FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER
Mörka ringar under ögonen – Guide för behandling

Mörka ringar under ögonen – Guide för behandling

Helena Ulne Bengtson

Publicerad av:

Helena Ulne Bengtson

2022-01-12

Mörka blå ringar under ögonen och påsar under ögonen kan tyckas höra ihop, men många är bara mörk blå under ögonen. Orsakerna är också närbesläktade men olika.

Här kan du läsa om varför du är mörk under ögonen och vad du kan göra åt det. Du hittar även många användbara tips på hudvårdsprodukter för att ringarna ska synas mindre såsom ögonkräm, ögonkonturbalsam och ögonkonturkräm.

Läs mer
645 kr
Läs mer
525 kr
Läs mer
595 kr
Läs mer
365 kr
Läs mer
325 kr
Läs mer
395 kr
Läs mer
375 kr
Läs mer
445 kr

Mörka blå ringar under ögonen - Varför har man det?

Det är mycket vanligt. Alla kan få det och det blir vanligare ju äldre man blir. Med åldern försämras tyvärr en hel del saker, men man kan motverka och fördröja de flesta oönskade symptomen. När det gäller huden, vet vi att rynkor uppstår när vi blir äldre. Det är proteinet kollagen som minskar. Det finns i hud, ben och senor. Kollagen ger stadga och motståndskraft mot slitage av olika slag. Så när stadgan försvagas blir huden slappare och tunnare.

Under ögonen har man känslig och tunn hud på cirka 0,5 mm (huden på övriga kroppen är cirka 2,0 mm tjock). När huden runt ögonen blir ännu tunnare med åren, ser man blodkärlen under ögonen tydligare. Att klia sig under ögonen, på grund av eksem eller allergier, kan göra att man får ännu tydligare mörka ringar under ögonen. När allergier börjar, till exempel vid pollentider under våren, kan man se mörkare ut under ögonen för att kapillärerna vidgas. Även mediciner kan få blodkärlen att vidgas. Ett ökat blodflöde kan synas under den tunna huden runt ögonen.

Även näringsbrist eller obalanserad kost kan orsaka mörka ringar under ögonen. Järnbrist kan vara en bidragande orsak. Det kan bidra till att kroppsvävnaderna inte får tillräckligt med syre. Under menstruation och graviditet kan huden bli blekare på grund av järnbrist. De underliggande vävnaderna blir då mer synliga.

Mörka ringar kan även bero på att svullna ögonlock, påsar eller rynkor gör dig mörk under ögonen. Även hyperpigmentering, när det produceras mer melanin (pigmentet som ger huden färg) än vanligt, kan ge den mörka färgen under ögonen. Det kan också vara genetiskt. Är mörka ringar vanligt i släkten så kan du tänkas få det också.

Vad kan man göra åt det?

 1. Det man kan börja med är att hitta en ögonkräm som passar ditt behov. Det finns många produkter att välja bland på marknaden, så det finns garanterat en ögonkräm som passar dig.
 2.  Ta lika delar utpressad vätska från gurka och citron och häll på en bomullspad. Ett tips är att klippa den mitt itu så att det blir som två halvmånar. Lägg dem under ögonen med raka sidan uppåt i 15 minuter (OBS: Se till att inte få citron i ögonen). Skölj sedan av med vatten.
 3. Gör samma som ovan med rosenvatten.
 4. Tänk på vad du stoppar i dig. Det kan behövas förändringar för att bli av med sina mörka ringar under ögonen. Varierad kost och dra ner på salt och socker är en bra början.
 5. Givetvis är sömnen central för ett friskt utseende. För lite (och även för mycket) sömn avspeglas i ansiktet och inte minst i området kring ögonen. Blodkärlen vidgas och syns mer vid dålig sömn. Lagom och god sömn hjälper.
 6. Om du röker så finns det många anledningar sluta röka, inte minst för hälsan. För huden specifikt är rökning uttorkande och försvagar produktionen av kollagen vilket ger en för tidigt åldrande hud. Den tunnare huden under ögonen påverkas och blodkärlen blir mer synliga.
 7. Alkohol är ju inte heller bra då man kan få vätskebrist. När vatten försvinner ur vävnaden kan man få håliga ögon.
 8. Vistas man mycket i solen så börjar kroppen att producerar mer melanin, ett pigment som ger huden dess färg, och kan därför bli mörk under ögonen. Solskyddsfaktor, solglasögon och solhatt är ett bra val när man är mycket i solen.
 9. Är man sjuk, har feber eller allergier kan blodkärlen vidgas och bli mer synliga. Skölj näsa och bihålor med saltlösning. Det kan lätta på trycket och blodkärlen drar ihop sig.
 10. Kyla får blodkärlen att dra ihop sig. Blötlägg två tepåsar och kyl ner i kylskåpet. Krama sedan ur överflödig vätska och lägg tepåsarna på ögonen i 15–20 min. Är det dessutom hög halt av koffein (tein) i teet så är det en bonus. Mycket antioxidanter är bra och ljusar upp området.
 11. Retinol innehåller vitamin A och är bra om det finns i ögonkrämen. Det kan hjälpa mot akne, rynkor och pigmentfläckar. Retinol stimulerar kollagenet och cellförnyelsen som då även minskar pigmentering, stärker huden och gör den mindre genomskinlig. Vitamin C är en viktig näring för att producera kollagen och kan ljusa upp pigmentfläckar.
 12. Vitaminbrist kan vara en orsak till att man har mörka ringar under ögonen. B-12 kan inte kroppen producera själv så det måste komma genom kosten eller kosttillskott. B-12 vitamin finns i kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Brist på D-vitamin eller järn kan även göra att man känner sig trött och ser trött ut. K-vitamin brukar användas mot blåmärken och fungerar även mot mörka ringar under ögonen. I krämer är det dock inte så vanligt med K-vitamin. Det är alltid bäst att få i sig det kroppen behöver via en allsidig kost. Rådfråga din läkare innan du tar kosttillskott. 
 13. En concealer kan användas om man snabbt behöver dölja de mörka under ögonen, men hjälper bara för stunden.
 14. Även klädfärger kan påverka hur huden framhävs. Ibland ser man blekare ut i vissa färger, eller hur? Färgerna kan även göra så att de mörka ringarna blir mer intensiva. Prova fram de färger som gynnar din hud och dämpar de mörka ringarna under ögonen.
Mörka ringar under ögonen behandling kräm
Ögonkonturkräm från Vagheggi.

Avgifta kroppen

Något som man kanske inte tänker på i vardagen, är att det finns det mycket miljögifter i vår omgivning. Vi får även i oss en hel del via kosten. För mycket fett och proteiner, läkemedel och kemikalier resulterar i att kroppen får i sig tungmetaller som gör blodet lite tjockare och det syns med mörka ringar under ögonen.

Här är några saker du kan göra för att avgifta kroppen:

 • Drick 1,5 liter vatten varje dag utöver annan dryck. Det rensar kroppen och ger huden fukt.
 • Salt, fett och protein bör du minska på. Det bästa är att ha en eller två dagar i veckan med bara grönsaker och frukt. Även fetter som annars gör nytta, till exempel från nötter och avokado, bör du tyvärr också minska på.
 • Köp ekologisk mat och laga mat från grunden med bra råvaror. Undvik halv- och helfabrikat.
 • 1 tsk spirulina i ett glas citronvatten har förmågan att dra ut vissa gifter.
 • Försök att undvika föremål med metaller som du kan få i dig. Det är bra att undvika till exempel aluminiumkastruller och deodoranter med aluminium. Om du har amalgamfyllningar i tänderna kan det vara bra att byta fyllningarna.
 • Kaffe och alkohol är uttorkande och kan i värsta fall kan ge vätskebrist. Ta bort eller minska intaget av dessa.

Det går att göra något åt det mörka under ögonen

Nu när du vet mer kan du använd några av tipsen och hitta det som fungerar bäst för dig. Du kan säkert minska dina mörka ringar om inte bli av med dem helt. Ofta ser man stor skillnad med små ändringar i vardagen. Lycka till!

Mörka ringar under ögonen behandling hudvård - Helena Ulne
Helena Ulne Bengtson - Grundare ULNE hudvård.


TILL BUTIKEN

Hudvård torr hud

Solskydd

Anti aging

Hudvård för känslig hud

Hudvård ansikte

Hudvård män

Hand och fot

Pigmentfläckar och ojämn hudton

Egna produkter

Hudvård för kroppen

Matt och stressad hud

Bio och vegan

Fet och kombinerad hud

Makeup

🏆 Stockholm Beauty Week Award 2021