FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER
Cocoa butter – Naturligt, näringsrikt och nyttigt

Cocoa butter – Naturligt, näringsrikt och nyttigt

ULNE redaktionen

Publicerad av:

ULNE redaktionen

2022-03-09

Cocoa butter, eller kakaosmör som det även heter på svenska, är en vanlig ingrediens i bakverk och livsmedel. Det är bland annat smöret som används vid tillverkning av traditionell choklad som finns i matbutiken.

Men vad har kakaosmör med hudvård att göra? Och vad går det egentligen att använda kakaosmöret till? I det här inlägget får du reda på det och mycket mer.

Läs mer
495 kr

Kakaoväxten, kakaobönan och kakaosmöret

Kakao är ett träd som växer på flera ställen i världen: Afrika, Asien, Syd -och Nordamerika. I släktet finns hela 20 olika arter av kakaoträd, men endast 7 av dessa används för framställning av den traditionella kakaon vi använder idag. På dess stam växer både blomma och frukt, en speciell typ av växtsätt som kallas för kauliflori. Kakaofrukten är ganska stor, ungefär som en amerikansk fotboll. Inuti denna finns kakaobönan, omgiven av ett vitt fruktkött som går att äta, men som inte smakar choklad. Det är nämligen själva fröet som används vid tillverkning av cocoa butter. 

Vid tillverkning av kakaosmör avlägsnas fruktköttet från bönan och sedan rostas och torkas den i ugn. Därefter pressas bönan på fettet och skapar ett slags smör. Kakaosmör i sin rena form är väldigt bitter men har en mjuk arom av choklad. Mjölkchoklad får sin söta smak av tillsatser, socker och andra liknande ingredienser.

Kakaosmör är i sin naturliga form ett gulvitt, vegetabiliskt fett. Smöret har en mycket låg smältpunkt vilket är vad som ger choklad sin härliga konsistens. Det är nämligen kakaosmöret som gör att chokladen smälter i munnen! Förutom att cocoa butter utgör chokladens konsistens, bidrar smöret även till lång hållbarhet. Det sägs kunna lagras i upp till fem år!

Användningsområden

Det finns många olika användningsområden för kakaosmöret. Dess naturliga ursprung gör att den är fullproppad med diverse vitaminer och mineraler som går att ta del av både på insidan och utsidan! Här är några av dess användningsområden.

I mat

Kakaosmöret är mest känt för att utgöra grunden i choklad som de flesta älskar. Men det är även en välkänd ingrediens för många som går på LCHF-diet. Eftersom kakaosmöret innehåller 100% fett och noll kolhydrater är det fritt fram för alla som går på LCHF att förtära smöret. Det används i matlagning, smoothies och kaffe, bland annat.

I bakverk

Kakaosmör är en fantastisk ingrediens i bakverk, exempelvis tryfflar och annan typ av choklad. Det går bland annat att göra egna, nyttiga bars med hjälp av smöret.

I godis

Kakaosmör är huvudingrediensen i nästan alla typer av choklad. Smöret ger chokladen dess ljuvliga konsistens och bidrar till en smältpunkt som är perfekt. Vid förtäring smälter chokladen på tungan. Riktig choklad, utan tillsatser är väldigt bitter. Mjölkchoklad, som är den mest vanliga chokladen, är tillsatt med flera andra ingredienser som socker, mjölk och aromer. Kakaosmöret förlorar lite av sin essens i denna typ av choklad, men är ändå en huvudingrediens.

I hudvård

Det finns många positiva egenskaper med kakaosmör som gör att det är en fantastisk produkt att använda i hudvård. Smöret är fullt av nyttiga antioxidanter som verkar för att skydda och reparera hudens celler, varpå man kan säga att det har en anti-aging effekt.

Smöret har otroligt fuktgivande effekt med tanke på dess naturliga innehåll av nyttiga fetter. Fetthalten är nära 100%. Därför är kakaosmöret en bra produkt till både torra läppar och händer. I sin renaste form har kakaosmöret en svag doft av kakao. 

Till dig med torr och känslig hud rekommenderas det att smörja med produkter som innehåller kakaosmör. Produkten har även ett rykte om sig att kunna minska risken för hudbristningar hos gravida kvinnor. Detta baseras på dess effekt att tränga ned i hudens lager och verka mjukgörande och återfuktande. Återfuktad hud bidrar till ökad elasticitet och gör att huden har lättare att anpassa sig när den töjs.

Medicinska egenskaper

Som om det inte vore nog att smöret kan användas till både hud och matlagning, har den även ett gott rykte kring sig när det kommer till hälsan. Cocoa butter innehåller nämligen flavonoider, ett ämne som sägs kunna öka blodflödet och förbättra kärlen. Det finns både traditionella och mer holistiska mediciner med kakaosmör som ingrediens.

Det finns även studier som bevisat att kakaosmör har en mycket positiv inverkan på fertilitet hos kvinnor. Detta beror på att smöret är så rikt på nyttiga fetter som krävs för att balansera kroppens funktioner och hormoner vid en graviditet.

Gör ditt eget body butter av kakaosmör

Varför inte försöka dig på att tillverka ditt eget kroppssmör med cocoa butter? Det enda som behövs är två ingredienser!

Du behöver:

  • 0,5 dl kakaosmör
  • 1 dl kokosolja
  • Elvisp
  • Skål
  • Vattenbad

Gör så här:

  1. Eftersom kakaosmöret har hård konsistens behöver du hacka det i små, fina bitar.
  2. Placera sedan de finhackade bitarna i en skål tillsammans med kokosolja. Värm skålen över ett vattenbad tills ingredienserna smält samman helt.
  3. Låt skålen svalna och börja sedan vispa på låg hastighet med en elvisp. Ta pauser då och då för att ställa in skålen i kylskåpet. När smöret blivit tillräckligt fast kommer konsistensen likna vispad grädde.
  4. Använd och njut!

Något som är viktigt att ta i beaktning är att när du tillverkar ditt eget kroppssmör kan konsistensen variera beroende på temperatur. Du tillsätter ju inga stabiliseringsämnen eller annat som gör att krämen har en konstant konsistens. Därför kan den bli lösare i konsistensen om det är varmt ute, eller hårdare när det är kallt. Detta har dock ingen inverkan på dess effekt, den är minst lika härligt och mjukgörande för huden ändå!

Sammanfattning

Kakaoväxten är ett träd som bär frukt på stammen. Frukten är stor som en amerikansk fotboll och innehåller frön, inkapslade i fruktkött. Fruktköttet går att äta, men det är fröna som cocoa butter tillverkas av. Vid tillverkningen rostas fröna och sedan pressas de på innehållet och fettet separeras från resten av bönan. Kakaosmör har en fetthalt på nära 100% och är därför väldigt återfuktande för huden.

Kakaosmör är huvudingrediensen vid tillverkning av choklad. Den tillför både smak och konsistens men är naturligt bitter. Förutom mat kan kakaosmöret användas till både hudvård och medicin med anledning av dess höga innehåll av nyttiga fetter, antioxidanter och flavonoider.

TILL BUTIKEN

Hudvård torr hud

Solskydd

Anti aging

Hudvård för känslig hud

Hudvård ansikte

Hudvård män

Hand och fot

Pigmentfläckar och ojämn hudton

Egna produkter

Hudvård för kroppen

Matt och stressad hud

Bio och vegan

Fet och kombinerad hud

Makeup

🏆 Stockholm Beauty Week Award 2021