FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER
Jojobaolja har unika fördelar värda att utforska

Jojobaolja har unika fördelar värda att utforska

ULNE redaktionen

Publicerad av:

ULNE redaktionen

2022-02-28

Jojobaolja är en mirakelprodukt som utvinns från jojobaväxten. Trots att den kallas för en olja är det egentligen ett vax med molekylstrukturer som liknar hudens egen talg. Det är bland annat därför den är fantastisk att använda till hud och hår.

I det här inlägget ger vi dig allt du behöver veta om Jojobaolja i hudvård.

Läs mer
495 kr
Läs mer
335 kr

Jojobaolja gör dig naturligt snygg

Ingen har väl undgått den senaste hudvårdstrenden om naturlig och ekologisk skönhet? Vi kan absolut förstå varför. Många skönhetsprodukter innehåller skadliga ämnen som kan påverka både människa och miljö, lång tid framöver. Därför är det inte konstigt att konsumenter söker sig mot mer naturliga alternativ. Jojobaoljan är ett exempel på en sådan produkt som finns i många medvetna konsumenters badrumsskåp.

Vid tillverkning är det Jojobans frön som används. De plockas och kallpressas till färdig produkt. Kallpressning innebär att oljan har kvar levande näringsämnena eftersom den aldrig utsätts för högre temperaturer.

Efter kallpressning tappas oljan och förs ut i butik. Hudvård behöver inte vara mer krångligt än så!

Hjälpande ämnen

Vad är det som gör jojobaoljan så bra för vår hud och vårt hår?

Oljan innehåller en syra som kallas för gadoljesyra. Det är en enkelomättad fettsyra som finns naturligt i vår hud. Det är därför jojobaoljan är en så fantastiskt bra hudvårdsprodukt för den med aknebenägen hy till exempel. Oljan kan hjälpa huden att stabilisera sin talgproduktion genom användning. Syran går ner i hudens lager och ”lurar körtlarna” att sluta producera ett överskott av talg.

På samma sätt kan oljan hjälpa till att stabilisera en fet hårbotten. För dig som lider av fett hår och problem med hårkvalitén har jojobaoljan visat sig ha flera fördelar i och med de naturligt förekommande enkelomättade fettsyrorna som finns i produkten.

Förutom dessa fettsyror har jojobaoljan även andra egenskaper. Den är exempelvis full av vitamin A och D. Vitamin A är en livsnödvändig vitamin som kroppen behöver för att hud, slemhinnor och synen ska kunna fungera normalt. Det är även ett mycket viktigt vitamin för gravida kvinnor, eftersom kroppen använder det under utvecklingsprocessen av embryot. Idag är det inte alls vanligt att lida av brist på vitamin A eftersom det är lätt att få i sig via kosten. Vitamin D är svårare att få i sig eftersom det är ett vitamin som kommer till oss genom solen. Därför är det mer vanligt att nordbor har brist på vitamin D då vintrarna ofta är långa och mörka.

Till sist är det även viktigt att nämna att oljan är full av rika antioxidanter som skyddar huden mot oxidativ stress. När huden utsätts för påfrestningar i form av skadlig UV-strålning, föroreningar och andra toxiner, arbetar antioxidanterna i oljan för att skydda hudens celler. Oljan hjälper med andra ord huden att få en liten vitaminboost.

Användningsområden

Jojobaoljan kallas inte för en mångsidig mirakelprodukt utan att leva upp till sitt rykte. Den har flera olika användningsområden och är som sagt helt naturlig. Här nedan får du veta mer om vad den kan användas till, och på vilket sätt den är bra för dig.

Munsår

Oljan har antibakteriella egenskaper och passar därför perfekt för dig som lider av munsår. Munsår kan drabba vem som helst, speciellt när luften är torr och kall. Ibland kan det ta tid att läka på grund av att huden är torr och såret slits upp, gång på gång. Genom att applicera jojobaolja på munsåret rengör du, vårdar och återfuktar huden så att den lättare kan läka. Applicera 2–3 gånger under dagen.

Akne/fet hy

De flesta vet att olja är ett stort NEJ när det kommer till hud som har akne eller är benägen till utbrott. Det beror på att olja gärna täpper till porer och gör det svårare för huden att balansera sin oljeproduktion. Men eftersom jojobaoljan inte är en olja, utan ett vax som innehåller fettsyror som liknar hudens egna, har den istället en balanserande effekt.

Jojobaoljan kan få en fet hy med akne att bli balanserad för att undvika oönskade utbrott orsakade av för mycket talgproduktion.

Nattkräm

För dig som lider av torr hud kan Jojoba ge en neutraliserande och balanserande effekt. Den innehåller nämligen enkelomättade fettsyror som finns naturligt i huden. Trots att Jojoba egentligen inte är en olja kan huden gärna bli glansig och kännas fet om den används under dagen. Vissa upplever att sminket inte sitter lika bra. Så därför är det en bra idé att använda oljan som en nattkräm istället. Smörj in oljan innan du går och lägger dig och rengör ansiktet på morgonen och din hud kommer att stråla!

Sminkborttagning

Jojoba är en fantastisk produkt för dig som vill ha en så naturlig sminkborttagning som möjligt. Oljan löser upp smuts och orenheter och är till och med effektiv mot vattenfast smink! Den är otroligt mild och lämnar huden mjuk och återfuktad efter användning.

Kroppsolja

Torr hud? Say no more. Jojoba kan lindra torr hud över hela kroppen, från händer, armar, ben till fötter. Använd oljan medan du duschar eller smörj in dig direkt när du är färdig. De enkelomättade fettsyrorna som oljan består av hjälper huden att låsa och behålla fukt.

Läppbalsam/skrubb

Torra läppar? Vi förstår. Det är svårt att inte slicka sig om läpparna när det är kallt ute, detta gör dessvärre att dina läppar spricker. Istället för att återfukta dina läppar med hjälp av din saliv, strö på lite jojobaolja och låt det sjunka in. Oljan har en vårdande och återfuktande effekt, så vi är säkra på att du kommer uppleva lindring.

Är dina läppar väldigt torra kan du göra en naturlig läppskrubb med hjälp av jojobaolja och socker. Gnugga försiktigt mot läpparna och upplev skillnaden. Upprepa vid behov.

Balanserar skalpen

Oljans balanserande egenskaper är inte bara bra för huden utan även för ditt hår. Det beror på att oljans naturliga fettsyror. De hjälper skalpen att balansera genom att antingen tillföra fukt eller genom att lura talgkörtlarna till att producera mindre fett. På så vis kan oljan hjälpa dig som lider av mjäll eller fett hår. Blanda ut oljan i ditt balsam nästa gång du duschar eller använd den som den är.

Hjälper torrt hår

Torrt och livlöst hår är inte ovanligt, men det kan kännas trist och vara svårt att bli av med om man inte vet hur man tar hand om håret. Jojoba har vårdande egenskaper som återfuktar och reparerar skadat och livlöst hår. Applicera i håret efter dusch eller blanda ut med ditt schampo och balsam.

Naturlig rakolja

Oljans vårdande och återfuktande egenskaper gör den perfekt till att använda vid rakning. För dig som lider av känslig hud kan oljan hjälpa till genom att lugna och minska friktion som uppstår vid rakning. Resultatet blir en mindre irriterad hud utan röda prickar.

Sammanfattning

Jojobaoljan är en naturlig produkt med flera positiva effekter och kallas inte för en mirakelprodukt för inte. Det bästa är att den är helt naturlig och fri från skadliga tillsatser. Trots att Jojoba benämns som en olja är det faktiskt ett vax, därför fungerar den även bra till aknebenägen hud. Använd alltid en ekologisk jojobaolja för att vara trygg i att innehållet håller hög kvalité och är fri från tillsatta ämnen.

TILL BUTIKEN

Hudvård torr hud

Solskydd

Anti aging

Hudvård för känslig hud

Hudvård ansikte

Hudvård män

Hand och fot

Pigmentfläckar och ojämn hudton

Egna produkter

Hudvård för kroppen

Matt och stressad hud

Bio och vegan

Fet och kombinerad hud

Makeup

🏆 Stockholm Beauty Week Award 2021