FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER
Hudvårdskit – Guide till en bra grund

Hudvårdskit – Guide till en bra grund

Helena Ulne Bengtson

Publicerad av:

Helena Ulne Bengtson

2021-07-23

Utbudet av hudvårdsprodukter är enormt och närmast överväldigande. Men hörnstenarna i hudvård är desamma. Här är en guide för att ta fram ett bra hudvårdskit som ger en god grund för din hudvårdsrutin. Att förstå syftet i varje steg gör det lättare att hitta rätt produkter för just dig samt att utforska nya märken och produkter. Hudvård ska vara roligt och nyfikenhet välkomnas.

Häng med!

Läs mer
445 kr
Läs mer
545 kr
Läs mer
1 595 kr
Läs mer
1 595 kr
Läs mer
595 kr
Läs mer
245 kr
Läs mer
495 kr
Läs mer
345 kr
Läs mer
960 kr
Läs mer
265 kr
Läs mer
345 kr
Läs mer
545 kr
Läs mer
495 kr
Läs mer
85 kr
Läs mer
285 kr
Läs mer
325 kr
Läs mer
235 kr
Läs mer
115 kr
Läs mer
195 kr
Läs mer
295 kr

Rengöring

En av de viktigaste delarna i ditt hudvårdskit är rengöring för att tvätta bort den smuts och föroreningar som ackumulerats på din hud under dagen. Tvätta ansiktet två gånger – en gång på morgonen och en på kvällen. Rengöring ska bland annat ta bort överflödig olja (talg) från ansiktet. Överskott av hudens naturliga oljor kan blockera porerna och gro bakterier. En bra rengöring hjälper till att upprätthålla en hälsosam pH-nivå och ser till att övriga hudvårdsprodukter kan absorberas bättre. Huden i ansiktet är tunnare och behöver lite extra kärlek.

Använd gärna en lätt och mild rengöring på morgonen så att nödvändiga naturliga oljor i ansiktet behålls under dagen. För fet hud kan en gel eller skummande rengöring fungera bäst medan en krämbaserad rengöring är bättre för torr hud. På kvällen gör ofta en dubbelrengöring underverk. Metoden är att, som namnet antyder, rengöra ditt ansikte två gånger. Det första steget är att använda en oljerengöring. Olja löser hudens naturliga oljor och rensar porerna samtidigt som den är skonsam mot huden. Det hjälper till att lyfta smink och smuts utan att ta bort fukten i huden. Det andra steget är att använda en vanlig vattenbaserad rengöring som hjälper till att ta bort eventuella rester av smuts.

Ansiktskräm

Huvudsyftet med alla fuktkrämer ska vara att återfukta huden och komplettera de naturliga oljorna som skyddar den. Om du återfuktar för lite kan huden bli torr och irriterad, särskilt efter rengöring. En bra ansiktskräm hjälper huden att se mjuk och fyllig ut samt att hålla den frisk överlag. Likt rengöringsmedel bör du välja en fuktkräm som är lämplig för din hudtyp. För fet hud kan en gel fungera bäst. Kombinerad hud gynnas ofta av en tunnare kräm och för torr och mogen hud är ofta en tjockare kräm lämplig. Leta efter fuktkrämer med lugnande ingredienser för att förstärka skyddet av din hudbarriär. Det kan till exempel vara Centella asiatica, grönt te extrakt, ceramider, allantoin, kolloidal havregryn, aloe vera, eller mucin från sniglar. Dessa ingredienser hjälper till att läka och återställa din hud. Bra ocklusiva medel som dimetikonol är bäst lämpade för torra hudtyper.

Solskyddskräm

Solskyddsmedel kan vara den viktigaste delen i ditt hudvårdskit. Alla resultat av rengöring, fuktgivande och behandlingsserum kan gå förlorade om huden inte ges tillräckligt skydd mot UV-strålar och föroreningar. Leta efter solskyddsmedel med brett spektrum (helst vattenbeständigt) med minst SPF 30. Detta skyddar dig mot UVA- (vilket påskyndar åldrandet av huden) och UVB-strålar (vilket kan orsaka solbränna). Applicera solkräm flera gånger om dagen när du vistas i solen – minst med 2–3 timmars intervall.

Exfoliering

Exfoliering kan göra underverk för din hud och bör vara en självklar del av din hudvårdsrutin, helst 2–3 gånger i veckan. Exfoliering av din hud hjälper till att ta bort instängd smuts och föroreningar från dina porer samt att föra bort döda hudceller och påskynda utvecklingen av nya hudceller. Det ger lyster till din hud och förhindrar utslag genom att rengöra porer djupt.

Det finns två typer av exfoliering: mekanisk och kemisk.

Mekanisk exfoliering

Ansikts- och kroppsskrubbar bygger på mekanisk exfoliering där döda hudceller på det översta lagret av huden skrubbas bort. Detta kan göras till exempel med mikrogranulat i skrubben. Denna typ av mekanisk exfoliering är vanligast och många drar nytta av den. Tänk dock på att inte exfoliera för mycket eller för ofta. Huden måste återhämta sig. Exfoliering är inte alltid lämpligt för känslig hud. Mekanisk exfoliering kan göras hemma eller på hudvårdsklinik.

Kemisk exfoliering

Även om det kan låta skrämmande, är kemisk exfoliering i själva verket ett skonsamt sätt att ta bort döda hudcellerna från din hud. Lågprocentiga syror kan hjälpa till att försiktigt lossa de döda hudcellerna från huden och ge härlig lyster. Vanliga ingredienser tillhör kategorierna alfahydroxisyra (AHA) eller betahydroxisyra (BHA). Dessa har något olika funktion. För rengöring av porer bör du använd en BHA (salicylsyra). Det är särskilt bra vid akne och pormaskar. AHA (glykolsyra, mjölksyra, mandelsyra) är bra för att ge huden lyster. Tänk på att vara försiktig vid användning av kemiskt exfolierande produkter. Använd inte för starka produkter och gör inte egna blandningar. Fråga din hudläkare om kemisk exfoliering är lämplig för dig.

Serum och krämer

Produkter för behandling av specifika hudbesvär kan behövas ibland. Besvären kan vara ojämn hudstruktur, hyperpigmentering, solfläckar, fina linjer eller rynkor och akne. Retinoider som retinol är vitamin A derivat som använts länge inom hudvård. Det finns i både serum och krämer och används ofta för dess anti-aging fördelar och vid behandling av akne. De främjar omsättningen av hudceller och bör endast användas nattetid. Retinoider fungerar genom att penetrera in i hudens yttre lager (epidermis) och neutralisera fria radikaler. Det jämnar ut fina linjer och rynkor, bleker fläckar och hjälper till att rensa porerna. Det hjälper också till med ojämn hudstruktur och problem med fuktbalansen i huden.

Dagtid är det bra att inkludera ett serum med antioxidanter för att bekämpa UV- och miljöangrepp. Till exempel kan ett bra C-vitaminserum skydda huden från skador från fria radikaler, främja produktionen av kollagen och minska framtoningen av mörka fläckar. Utöver L-askorbinsyra finns det olika vitamin C derivat som natrium askorbyl fosfat och magnesium askorbyl fosfat. I kombination med ingredienser som ferulsyra blir C-vitamin mer stabiliserat och effektivt.

Här är några ingredienser som riktar sig mot specifika hudproblem:

  • Azelainsyra – Har antiinflammatoriska egenskaper, minskar rodnad, bekämpar akne och hjälper till att bleka fläckar
  • Niacinamid – Bekämpar rodnad, ge lyster, stärker hudbarriären samt reglerar oljeproduktionen
  • Alfaarbutin och kojicsyra – Minskar hyperpigmentering, solskador och mörka fläckar
  • Hyaluronsyra – Återfuktar och lugnar huden samt minskar framtoningen av fina linjer
  • Peptider – Producerar kollagen, gör huden fylligare och fastare samt minskar inflammation
  • Centella asiatica – Bleker fläckar, lugnar huden, minskar inflammation, producerar kollagen och påskyndar läkning

Ansiktsoljor

Ansiktsoljor är inte ett måste men kan göra underverk för din hud när du hittar den olja som fungerar bäst för dig. Torr hud kan behöva olja med högre innehåll av oljesyra som hjälper till att försegla fukt genom att tränga djupt in i huden. Denna omega-9 fettsyra har anti-aging egenskaper och bekämpar fria radikaler. Oljor som är rika på oljesyra är till exempel olivolja, avokadoolja och marulaolja. Kombinerad hud och aknebenägen hud mår bäst av ansiktsolja rik på linolsyra. Denna typ av olja har också antiinflammatoriska egenskaper men är tunnare än oljor med mer oljesyra. Aknebenägen hud saknar ofta denna omega-6 fettsyra. Applicering kan dämpa utbrott av akne. Några exempel på oljor med hög linolsyrahalt är nyponolja, hampaolja, grapefruktolja och tistelolja.

Oljor kan också användas som rengöring i det första steget vid dubbelrengöring. Tanken bakom oljerengöring är att olja löser upp talg på huden och rengör porer från insidan. Olja är dessutom särskilt bra för att ta bort smink och tunga solskyddsprodukter. Oljor läker och reparerar också din hud, vilket ger en lugnande känsla efter rengöring.

Börja med en bra grund

Det kan vara svårt motstå nya iögonfallande hudvårdsprodukter. Ofta slutar det med att man köper något dyrt men överflödigt som inte gynnar huden som den borde. En bra utgångspunkt är istället att börja med en enkel och bra grund. Ett hudvårdskit och en rutin som du håller dig till. Därefter kan du prova nya produkter och metoder för att hitta det som passar dig bäst. Identifiera din hudtyp och välj dina produkter utifrån dina behov. Ingen hudvårdsprodukt är ett mirakel. Det är kombinationen i ditt hudvårdskit som skapar helheten. Alla bra hudvårdsrutiner ger resultat men det sker inte över en natt. Du behöver använda en produkt konsekvent i minst 2 veckor, eventuellt upp till 3 månader, för att se resultat.

Kom ihåg att hudvård är vetenskap, inte magi. Skapa en bra grund först att utgå ifrån.

Läs gärna vår nya artikel om Liktorn

TILL BUTIKEN

Rehydra för torr hud 50% Rabatt

Hudvård torr hud

Solskydd

Anti aging

Hudvård för känslig hud

Hudvård ansikte

Hudvård män

Hand och fot

Pigmentfläckar och ojämn hudton

Egna produkter

Hudvård för kroppen

Matt och stressad hud

Bio och vegan

Fet och kombinerad hud

Makeup

🏆 Stockholm Beauty Week Award 2021