Akne behandling – Guide till bästa aknekrämen 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Akne behandling. Akne är en vanlig hudsjukdom, men det kan fortfarande påverka ditt självförtroende. Ser du dig själv i spegeln och önskar att du inte behövde oroa dig för finnar mer?

Här beskriver jag vad akne egentligen är, vad som orsakar akne och vad du kan göra hemma för att behandla finnarna och hålla dessa envisa rackare borta.

Nu kör vi!

Redaktionen tipsar

Vad är egentligen akne?

Akne är en hudsjukdom där talgkörtlarna i huden börjar producera alltför mycket olja. Det resulterar i att dina porer blir blockerade. Skadliga bakterier kan börja samlas i de igensatta porerna. Andra substanser som inte kan mynna ut genom de igensatta porerna kan också börja samlas under huden. Det resulterar i bildandet av finnar, pustler och en mängd andra hudproblem som alla faller under paraplybegreppet "akne".

Vad orsakar akne?

Det finns några vanliga orsaker till akne:

  • Pubertet- Det är den vanligaste orsaken till akne. Under puberteten kan kroppen börja producera en överdriven mängd hormon som kallas androgener. Dessa androgener påverkar huden och leder till akne. Vanligtvis försvinner denna typ av akne av sig självt när man blir äldre och kroppen lär sig reglera androgenhormonet.
  • Miljö- Din omgivning kan dessutom leda till akne. Det kan även förvärra hudtillståndet hos de som redan lider av akne.  En förorenad livsmiljö full av smuts, damm och rökpartiklar kan skada huden.
  • Dagliga rutiner- Om du röker eller dricker regelbundet kan även detta leda till och förvärra akne. Regelbunden rökning är också en bakomliggande orsak till att vissa personer utvecklar akne.
  • Kost- Vad du vanligtvis äter har störst inverkan på hur din hud ser ut. Om du inte äter ordentligt kommer inte aknebehandlingar ge goda resultat. Du kan ta bort vissa typer av livsmedel från din kost om du vill förhindra eller minska akne. Mörk choklad är ökänd för att förvärra akne. Mjölk och andra mejeriprodukter är inte heller bra för att undvika akne. Försök att äta rena livsmedel och mat som inte innehåller för mycket socker. Man bör också undvika hel- och halvfabrikat.
  • Gener- Även dina gener spelar en avgörande roll i om du har en jämn, kristallklar hud eller en aknebenägen hud. Om du har en aknebenägen hud finns det inget du kan göra åt det, men du kan ändå göra aknebehandlingar hemma för att minska din akne och förhindra att ärr bildas.

Akne behandling som du kan göra hemma

Om du har akne måste du ta hand om din hud. Att förstå vad din hud behöver och vad som orsakar din akne kan också hjälpa dig att hitta en långsiktig lösning.

Här är fem tips på akne behandlingar du kan göra hemma.

1. Bibehåll en god hygien

Det bästa du kan göra, för att både förhindra och minska akne, är att hålla en god hygien. Dina talgkörtlar producerar ständigt olja som samlas på din hud även när talgkörtlarna fungerar som de ska. Samtidigt kan föroreningar som damm och smuts också samla sig på ansiktet under en arbetsdag. Olja och föroreningar tillsammans är att be om acne.

För att hålla finnar borta bör du bibehålla en god hygien. Det innefattar att regelbundet rengöra ansiktet med en ansiktsrengöring eller en ansiktstvätt av bra kvalitet. Hudvårdsprodukter som är baserade på grönt te eller Tea Tree olja rekommenderas för akne behandling. Grönt te är känt för att vara en bra antioxidant som även minskar produktionen av talg. Eftersom grönt te är milt, passar det som en lämplig hudvårdsbas som du kan använda varje dag.

Tea Tree olja är också skonsamma mot huden och är bra för akne behandling. Dess antibakteriella egenskaper tar bort den hemska akneorsakande bakterien Propionibacterium Acnes, och de antiinflammatoriska egenskaperna lugnar huden.

När du använder en ansiktsrengöring, kom ihåg att återfukta huden direkt efter. Helst bör du tvätta ansiktet med en mild ansiktstvätt eller ansiktsrengöring två gånger dagligen och sedan smörja in dig med en fuktkräm.

2. Återfukta dagligen

Om du har akne, eller en aknebenägen hud, kanske du undrar om du ska använda fuktkräm eller inte?

Anledningen till akne är en överflödig oljeproduktion. Då kan man tycka att man ska hålla huden torr, eller hur? Men att regelbundet använda en bra fuktkräm som passar din hud kan faktiskt hjälpa dig att minska akne. Det är också ett utmärkt sätt att se till att inte utveckla akne till att börja med.

En bra fuktkräm används för att återfukta huden. Om du har akne, bör du leta efter en lätt och oljefri fuktkräm. Smörj in dig direkt efter du duschat eller har använt din ansiktsrengöring. Du vill att din kropp ska vara lite fuktig när du applicerar din fuktkräm. Då kommer även denna fukt automatiskt att förseglas under huden. Detta hjälper också din hud att se smidig och frisk ut.

Använd en Aloe Vera fuktkräm för att bekämpa akne på allvar. Aloe Vera har sedan länge varit känt för att effektivt behandla akne och minska akneärr. En bra fuktkräm med Aloe Vera håller huden återfuktad samtidigt som den hjälper dig att hantera akne.

En fuktkräm rik på vitamin E är ett annat bra alternativ. E-vitamin har starka regenerativa krafter och gör underverk när det gäller att läka huden.

Använd gärna ett solskyddsmedel på morgonen, helst en lätt solskyddskräm utan doft. Eftersom de skadliga UV-strålarna från solen kan förvärra akne bör du alltid solskydda huden.

3. Äppelcidervinäger är en naturlig huskur

Om du gillar naturliga botemedel och huskurer så är äppelcidervinäger en klassiker som finns i många köksskåp. Äppelcidervinäger minskar inflammation, är antibakteriell och är till och med bra på att minska ärr. Äppelcidervinäger kan även minska produktionen av sebum.

Om du vill använda äppelcidervinäger, blanda då en del vinäger till tre delar vatten. Applicera blandningen försiktigt med en bomullstuss på det drabbade området. Gör det till en del av din dagliga hudvårdsrutin så kommer du se en märkbar skillnad inom några veckor.

4. Ansiktsserum

En annan effektiv aknebehandling du kan göra hemma är att använda ansiktsserum. Serum har blivit populära och behandlar olika sorters hudtillstånd. Hudserum som riktar sig mot aknereducering, mörka fläckar eller hyperpigmentering kan hjälpa dig att hantera din akne och andra hudproblem som orsakas av akne. Citron-, honung- och arganoljebaserade ansiktsserum kan även hjälpa dig. Dessa naturliga ingredienser har antimikrobiella egenskaper som är supereffektiva mot akne. Välj ett serum som passar din hudtyp och ditt hudtillstånd.

Ansiktsserum bör alltid appliceras efter att du tvättat ansiktet och innan du applicerar din fuktkräm. Applicera bara en liten mängd på det drabbade området med fingertopparna. Om du gör det två gånger dagligen, precis innan du applicerar din fuktkräm, kommer du att se resultat rätt snart.

Använd inte ansiktsoljor eftersom de kan irritera din hud.

5. Kost och livsstil

Effektiv aknebehandling hemma behöver inkludera din kost och livsstil. Det är ju inte bara din akne som påverkas av kost och livsstil utan det finns såklart många fördelar att äta och leva bättre.

Att alltid ha citron, honung och gurkmeja hemma är inte bara gott utan är även bra för din hud. En naturlig ansiktstvätt av honung och citron är ett effektivt botemedel mot akne. Blanda en tsk citron till en msk honung. Applicera på ditt ansikte och låt verka i fem minuter. Detta kommer inte enbart minska akne, utan också minska eventuella mörka fläckar eller hyperpigmentering.

Att ta tag i din livsstil hjälper dig också att minska stress. Mindre stress är en av de bästa aknebehandlingar du kan prova. Se din hudvårdsrutin som välförtjänt egentid, där du unnar dig själv omtanke.

Akne behandling som du kan göra hemma

Nu har du ett par akne behandlingar att testa hemma. Prova dig fram och se vad som fungerar bäst för dig.

Låt inte din akne påverka ditt självförtroende. Du kan bli kvitt din akne!

Aknebehandling - Rengöring och en bra kräm kan göra stor skillnad på hud med akne eller fet hud. Pura för rengöring.
Aknebehandling - Rengöring och en bra kräm kan göra stor skillnad på hud med akne eller fet hud. Pura för rengöring.