att hjälpa dig skapa en bättre hudvårdsrutin för att ge din hud det den behöver. Kontakta oss för frågor som rör din hudvård, vi hjälper dig!

Ulne - Handla Nu
Alltid fri frakt
kredikort
+ ApplePay + Google Pay
Säkra betalningar med Stripe
100% nöjdhetsgaranti