Aleppotvål för Hår och Torr Hårbotten

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Aleppotvål för Hår och Torr Hårbotten - Testa våra bästa Aleppotvålar! Äkta Aleppotvål är en typisk produkt från staden Aleppo i Syrien. Tvålen erhålls från naturlig förtvålning med hjälp av kaustiksoda i olivolja och varierande andel lagerbärsolja.

Det är den äldsta bland fasta tvålar. Dess första bevis hittades i Babylon omkring 2500 f.Kr. Tvålen är helt vegetabiliskt och biologiskt nedbrytbart utan tillsatser av konserveringsmedel, färgämnen eller parfym. Lagerolja är känd för sina utmärkta antiinflammatoriska, antiseptiska och desinficerande egenskaper. Tvålens egenskaper gör den klassad som naturligt botemedel för att motverka och lindra eksem, psoriasis, akne och dermatit.

Tvålen är mjukgörande och skonsam mot huden så den passar även för barn. Det går även utmärkt att använda tvålen som ansiktsmask. Låt den får sitta i några minuter och skölj sedan av. Andra användningsområden är ersättning för raklödder eller som schampo, bra mot håravfall, torr hårbotten och mjäll.

Tvålen är rik på mineraler (bland annat magnesium, koppar och fosfor) samt vitaminer som vitamin A, B, C, E och F.

Redaktionen tipsar

Vad är traditionell aleppotvål?

Det är en hård tvål, tillverkad i staden Aleppo i Syrien, och består av olivolja, lagerbärsolja och vatten. Tvålen är oljebaserad och torkar därför inte ut hud eller hår. Den är perfekt för dig som har känslig eller torr hud och till och med för dig med eksem. Tvålen är läkande och lugnande. Den har ofta en stark doft, beroende på mängden lagerbärsolja. Enklaste är att beskriva doften som en gammeldags såpa. Det går inte att göra en äkta tvål utan att använda kaustiksoda, även kallat lut. När lutet reagerar med oljan skapar den en helt ny produkt, en äkta tvål, som kemiskt är ett fettsyresalt. Detta kallas också att förtvåla en vegetabilisk olja. Inget lut finns kvar i slutprodukten. Tvålen är klassad som giftfri och är inte farlig för vare sig människa eller miljö.

Aleppotvål för Hår och Torr Hårbotten - Tillverkning

  1. Tillverkningen börjar med att de dyrbara oliv- och lagerbärsoljorna hälls i stora stengrytor. Beroende på hur mycket lagerbärsolja som tillsätts, får tvålen olika egenskaper och doft.
  2. När rätt konsistens och alkalinitet har uppnåtts hälls den fortfarande varma degen på träskivor utlagda på golvet. Ytan jämnas och görs homogen med speciella spatlar.
  3. Efter cirka 24–48 timmar avslutas den naturliga förtvålningsprocessen och degen förlorar det mesta av sin fuktighet vilket gör den lämplig att skära. De mästare som tillverkar tvål med speciella blad formar tvålen i sin klassiska kubform och präglar deras varumärke med tvålmästarens sigill och andelen lagerbärsolja. Kunskapen går i arv från generation till generation.
  4. Den ursprungligen gröna aleppotvålen får sedan lagras naturligt i luften under en period på 10–12 månader. Under denna mognadsperiod börjar tvålen ändra sitt utseende. Det sker för att klorofyllet i olivoljan ändrar färg på grund av solljuset. Under mognadstiden utvecklar tvålen sina vårdande och antiseptiska egenskaper. Den gröna tvålen får en gyllengul utsida av lagringen. Inuti är den fortfarande djupt grön av lagerbärsoljan.

Historien om tvålen

Aleppotvålen sägs vara alla hårda tvålars moder. Det finns en flertusenårig historia av tillverkning av tvålen. Det är den äldsta bland fasta tvålar. Dess första bevis hittades i Babylon omkring 2500 f.Kr.

Tvålen utvecklades ursprungligen i Aleppo som var en fästningsstad i Syrien. På 1100-talet tog korsriddarna med sig tvål från Aleppo till Marseille, och tvålen spreds vidare ut i Europa och resten av världen. Syrien är idag ett land i kris. Många har flytt från sina hem. Bland dessa finns det tvålmästare, de har lyckats fly till andra delar av världen. På så sätt har detta hantverk kunnat leva vidare och tvålarna tillverkas enligt den gamla traditionen. På grund av kriget går det för närvarande inte att tillverka tvål i Syrien. Så de mästare som är väl förtrogna med tekniken och traditionen som flytt har nu tillverkning runt om i världen och får kalla tvålen aleppotvål.

Vilken är bästa Aleppotvål för hår och torr hårbotten?

Det finns flera varianter av traditionell aleppotvål. Det som skiljer dem åt är mängden lagerbärsolja och det är också den som avgör priset på tvålen. Ju mer lagerbärsolja desto dyrare tvål. Testa vilken som är bästa Aleppotvålen för dig. Alla Aleppotvålar kan användas med fördel för Hår och Torr Hårbotten.

Tvål med 5% lagerbärsolja – Lämplig för normal hud och frekvent användning för kropp och ansikte. Mjukgörande och skonsam mot huden. Den är även lämplig för barn. Även utmärkt som ansiktsmask om den får sitta i några minuter eller som ersättning för raklödder.

Tvål med 16% lagerbärsolja –För normal hud och hud som påverkas sporadiskt av eksem, psoriasis, akne och dermatit. Mjukgörande och skonsam mot huden. Den är även lämplig för barn. Även utmärkt som ansiktsmask som får verka i några minuter eller som ersättning för raklödder.

Tvål med 25% lagerbärsolja – För fet hud som påverkas frekvent av eksem, psoriasis, akne och dermatit. Mjukgörande och skonsam mot huden.

Tvål med 40% lagerbärsolja – Har antiseptiska och desinficerande egenskaper. Aleppotvål 40% är lämplig för hud som lider av akut och kontinuerligt av eksem, psoriasis, akne och dermatit.

Flytande Aleppotvål för hår och torr hårbotten

Den flytande tvål är helt vegetabilisk och biologiskt nedbrytbar utan tillsatser av konserveringsmedel, färgämnen eller parfym. Den är helt naturlig och miljövänlig. Tvålen torkar inte ut och irriterar inte huden så den passar även för den mest känsliga och ömtåliga huden. Även för barn. Tack vare harmonin mellan egenskaperna hos oliv- och lagerbärsolja är det en unik och värdefull naturlig tvål och ett tusenårigt skönhetselixir, som vårdar och skyddar hud och hår.

Aleppo flytande tvål 25% är en mjukgörande och hudvänlig naturlig tvål och är lämplig för alla hudtyper, även de mest känsliga. Lämplig för daglig kroppshygien för alla åldrar. Perfekt för rakning och hårborttagning. Utmärkt som en renande ansiktsmask.

Aleppotvål för Hår och Torr Hårbotten
Traditionell aleppotvål i sin klassiska kantiga form.

Läkande tvål

På grund av dess antibakteriella och svampdödande egenskaper är lagerbärsoljan i tvålen bra mot hudinfektioner samt för att läka insektsbett, skärsår och blåmärken. Tvålen rekommenderas mot problem som håravfall och mjäll. Oljan har antiseptiska egenskaper är bra för allergisk hud och hud med utslag. Ju högre halt av lagerbärsolja, desto mer fuktighetsbevarande verkar tvålen. Oljan ger näring åt huden, rengör och tar bort lukter och döda hudceller. Tvålen jämnar även ut hudtoner, samtidigt som den är mild mot huden. Har man finnar är det lätt att tro att dessa beror på fet och oljig hud. Det är oftast motsatsen, alltså väldigt torr hud som är orsaken. När huden är för torr kompenserar den genom att producera överdriven mängd olja, detta för att mjukgöra och smörja in huden. Då kan fettet täppa igen porerna och då bildas finnar. Både för huden i hårbotten, ansiktet och kroppen är tvålen miljövänligare än vanliga schampon, balsam och duschtvålar. Aleppotvål har visat sig ha stora fördelar för hår och torr hårbotten, särskilt för den som lider av kliande eksem i hårbotten.

Så här tvättar du ditt hår med äkta aleppotvål

  1. Blöt håret ordentligt. Applicera aleppotvålen i hårbotten. Den ska börja löddra. Massera sedan med cirkulära rörelser i hela hårbotten. Ett vanligt schampo innehåller mer vatten och löddrar lättare. Men ge inte upp utan blöt då håret lite extra och masserar gärna någon minut.
  2. Skölj av tvålen ur håret med vatten. Det kan ta lite längre tid än ett vanligt schampo.
  3. Idealiskt är att sen skölja håret med surskölj, som har liknande egenskaper som balsam. Den används just efter att man tvättat håret med olika typer av tvål. PH-värdet blir väldigt basiskt, då behöver man komplettera med något surt för att skapa en balans. Du kan enkelt göra din egen surskölj genom att blanda vatten + äppelcidervinäger eller hibiskus te. Skölj sedan en sista gång av håret med bara vatten.

Sammanfattningsvis - Aleppotvål för Hår och Torr Hårbotten

Denna tvål är en fantastisk upptäckt sen flera tusen år tillbaka i tiden och som läkt och gjort gott för huden och fortsätter än idag. Dessutom med dess få naturliga ingredienser påverkas inte miljön negativt.

Aleppotvål finns som fast eller flytande med 5%, 16%, 25% eller 40% lagerbärsolja.
Aleppotvål finns som fast eller flytande med 5%, 16%, 25% eller 40% lagerbärsolja.