FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER
Är serum bättre än ansiktskräm?

Är serum bättre än ansiktskräm?

Helena Ulne Bengtson

Publicerad av:

Helena Ulne Bengtson

10/4/2021

De flesta skönhetsbutiker har ett fantastiskt utbud av hudvårdsprodukter. Ansiktsrengöring, ansiktsmasker, dagkrämer, nattkrämer, ansiktsserum, återfuktande krämer, ansiktstoners och mer. Det finns en hel uppsjö av produkttyper och det kan nästa bli övermäktigt att hålla rätt på alltihop. Det går så klart att navigera i det här och alla produkttyper har sina funktioner, styrkor och svagheter. Allt går ut på att hålla din hud ungdomlig och frisk.

Två av de viktigaste produkttyperna är ansiktsserum och återfuktande ansiktskrämer. När du åldras förlorar huden sin förmåga att reparera och regenerera sig. Då kan det vara bra att börja använda serum och ansiktskrämer dagligen. Helst redan vid 30-års åldern. Det är dock aldrig för sent att börja.

Här går vi igenom vad som skiljer serum och ansiktskräm åt, hur du applicerar dem och om du kan välja serum eller ansiktskräm.

575 kr
445 kr

Är serum - koncentrerad hudvård

Det är en koncentrerad hudvårdsformel med kraftfulla aktiva ingredienser. Det finns olika serum som riktar sig mot olika sorters problem. Du kan hitta de som är rika på C-vitamin och E-vitamin, som får din hud att kännas len och smidig. Du kan också hitta alternativ som gör huden ljusare eller AR serum som är inriktade på vissa aktiva ingredienser. Produkter rika på hyaluronsyra används för att bekämpa tecken på åldrande genom att ge en fuktgivande ’boost’ till huden.

Serum består av små molekyler som har lätt att tränga djupt in i huden. Det hjälper huden att läka från insidan, eftersom lagren innanför överhuden (epidermis) behandlas. Serum är tillverkade av vattenlösliga ingredienser och är perfekta för människor med fet hy. Personer med akne kan ofta minska problemet med ett ansiktsserum.

Vid tillverkning av serum, avlägsnas mycket vätska under processen. Det ger en hög koncentration av aktiva ingredienser som kan fräscha upp huden bara på några veckor. Koncentrationen av aktiva ingredienser kan vara så hög som 70%.

Hur applicerar man ett ansiktsserum?

Börja med att tvätta ansiktet noga. Använd ansiktsrengöring för att se till att huden verkligen är ren när du applicerar serumet.

Om du har känslig- eller aknebenägen hud, bör du vänta tills din hud är helt torr. Personer med hudsjukdomar som eksem eller rosacea bör undvika att applicera serum på drabbade områden om inte huden är torr.

Serumet tränger igenom hudlagren lättare om huden är våt. Har du känslig hud, och serumet snabbt tränger igenom hudens lager, kan det leda till hudirritation. Har du känslig hud bör du istället vänta tills huden är torr. Detta sänker penetrationstakten och gör det lättare för din hud att absorbera serumet.

Så här applicerar du serum efter ansiktsrengöring:

  1. Ta en liten mängd på fingertopparna. Du behöver mycket lite, så var försiktig med hur mycket du tar. För mycket kan torka ut huden.
  2. Klappa försiktigt in serumet på ansiktet med fingrarna. Låt bli att gnugga, gnida eller att använda en svamp.
  3. Du kan använda en massageroller av hög kvalitet på huden efter att du har applicerat ditt ansiktsserum.

Kom ihåg att noggrant läsa vad serumet gör innan du köper produkten. Många ansiktsserum är inriktade mot specifika delar av ansiktet.

Ansiktskräm- Fuktgivande hudvård

En ansiktskräm är mycket tjockare än ett serum. AR serum absorberas snabbt av huden. En fuktkräm absorberas långsammare och innehåller fuktighetsbindare, även kallade ”emollients”.

Fuktighetsbindare är olje- eller fettbaserade ingredienser som hjälper fuktkrämen att tjockna och ger mer fukt till huden. Fuktkrämer är rika på både fuktighetsgivare (humectants) och fuktighetsbevarare (occlusives). Fuktighetsgivare återfuktar huden och fuktighetsbevarare hjälper huden att behålla fukten.

Ansiktskrämer är formulerade för att ta itu med olika problem, beroende på din hudtyp. Om du har fet hud kan du hitta en ansiktskräm som hjälper dig. Personer med torr hud, kombinerad hud och känslig hud kan alla hitta ansiktskrämer som fungerar för just dem.

Formlerna skiljer sig även för krämer ämnade för ansiktet och kroppen. Eftersom huden i ansiktet är mycket tunnare är ofta fuktkrämer för ansikte lättare än kroppskrämer.

Ansiktskrämer bör appliceras två gånger dagligen, en gång på morgonen och en gång innan du lägger dig.

Vad är skillnaderna mellan ansiktsserum och ansiktskräm?

Ansiktsserum och ansiktskrämer är som dag och natt. De är väldigt olika, men ändå behöver huden båda två om du vill ha frisk och smidig hud.

Här är fem saker som skiljer dem åt:

1. Sammansättning

Serum är lättare och tunnare än ansiktskräm, vilket gör det lättare för serum att tränga djupt in i huden.

Ansiktskrämer tenderar att vara tjockare. Eftersom ansiktskrämer kan ha ingredienser som smör och olja, blir det svårare för ansiktskräm att tränga djupt ner i huden. Hudkrämens primära funktion är att behålla fukt och få huden att kännas mjuk vid beröring.

En annan skillnad mellan serum och ansiktskräm är molekylernas storlek. Ansiktsserum har små molekyler, medan de flesta ansiktskrämer har större molekyler. De större molekyler gör att ansiktskrämer inte kan tränga ner lika djupt i hudens skikt.

2. Aktiva ingredienser

Den aktiva ingrediensen i serum är till för att läka huden. De flesta produkter innehåller upp till 70% koncentration av aktiva ingredienser.

Ansiktskrämer innehåller högst 10% aktiva ingredienser. Vissa kombinationskrämer, t.ex. solskyddsmedel kombinerat med fuktkräm, innehåller låga mängder aktiva ingredienser. Vill du ha omedelbar effekt ska du istället välja ett ansiktsserum.

3. Prisvärdhet

Om man jämför serum med de flesta ansiktskrämer, kan serum verka väldigt dyrt. Men serum är mycket drygt (du behöver bara några droppar per gång) så även en liten flaska serum är tänkt att räcka i månader.

Många använder alldeles för mycket serum per applicering, vilket (så klart) gör att det tar slut snabbare. Det är inte heller till någon vidare nytta. Att använda för mycket serum är inte bra för din hud. Det kan få huden att se uttorkad ut.

Serum är mycket dyrare jämfört med de flesta ansiktskrämer, men serum är mycket effektivt. Applicera sparsamt så hjälper du inte bara huden, du behöver heller inte köpa nytt lika ofta.

4.  Huvudsaklig uppgift

Serum och ansiktskräm har olika roller när det gäller hudvård. Ett ansiktsserum innehåller höga koncentrationer av ingredienser som antioxidanter, ingredienser mot åldrande, huduppljusande ingredienser, peptider och mer. AR serum riktar sig mot hudlagret under epidermis och läker huden inifrån.

En ansiktskräm, vanligtvis en fuktkräm, har i uppgift att återfukta huden, och att även behålla fukt i huden. Det hjälper huden att kännas frisk och hälsosam. Vissa ansiktskrämer innehåller även ingredienser som ger näring till huden. Ansiktskrämer fungerar också som en skyddande barriär för huden.

5. Effektivitet

Serum är känt för att vara mer effektivt eftersom det har hög koncentration av aktiva ingredienser. Men när serum används utan andra produkter, eller i för höga doser, kan serum påverka huden negativt. Det är för att serum även kan torka ut huden. Ansiktskrämer är mildare mot huden och kan användas dagligen.

Kan jag välja serum eller ansiktskräm?

Din hudvårdsrutin bör innehålla både serum och ansiktskräm. Ansiktskräm innefattar ett brett spektrum av produkter där fuktighetskräm är den allra mest använda ansiktskrämen. Serum och ansiktskräm bör användas tillsammans för att ge maximal effekt för din hud.

Applicera serum före ansiktskräm

Gör så här när du applicerar serum och ansiktskräm:

  1. Rengör ansiktet och applicera serumet
  2. Applicera ansiktskrämen när serumet börjar sjunka in

Du bör alltid applicera serumet före ansiktskrämen. Det gör att serumet kan sjunka genom överhuden och börja arbeta i de undre hudlagren. Sedan bildar ansiktskrämen ett lager av fukt på överhuden. På så vis stängs serumet in i huden. Serum och ansiktskräm ger mest nytta när de används tillsammans. Det är bäst att använda den här kombinationen av produkter direkt efter du duschat eller badat. Då är din hud fuktig och hudvårdsrutinen får större effekt.

Kom ihåg att serum och ansiktskrämer aldrig ska appliceras ovanpå smink. Det går dock bra att använda serum och ansiktskräm som bas innan du använder foundation och primer.

Använd både serum och ansiktskräm!

Serum och ansiktskräm fyller båda en viktig funktion som näringstillskott som din hud inte bör vara utan. Applicerar du ett lager serum innan du stryker på din ansiktskräm både på morgonen och på kvällen, kommer din hud att se yngre ut, kännas mjukare och du hjälper den att bekämpa ålderstecken. Om du följer denna rutin två gånger dagligen, bör du se synliga resultat inom några veckor.

Din hud kommer att må och se bättre ut än någonsin!

TILL BUTIKEN

Makeup

Hand och fot

För män

Pigmentering och ojämn hudton

Egna produkter

Bio och vegan

Fet och kombinerad hud

🏆 Stockholm Beauty Week Award 2021

Ansikte

Kropp

Normal och torr hud

Matt hud

Anti aging

Känslig hud

Solskydd