FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER
Liktorn – Tips på behandling och fotkrämer

Liktorn – Tips på behandling och fotkrämer

ULNE redaktionen

Publicerad av:

ULNE redaktionen

2022-04-29

Har du någon gång känt en smärta i foten för varje steg du tar? Du kan ha fått blåsor som skaver. Ett plåster kan hjälpa tillfälligt eller byta till ett par andra skor.

Men det finns något annat som är ännu mer smärtsamt och tar lite längre tid att bli av med. Liktorn, eller Clavus på fackspråk, kan uppstå när huden utsätts för tryck och friktion under längre tid. Då bildas hård hud för att skydda huden från skador. Är trycket koncentrerat till en liten begränsad yta under lång tid, bildas en kärna i den hårda huden. Det kan liknas vid en tagg som pekar inåt. Det kan betyda att en liktorn har uppstått med smärta som följd.

Här får du veta mer om vad du kan göra för att bli av med liktornar.

Läs mer
295 kr
Läs mer
195 kr
Läs mer
345 kr

Vad är liktorn?

Det är en förhårdnad av cirkulär form som bildas på fötterna. Ofta uppstår en hård kärna med inflammerad hud runt omkring. Det gör ont när man belastar den förhårdnade delen som trycks in i foten.  Åkomman uppstår ofta på grund av obekväma skor och att foten utsätts för friktion och tryck. Om man står länge eller går mycket så att foten belastas en länge tid. Ofta är lilltån utsatt, men alla tår kan få liktorn. Även häl och trampdynor, trots att huden är tjockare där.

Fakta om liktorn

  • Liktornar är en förhårdnad på foten med inflammerad hud runtom som gör ont
  • De uppstår oftast av obekväma skor där foten utsätts av friktion och tryck
  • Du kan själv bli av med besvär genom att byta till bekväma skor, använda specifika plåster och regelbunden omvårdnad av fötterna

Vanliga symptom

Det gör ont. När foten utsätts för tryck, pressas den hårda kärnan in i foten och orsakar smärta, likt en tagg (engelskans thorn). Symptom syns som en förhårdnad som är omgiven av inflammerad hud.

Det är vanligt att missta symptom för vårtor, men det är två olika saker. Skillnaden är att liktorn inte smittar men det gör vårtor. Så vårtor smittar ofta i offentliga lokaler, som simhallar och duschar, där man går barfota. Liktorn uppstår bara en i taget och endast på fötterna. Det händer att de uppstår på hälen eller trampdynan men framför allt på och mellan tårna. Vårtor kan man få var som helst på kroppen och är oftast fler på samma ställe.

Alla kan få symptom, barn som vuxna, men mest vanligt bland vuxna.

Liktorn - fotavtryck i sanden
Liktorn gör ont men kan behandlas.

Behandling

Mindre symptom brukar oftast försvinna av sig själva. Ofta hjälper det att byta skor så att trycket försvinner. Avlasta trycket med ringformade plåster och filtringar, fotbad och krämer för att mjukgöra förhårdnaden.

Det går att behandla själv och det brukar ta 2–4 veckor innan symptomen försvinner.

Tips på behandling

Trånga skor eller skor med dålig passform är en vanlig anledning till att man får besvär så se till att ha rymliga skor som belastar hela foten och inte trycker någonstans. Glöm inte att använda strumpor som sitter bra och som är torra. Fuktiga fötter kan lätt orsaka friktion som blir störande för foten.

Försök inte skära bort en liktorn. Det kan bli värre, skapa infektion och ge mer smärta.

På apoteket kan man köpa ringformade skumkudde plåster eller filtringar som sätts på problemområdet med den förhårdnade kärnan i mitten på ringen. Då avlastas den delen från tryck. Ibland innehåller dessa plåster ämnen som dämpar smärta och till exempel salicylsyra som mjukar upp huden.

Finns även liktornspennor som innehåller en gel som appliceras och en förbättring syns oftast efter en vecka. På apoteket kan man få råd om bästa lösning för dig.

Gör ett fotbad, använd en fotskrubb, pimpsten som man gnider försiktigt på förhårdnaden och avslutningsvis en fotkräm för att mjuka upp den förhårdnade delen. Att regelbundet ta hand om fötterna förebygger och lindrar besvär och andra problem med fötterna.

Salicylsyra är ett ämne som kan hjälpa till att mjuka upp huden. Liktornsplåster innehåller oftast detta ämne och hjälper till att bryta ner den hårda huden. Alltid bra att rådfråga en hudläkare om det är rätt för dig.

Hos en fotterapeut kan du få hjälp, inte bara med en behandling. Du kan även få råd om hur du själv kan ta hand om liktornar och bli av med dem.

Produkter med teatreeolja har en läkande och antibakteriell effekt. Tea tree är en växt och kommer ursprungligen från Australien och har använts där i många tusen år. Just för att man såg en antiseptisk och läkande effekt på huden på grund av olika typer av infektioner. Produkter med teatreeolja passar utmärkt att använda på fötterna. En fotskrubb kan göra stor skillnad.

De som har ett yrke där man står eller går mycket, där man ständigt har samma skor, kan det vara bra att ha ett par extra skor att byta med under dagen. Ett par extra strumpor som sitter bra och så att foten håller sig torr. Mjuka och sköna innersulor finns att köpa på apotek och skoaffärer. Enkelt att lägga i skon för att få ett mjukt underlag för foten. Men det är viktigt att det inte börjar trycka på något annat ställe på foten. Bekväma skor är A och O för att undvika problem.

Behandling av liktornar mellan tårna

Det är vanligt att få liktornar mellan tårna; de kallas också clavus molle eller mjuka liktornar. De är ofta lite mjukare än liktornar på andra ställen, men de är minst lika  smärtsamma och bör därför behandlas, så snart de uppstår.

De mjuka liktornarna mellan tårna är mjuka, eftersom svetten och fukten håller dem mjuka. I den fuktiga miljön mellan tårna riskerar liktornarna att bli infekterade, och det är viktigt att undgå. Använder du en kräm som innehåller tea tree olja, bearbetar den bort liktornarna och risken för bakterier. Tea tree olja verkar antibakteriellt. Oljan verkar även effektivt mot irritation och klåda, som lätt kan uppstå mellan tårna.

Ta hand om fötterna med regelbunden fotvård, som fotbad, fotskrubb och fotkräm. Bra skor som inte skaver och trycker någonstans, att lägga in ett par innersulor som avlastning för fötterna, undviker du även att liktornar uppstår igen.

TILL BUTIKEN

Rehydra för torr hud 50% Rabatt

Hudvård torr hud

Solskydd

Anti aging

Hudvård för känslig hud

Hudvård ansikte

Hudvård män

Hand och fot

Pigmentfläckar och ojämn hudton

Egna produkter

Hudvård för kroppen

Matt och stressad hud

Bio och vegan

Fet och kombinerad hud

Makeup

🏆 Stockholm Beauty Week Award 2021