Bästa ansiktsserumet för dig – Guide 2021

Helena Ulne Bengtson
Helena Ulne Bengtson
2021-04-14
Bästa ansiktsserumet för dig – Guide 2021

Visst skulle det vara bra med ett enda serum som gör allt men det finns tyvärr inte (än). Du kan istället använda flera olika serum samtidigt och på så vis hitta en uppsättning som fungerar väl för just dig. Din hud är unik med unika behov, utmaningar och problem. Dessutom behöver varje hudtyp en viss typ av näring och uppmärksamhet. Det som fungerar väl för en hudtyp kan vara direkt motarbetande för en annan. Akne, pigmentering och torrhet behöver olika serum för att få bukt med.

Den här guiden innefattar vad serum är, hur de används och att välja rätt sort för just din hud. Du kan även läsa om olika typer av serum som riktar sig mot olika hudproblem, oavsett hudtyp.

Serum med fantastiska premiumingredienser för alla hudtyper hittar du hos oss

Vad är ett serum?

Till att börja med är serum inte en fuktkräm. Om du föreställer dig att din hudvårdsrutin är en trerätters måltid så är ansiktsserumet är huvudrätten och fuktkrämen är efterrätten. Först rengör du med en ansiktstvätt som passar din hudtyp. Bäst är ofta en mild rengöring som är skonsam. Genom att rengöra ditt ansikte så avlägsnar du smuts och föroreningar för att förbereda huden för näring som är nästa steg. Här kommer serum in i bilden. Det ger näring i form av specifika koncentrerade ingredienser. Beroende på hudens behov kan serum till exempel vara återfuktande, ge en ljusare hudton eller ha anti-aging egenskaper. Serum är oftast flytande men kan även vara gelbaserade. De tas upp lättare av huden och hjälper till att låsa in fukten. Fuktkrämen är det tredje och sista steget. Serum ersätter inte fuktkräm utan förbättrar fuktkrämens effekt och hjälper den att verka på djupet. Fuktkrämen bildar då inte bara ett lager på hudens yta utan återfuktar på djupet.

Serum skiljer sig även mycket från ansiktsoljor. Ansiktsoljor fungerar på ytan, är tjockare i konsistensen och tar längre tid att absorberas av huden. Serum är vattenbaserade, lättare i konsistensen och absorberas snabbt av huden.

Fördelar med serum

Serum har riktad effekt mot olika utmaningar. Din hud kan ha mer än ett problem som kräver uppmärksamhet. För att förbättra fördelarna med ett serum, välj ett som har en kombination av antioxidanter och retinol. Serum kan hjälpa till att minska pigmentering, rodnad och rynkor genom att penetrera huden på djupet och ge näring.

Använd ditt serum på rätt sätt

Det finns främst två sätt att integrera ett serum i din hudvårdsrutin:

1.         Droppa ansiktsserumet direkt på huden. Fokusera på kinderna, pannan, hakan och halsen. Massera försiktigt in ansiktsserumet i huden med cirkulära rörelser. Var försiktig runt det känsliga området under ögonen (huden är tunn där). Du bör därefter applicera en fuktkräm för att försegla alla näringsämnen i serumet.

2.         Den andra metoden är att ta en klick fuktkräm på baksidan av handen. Tillsätt ett par droppar serum och blanda. Applicera på ansikte och hals.

En tumregel är det bättre att använda ett lågkoncentrationsserum, särskilt antioxidantserum med vitamin C eller D.  Lågkoncentrationsserum kan ta lite längre tid innan de visar resultat jämfört med ett serum med högre koncentration, men lågkoncentrationsserum är ofta stabilare och effektivare på längre sikt. Serum tar i genomsnitt cirka sju veckor att visa resultat. Hos yngre personer kan man ofta se resultat långt före sju veckor.  Använd serum två gånger om dagen – en gång på morgonen och en gång på kvällen för bästa resultat.

Olika typer av serum

Anti-aging serum

Om det används regelbundet kan anti-aging serum vara effektivt mot rynkor, fina linjer och andra tecken på åldrande. Anti-aging är inte bara för kvinnor och män över en viss ålder. Den känsliga huden runt ögonen kan börja visa tecken på åldrande redan i 20-årsåldern. Anti-aging serum är fördelaktiga för alla hudtyper, oavsett ålder. Leta efter ingredienser som lugnar huden. Retinol, grönt te, koffein och hyaluronsyra är bra ingredienser. Dessa ingredienser gör huden smidig och ungdomlig. Ett tips är att börja med ett lågkoncentrationsserum för att sedan gå mot högre koncentration med tiden. 

Antioxidantserum

Föroreningar och smuts kan orsaka skador på huden som inte försvinner med rengöring av ansiktet. De fria radikaler som man utsätts för varje dag kan orsaka fina linjer, skada hudceller och orsaka för tidigt åldrande. Antioxidantserum hjälper till att reparera och läka huden och förhindra åldrande och hudskador. Antioxidantserum är lämpliga för alla hudtyper men om du har fet hud kan det vara bra med gelbaserade serum och fuktkrämer. Bra ingredienser är vitamin A, C, E, L-askorbinsyra, melatonin och resveratrol. Se till att serumen inte innehåller parabener, sulfater eller dofter för att minska risken för irritation eller akne.  C-vitamin är bäst lämpat för användning dagtid medan E-vitamin är bättre på natten. De är helt enkelt effektivare om de används separat vid olika tider på dygnet. C-vitamin under ett solskyddsmedel kan ge ytterligare skydd mot solens skadliga UV-strålar. E-vitamin reparerar hudceller på natten mer effektivt vilket gör huden smidig och fräsch.

Återfuktande serum

Återfuktande serum tillför fukt och ger näring åt huden på djupet. Använd helst med en fuktkräm som appliceras efter ansiktsserumet. Det är bäst lämpat för torr hud men kan även användas av personer som har kombinerad hud. De som har fet och aknebenägen hud rekommenderas att undvika återfuktande serum, bortsett från under vintermånaderna. Hyaluronsyra och peptider är vanliga i återfuktande serum. Återfuktning är inte bara för torr eller mogen hud. Din hud behöver återfuktas för att bibehålla sin elasticitet och förhindra tidiga tecken på åldrande.

Pigmenteringskorrigerande serum

Har du förstorade porer på kindbenen? Ojämn hudton mellan ansikte och hals? Eller hyperpigmentering och fina linjer runt ögonen? Pigmenteringskorrigerande serum kan då vara något för dig. Det kan hjälpa till att jämna ut ojämna hudtoner och ta bort mörka fläckar. Exfolierande serum kan minimera porer och jämna ut fina linjer på huden. Pigmenteringskorrigerande serum går att använda för alla hudtyper. Leta efter ingredienser som C-vitamin, glykolsyra och azelainsyra. Även kojicsyra och arbutin bidrar till att minska pigmentering.

Bästa ansiktsserumet för dig

Ansiktsserum återfuktar, exfolierar och föryngrar huden. De hjälper till vid akne och hudirritation samt förnyar och återställer huden. Utöver anti-aging fördelarna kan serum även hjälpa din hud att behålla sin ungdomliga briljans. Det finns ett ansiktsserum för alla – även för just din huds specifika behov. De serum som nämns ovan kan användas var för sig eller i kombination med andra. Fördelarna med serum är många och du kan säkerligen hitta ett eller flera som passar just dina behov.

Din hud är kroppens största organ och behöver uppmärksamhet, omsorg och kärlek. Behandla inte huden som ett vetenskapligt experiment utan försök att använda din nyfikenhet och kreativitet när du skapar och utvecklar din hudvårdsrutin. Det är viktigt att förstå vad din hud behöver och hur du vill att din hud ska se ut och kännas. När du har satt dina hudmål blir det mycket lättare att välja produkter. Du kan därefter sätta en hudvårdsrutin som fungerar bra med ditt dagliga schema, din livsstil och dina behov. Hudvård ska inte vara ett nödvändigt ont. Det ska vara roligt, uppfriskande och sätta guldkant på vardagen.

Ulne - Handla Nu
Alltid fri frakt
kredikort
+ ApplePay + Google Pay
Säkra betalningar med Stripe
100% nöjdhetsgaranti