Påsar under ögonen – Så gör du för att bli av med dem

Helena Ulne Bengtson
Helena Ulne Bengtson
2021-01-31
Påsar under ögonen – Så gör du för att bli av med dem

Om du har påsar under ögonen är du inte ensam. Det är mycket vanligt. Påsarna gör att man kan se trött ut, kanske till och med se sjuk ut. Det vill man helst undvika och för vissa är det ett reellt problem. Men misströsta inte, det finns sätt att reducera påsarna och till och med få bukt med det helt. Det finns många bra ögonkrämer och knep som kan vara till hjälp.

Här går jag igenom vad påsar under ögonen beror på och vad du kan göra åt det.

Dessa ögonkrämer i premiumklass har hjälpt mig att minska svullnaden under ögonen. Testa du också!

Varför får man påsar under ögonen?

Påsar under ögonen kan vara temporärt eller permanent. Temporärt kan bero på allergi, dåliga matvanor, alkohol, rökning, stress eller för lite sömn. Till och med för mycket sömn kan ge påsar under ögonen. På morgonen kan man känna att ögonen är svullna. Det är för att när man ligger ner länge samlas vätska runt ögonen. Hormonet östrogen binder vatten så kvinnor under menstruationen kan känna sig extra svullna runt ögonen.

Permanenta påsar beror på gener, ärftliga anletsdrag och åldrande hud. Elasticiteten minskar i huden på grund av att kollagenproduktionen avtar när man blir äldre. Även jordens gravitation har en stor roll. Gravitationen tynger ned allt på jorden, det innebär även vår hud. Med åldern försvagas elasticiteten i hud, fett och muskler. Musklerna orkar inte hålla upp huden som när man var yngre. Kollagen är ett protein som strukturerar upp celler och vid åldrande försvagas kollagenet och huden blir slappare. Då framträder rynkor och påsar under ögonen. Gravitationen tynger ner huden så att rynkor och påsar blir mer synliga.

Hur blir jag av med mina påsar under ögonen?

Huden under ögonen är extra tunn och känslig, så det är viktigt att skydda huden där. En bra ögonkräm som passar just dig är en bra början. Utbudet på marknaden är stort och det finns garanterat produkter som du gillar. Läs innehållsförteckningen noga. Aktiva ingredienser som retinol, vitamin C och peptider är bra om de finns med i krämen. Även solskyddsfaktor kan fungera, speciellt när man vistas mycket i solen.

Rätt matvanor är viktigt. För högt saltintag samlar vätska och blir mer synligt där huden är tunn. Huden vid ögonen är elastisk och det bildas lätt påsar om det samlas vätska i området runt ögonen. Salta mindre och tänk på att maten man köper kan innehålla en hel del salt. Ät mer grönsaker och frukt som innehåller antioxidanter. Vitamin C och magnesium är bra. Dra även ned på socker. När kosten innehåller för mycket socker så binds det upp i hudens vävnad. Det gör att vävnadens funktion blir sämre då sockret lägger sig som ett täcke över cellerna. Cellerna har svårt att förnya sig och huden blir därför rynkig och slapp. Även för mycket kaffe är inte bra för kroppen. Koffein påverkar vätskebalansen i kroppen och man kan få vätskebrist. Kaffe i måttliga mängder kan hjälpa dig för att koffein drar ut vätskan ur påsarna under ögonen.

Drick mycket vatten. Vätska får man även från fast föda men vi behöver dricka 6-8 glas vatten om dagen för att njurarna ska kunna rena kroppen effektivt och för att stabilisera vätskebalansen.

Undvik alkohol, rökning och stress. Det påverkar vätskebalansen och påverkar förutsättningar för god och tillräcklig sömn. Muskulaturen i kroppen blir slapp av dålig sömn och är även en orsak till slapp hud runt ögonen. Rekommenderat är 7-9 timmars sömn per natt.

Tips för god sömn:

 • Drick inte alkohol eller koffeinhaltiga drycker minst 6 timmar innan du lägger dig
 • Ät inte två timmar före sängdags
 • Träna inte några timmar innan du ska sova
 • Stäng av TVn och använd inte telefonen eller paddan en timma innan du ska sova
 • Lägg dig samma tid varje dag
 • Träna regelbundet. Det hjälper mot dålig blodcirkulation, stress och dålig sömn

Hemmakurer

Det finns en hel del knep man kan göra hemma med enkla medel:

 1. Doppa två tepåsar i varmt vatten i några minuter. Låt påsarna bli kalla i kylen. Lägg sedan tepåsarna på ögonen som en ögonmask i 20 min. Tanninerna i teet verkar inflammatoriskt och koffeinet drar ut vätska. 
 2. Prova också med kaffesump och lite aloe vera som verkar lugnande och återfuktar. Lägg under ögonen i 15 min, skölj sedan bort försiktigt med vatten. 
 3. Lägg ögonkrämen i kylen. Det ger en svalkande effekt när man applicerar den och dämpar svullnad.
 4. Kyla är som sagt bra. En kall tesked kan man pressa försiktigt på huden under ögonen. En gua sha-sked i jadesten är ett annat alternativ som hjälper lymfsystemet och dränerar bort vätska under ögonen. Eller varför inte de klassiska gurkskivorna på ögonen som svalkar. Kylan gör att svullnaden dämpas då blodkärlen drar ihop sig.
 5. Nässkölj. Att rensa ut gamla rester från förkylningar och allergier kan hjälpa till att få bort mörkar ringar under ögonen. Tips: koka upp 0,5 liter vatten och lägg i 1 tsk salt. Kyl ner vattnet till kroppstemperatur innan användning. Ta en nässköljskanna och häll i det saltade vattnet. Luta huvudet med ena kinden neråt i diskhon/handfatet. Placera pipen på kannan i näsborren som är uppåt och häll saltlösningen i näsborren. Andas genom munnen och låt vattnet rinna ut i den andra näsborren. Gör samma sak med den andra näsborren.

Rätt hudvårdsrutin och produkter gör stor skillnad

Att använda fel hudvårdsprodukter, med ingredienser som huden reagerar på eller för feta krämer, kan utsätta huden för stress. Se även till att inte få kräm i ögonen. Det är viktigt att du tar bort smink innan du går och lägger dig. Annars kan skada huden och utsätta huden för förtidigt åldrande.

Svullnad och påsar under ögonen kan bero på att man är allergisk. Då finns det receptfria läkemedel som hjälper.

Kollagen är ett protein som finns i kroppen och som är viktigt för bindväven och stärker ben och hud. Med åldern avtar produktionen av kollagen och huden i detta fall kan förlora sin elasticitet.

Det går att öka kollagenet på ett naturligt sätt, nämligen genom vissa livsmedel:

 • Fisk, framförallt skinnet, och skaldjur innehåller kollagen
 • Vitlök kan hjälpa till att förhindra nedbrytningen av kollagen i kroppen
 • Äggvita innehåller hyaluronsyra och andra viktiga aminosyror som är nödvändiga för kollagenproduktionen i kroppen
 • Buljong är gjort av bindväv och ben som innehåller, kollagen, kalcium, magnesium, aminosyror och många andra näringsämnen
 • Tomat innehåller C-vitamin och antioxidanter som är bra för din hud
 • Bönor innehåller mycket protein och andra näringsämnen bland annat koppar som behövs för produktionen av kollagen
 • Spirulina består av aminosyror, vilka är viktiga byggstenar för kollagen
 • Cashewnötter är rika på zink och koppar som hjälper kroppen att producera kollagen
 • Hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär och tranbär innehåller antioxidanter som C-vitamin som skyddar huden från extern miljöpåverkan
 • Citrusfrukter innehåller C-vitamin viktigt för produktionen av kollagen

Bli av med dina påsar under ögonen

Med rätt ögonkräm, bra kost och livsstil samt en robust hudvårdsrutin så kommer du med tiden att kunna bli av med dina påsar under ögonen. Testa dig fram, ge inte upp och skapa dina egna rutiner så har du tagit stora steg mot att må bättre och få ett piggare och friskare utseende!

Ulne - Handla Nu
Alltid fri frakt
kredikort
+ ApplePay + Google Pay
Säkra betalningar med Stripe
100% nöjdhetsgaranti