FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER
Sheasmör – Naturlig hudvård med många fördelar

Sheasmör – Naturlig hudvård med många fördelar

ULNE redaktionen

Publicerad av:

ULNE redaktionen

2022-01-14

Sheasmör är en uråldrig produkt som har använts i flera hundra år av människor i Afrika. Det är på senare tid som vi här i Norden har förstått tjusningen med smöret och dess näringstäta innehåll. Det har en mjukgörande och återfuktande effekt, vilket är precis vad huden behöver under vinterhalvåret. Dessutom går den att använda till mer än bara din hud!

I det här inlägget förklarar vi varför du behöver sheasmör i din dagliga skönhetsrutin.

Läs mer
575 kr
Läs mer
1 395 kr
Läs mer
495 kr
Läs mer
345 kr
Läs mer
445 kr
Läs mer
395 kr
Läs mer
495 kr
Läs mer
485 kr
Läs mer
485 kr
Läs mer
295 kr
Läs mer
295 kr
Läs mer
195 kr
Läs mer
395 kr
Läs mer
235 kr

Två typer av sheasmör

Det utvinns från nötter på träd som växer på Afrikas savanner: paradoxaträdet som växer i Västafrika och niloticaträdet som växer i Östafrika. Beroende på vilken typ av träd som har producerat sheasmöret, varierar det i färg och konsistens. Här nedan beskriver vi de olika typerna av smör som utvinns från respektive träd.

Paradoxaträdet

Smöret som produceras av nötter från paradoxaträdet får en fast konsistens vilket beror på att de har en hög halt av mättade fettsyror. Innan behandling och tillverkning har paradoxanötter en grågul färg och luktar ganska illa. För att få bort detta under tillverkningsprocessen kallpressas smöret och filtreras noggrant. Efter denna behandling är smöret vitt och doftlöst. Även om smöret behandlas behåller det alla viktiga näringsämnen eftersom det aldrig utsätts för upphettning. De viktiga näringsämnena som gör sheasmöret så speciellt är bland annat en hög halt av fytosteroler, vitamin E och triterpener. Dessa ämnen gör smöret till en produkt som både återfuktar och binder fukt i hudens lager. Därför passar produkten perfekt till den som lider av torr hud. Viktigt att poängtera är dock att de höga halterna av fettsyror kan göra att produkten tar längre tid på sig att gå ner i huden. Men när du väl låtit smöret torka in lämnar det din hud silkeslen och mjuk.

Niloticaträdet

Det andra trädet som producerar sheasmör heter Nilotica och växer på andra sidan Afrika. Smör som utvinns från denna typ av träd skiljer sig på många sätt från paradoxaträdet. Från Nilotica får smöret en mycket härligare doft. Vissa upplever att det påminner om choklad (mums). Konsistensen är inte lika fast som smöret från det paradoxaträdet utan har en mer sorbetliknande krämighet. Dessutom har sheasmöret från niloticaträdet höga halter av omega-9, vilket underlättar hudens absorbering av smöret. Det tar därför inte lika lång tid för huden att tillgodogöra sig sheasmör från niloticaträdet jämfört med smör från paradoxaträdet.

Det är inte bara doft och konsistens som skiljer dem åt utan även näringsinnehållet. Niloticaträdet har inte lika högt innehåll av växtämnen, men ett högre innehåll av katechin som är en flavonoid (antioxidant). Katechin har hudvårdande egenskaper. Dessutom innehåller smör från niloticaträdet även fenoler som kan likställas vid näringsgivande ämnen som finns i vitt och grönt te och som är vanliga ingredienser i hudvårdsprodukter.

Tillverkning

Processen för att framställa sheasmör är mycket krävande och ställer höga krav på noggrannhet på både odlare och tillverkare. Kort förklarat samlas nötter från trädet in av odlaren varpå fruktköttet avlägsnas från nötternas insida. Det mest vanliga är att fruktköttet används i matlagning eller äts på plats av odlaren. Nötresterna lämnas sedan för att torka i solen vilket kan ta upp till flera dagar. Därefter skalas nötterna för att komma åt kärnan. Det är sedan kärnan som används för att framställa smöret genom kallpressning.

Användningsområden

Så, vad används sheasmöret till? Förutom det mest uppenbara: att mjukgöra och återfukta vår hud på djupet.

Skyddar mot UV-strålning

Det innehåller flera antioxidanter, vitaminer och mineraler som skyddar kroppens celler mot fria radikaler. Det innebär att krämen kan hjälpa till att skydda huden mot skadlig UV-strålning. I Afrika används smöret som naturligt solskydd. Men på grund av att det inte går att mäta effekten av solskyddet, rekommenderas det att även använda vanligt, traditionellt solskydd här i Norden. Ett tips kan dock vara att använda sheasmör under själva solskyddskrämen. På så vis är du både återfuktad och skyddad mot solen.

Anti-aging effekt

Vitamin A och E är kända för sin anti-aging effekt. Sheasmör innehåller en hel mängd med både vitamin A och E, vilket boostar hudens naturliga kollagenproduktion. Dessutom har dessa vitaminer en återfuktande och utjämnande effekt som kan minska fina linjer och rynkor. Smöret tränger enkelt ner i mogen hud vilket gör det till en fantastiskt bra hudvårdsprodukt att använda.

Naturlig hudvårdsprodukt

Eftersom sheasmöret är helt naturligt och fritt från skadliga ämnen går det bra att använda på känslig hud. Faktum är att det är en så pass säker och skonsam produkt att den går att använda på barn. Smörets egenskaper gör att det fungerar fint att använda på barnets hud vid till exempel blöjeksem.

Perfekt för torrt och skadat hår

Eftersom smöret har skyddande egenskaper, fungerar det fint att använda i håret som värmeskydd. Jodå, det är sant! Ha i lite sheasmör i hårtopparna nästa gång du blåser eller plattar håret för skydd mot värmen.

Dessutom kan du använda en klick av smöret om du upplever att din skalp är torr eller dina toppar är kluvna. Massera försiktigt in i skalpen och fördela i hårlängderna för bästa effekt. Eller gör en hemmagjord hårinpackning med sheasmör, kokosolja och jojobaolja. Låt blandningen sitta en stund i ditt hår och skölj sedan ur med kallt vatten. Ditt hår kommer ha en otrolig glans och kännas mjukt efteråt!

Applicera på torr hud

Smöret är rikare i konsistensen än annan kroppskräm. Det beror bland annat på att sheanöten är naturligt rik på fettsyror. Dessa fettsyror bevaras i produktionen när nöten kallpressas och gör sheasmöret naturligt tjockt och fyllig i konsistensen.

Med anledning av smörets fetthalt kan normal eller fet hud ha svårt att ta till sig av fukten. Det kan dock fungera bättre under vinterhalvåret när luften är torrare. Men sheasmör appliceras bäst på känslig, torr hud som är i behov av extra näring och fukt. Tänk på att applicera på rengjord hud och vänta ett tag med att ta på dig kläder tills produkten har gått ner i huden. Har du precis kommit ut ur duschen? Var noggrann med att torka dig helt torr innan du använder sheasmöret.

På grund av att smöret har så många olika användningsområden bör det vara en given produkt i ditt badrumsskåp. Det är en bra investering, både för miljön och plånboken!

Välj ekologiskt

För att vara säker på att det du köper verkligen är sheasmör i sin renaste form bör du hålla utkik efter naturliga och gärna ekologiska produkter. Dessutom ska produkten alltid vara producerad med hjälp av kallpressning. När produkten är kallpressad innebär det att ingredienserna inte har hettats upp. Upphettning kan bidra till att viktiga näringsämnen och antioxidanter dör och därav försvinner från smöret.

Sammanfattning

Smöret utvinns från två olika typer av träd som växer i Väst- och Östafrika. Konsistensen och egenskaperna på sheasmöret beror på vilket träd som nöten är skördad ifrån. Smöret är naturligt rikt på fettsyror, antioxidanter och vitaminer som är bra för hud och hår. Dessutom är produkten helt naturlig och ofarlig för små barn att använda! Tänk på att alltid välja ekologiskt sheasmör som har kallpressats. Då kan du vara trygg med att få bästa möjliga kvalité på produkten.

TILL BUTIKEN

Julklappskit

KAMPANJ 50% RABATT PÅ UTVALDA PRODUKTER

Hudvård torr hud

Solskydd

Anti aging

Hudvård för känslig hud

Hudvård ansikte

Hudvård män

Hand och fot

Pigmentfläckar och ojämn hudton

Egna produkter

Hudvård för kroppen

Matt och stressad hud

Bio och vegan

Fet och kombinerad hud

Makeup

🏆 Stockholm Beauty Week Award 2021