Bästa Ansiktsmask mot Pormaskar – Guide 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Bästa ansiktsmask mot pormaskar. Ibland kan din hud behöva lite extra kärlek och omtanke. Det kan märkas av genom att ditt ansikte känns torrt, känsligt och har svårt att behålla fukt. Vi vet hur du råder bot på problemet: Testa vår bästa ansiktsmask mot pormaskar!

Men vilken är bästa ansiktsmasken mot pormaskar för just din hud?

I det här inlägget guidar vi dig.

Redaktionen tipsar

Ansiktsmask, varför ska jag använda det?

En mask ska fungera som ett komplement till din dagliga hudvårdsrutin. Det innebär att den inte ska användas dagligen, utan någon gång då och då vid behov. Speciellt på vintern när luften är kall och torr kan huden i ansiktet vara i behov av lite extra omvårdnad. En mask är både rengörande och återfuktande på djupet, till skillnad från andra hudvårdsprodukter.

En mask är generellt mycket tjockare i konsistensen än en vanlig ansiktskräm och ska sitta på runt 10–15 minuter innan den sköljs av. Formulan i en mask skiljer sig från den i annan hudvård, exempelvis har den flera aktiva ingredienser som går ned på djupet i huden. Det är därför det är ett så bra komplement till din vanliga hudvårdsrutin.

Det viktigt att inte slarva med din rengörings- och hudvårdsrutin. Trots att masken är väldigt effektiv kan den aldrig ersätta daglig rengöring och återfuktning. Den ska enbart ses som ett komplement vid behov.

Olika typer av ansiktsmasker

Det finns en djungel av olika bra ansiktsmasker mot pormaskar på marknaden! Därför kan vi förstå att det kan kännas överväldigande att veta vilken som passar just dig. Här nedan ger vi dig därför en liten guide över vilka typer av ansiktsmasker som finns, så att du kan hitta den bästa ansiktsmasken mot pormaskar för just dig.

Kräm- och gelémask

Denna typ av mask är vanligtvis väldigt tjock i konsistensen. Den skall appliceras i ett tjockt lager i ansiktet och sitta på en stund innan den sköljs av. Den rika krämen tas upp av huden och tillför fukt, näringsämnen och mineraler på djupet. Det finns flera olika användningsområden – vissa arbetar med din lyster, andra med dina fuktnivåer och sen finns det de som har anti-aging egenskaper. Bara att välja en som passar ditt behov!

Vissa masker kan med fördel lämnas kvar i ansiktet över natten för extra näring när du sover. Men läs på produktens förpackning först ifall detta rekommenderas. Lämna aldrig en ansiktsmask längre än vad som anges av tillverkaren.

Lermask

Lermasker gör underverk för fet hud. Fet hud orsakas av en överproduktion av talg i hudens talgkörtlar. Lera har en talgabsorberande effekt, vilket gör att den kan rengöra även den fetaste hudytan. Den går dock bra att använda till torr hud också, speciellt om du är i behov av djuprengöring.

Peel-off-mask

Detta är masken för dig som vill rengöra hudens yta. En peel-off mask appliceras på valfritt område i ansiktet och stelnar sedan för att avlägsnas efter cirka 30 minuter. Masken lägger sig som en hinna över hudytan. När den sedan stelnar och avlägsnas följer döda hudceller, porer och annat smuts på hudens yta med.

Vid användning av denna mask är det viktigt att vara försiktig vid området kring mun och ögon eftersom huden är extra känslig just där. En perfekt mask för dig som känner att du är i behov av ytlig rengöring!

Ögonmask

Har du problem med mörka ringar under ögonen? I sådana fall kanske en ögonmask är något för dig! Denna typ av mask är utvecklad för den känsliga huden kring ögonen och är därför mycket lätt i konsistensen. Krämen tränger ned i huden och stramar upp, stärker och tillför näring till huden vilket kan ha en mildrande effekt på påsar under ögonen.

Denna typ av mask kan både finnas som kräm eller som patches, vilka du lägger på huden under ögonen, antingen på morgonen när du vaknat eller på kvällen innan du går och lägger dig.

Exfolierande mask

Denna mask är en typ av kemisk skrubb. Den innehåller aktiva ingredienser som ”äter upp” döda hudceller, smuts och bakterier från hudens yta. Den vanligaste ingrediensen är någon form av syra som aktiveras på hudens yta och lämnar den full av lyster och fukt. Perfekt för dig med torr, känslig hud som inte tål skrubb med korn. Vissa masker skall spolas av efter några minuter och andra kan lämnas kvar under natten, läs alltid på produktens förpackning vad som rekommenderas.

Sheetmask

Denna ansiktsmask ger en riktig boost för din hy, oavsett behov. En sheetmask är ett ark indränkt i serum som läggs över ansiktet för att verka.

Det finns flera olika typer av sheetmasker, därför är det viktigt att du väljer en som arbetar på det du behöver hjälp med. Exempelvis finns det sheetmask med anti-aging effekt, återfuktning och rengöring. Det finns även sheetsmasker i olika typer av material. Välj en som passar dig bäst.

Så använder du en ansiktsmask

Det är inte svårt att använda en mask, men gör du det för första gången finns det vissa saker du kan tänka på. Här nedan kan du läsa mer om hur du går till väga på bästa sätt:

  1. Rengör ansiktet först – Det är alltid viktigt att du applicerar masken på rengjord hud. Se därför till att utföra din vanliga rengöringsrutin innan du använder masken: rengöringsmedel och ansiktsvatten.
  2. Applicera rätt – Om du använder en mask i kräm- eller gelform applicerar du ett rikligt lager över valfria områden i ansiktet. Vissa tar enbart på kinderna, medan andra vill ha masken i hela ansiktet. Använd fingrarna när du applicerar krämen. Var noga med att undvika området runt ögonen och munnen, huden är extra känslig just där. Använder du en sheetmask finns det ingen kräm att smörja in, då applicerar du istället arket över ansikte. Det finns hål för ögon och mun så att du vet exakt hur den ska sitta. Tips! Medan du väntar på att masken ska verka kan du ta en del av serumet som blir över från arket och applicera på hals och dekolletage.
  1. Låt verka – Nu är det bara att vänta! Masken ska sitta i mellan 10–30 minuter, lite beroende på vilken typ av mask du använder. Vissa masker kan sitta på längre än så, titta därför alltid på produktens förpackning. Det är alltid bättre att låta masken sitta för länge än för kort tid. Ta tillfället i akt och ge resten av kroppen lite kärlek.
  2. Skölj av – Tvätta ansiktet med ljummet vatten och din vanliga rengöring. Se till så att alla rester har lämnat ansiktet innan du går vidare till nästa punkt.
  3. Avsluta med din vanliga hudvårdsrutin. Ditt ansikte kommer kännas både återfuktat och rent efter ansiktsmasken. Huden kommer ha lätt att ta till sig näringen från efterföljande produkter.

Svårare än så är det inte att använda en ansiktsmask! Har du därför aldrig testat en, men har planer på att göra hoppas vi att vår guide har varit till användning för dig. En mask kan definitivt få din glåmiga hud att stråla på nytt.

Ansiktsmask mot pormaskar

Vad är en bra återfuktande ansiktsmask?

En ansiktsmask är en kräm som är tjockare än en vanlig dagkräm i konsistensen. Krämen smörjs in i ansiktet och ska därefter sitta och verka en stund innan den sköljs av och ersätts av rengöring samt en dagkräm. Skillnaden mellan en återfuktande mask och en vanlig dagkräm är de aktiva ingredienserna som verkar för att rengöra huden på djupet. Med hjälp av en exfolierande formula avlägsnar masken döda hudceller från hudens yta. Detta minskar risken för oren hud och tilltäppta porer som kan orsaka oönskade utbrott och finnar. En dagkräm verkar oftast bara på hudens yta.

Idag finns flera masker med olika användningsområden: att rena, exfoliera, återfukta, stärka eller lugna huden. Oavsett dina behov är en mask ett nödvändigt komplement i din hudvårdsrutin. Övergripande har ansiktsmasken som uppgift att rengöra på djupet för att minska orenheter som orsakar finnar och pormaskar. Det är viktigt att använda rätt mask för din hy. En mask som är skonsam mot din hy och bevarar dess naturliga barriär är alltid en bra investering. Sen kan du alltid titta efter en med återfuktande egenskaper, om du vill ge din hy ett härligt glow!

Vem bör använda en mask?

Det finns egentligen inte någon fingervisning om vem som bör lägga till en mask till sin hudvårdsrutin. En mask fyller nämligen flera viktiga funktioner för att få huden att må bra. Till exempel kan en återfuktande mask ge huden ny lyster, förbättra fina linjer samt ha en lugnande effekt på hudbarriären. Många masker ger även resultat på lång sikt genom att motverka tidiga ålderstecken.

En mask kan man använda oavsett ålder. Det innebär att du varken är för ung eller för gammal för att börja använda den. Se dock till så att du använder en mask anpassad efter din hy, mogen hy kan behöva en mer återfuktande mask än ung hy.

Känner du att din hy är glåmig, trött och torr, trots att du har en hudvårdsrutin som funkat förr? Det är inte ovanligt att vi som bor i ett nordiskt klimat med fyra olika årstider, har en hy som kräver olika underhåll under året. På vintern har huden nämligen en tendens att torka ut, medan den på sommaren har större behov av exfoliering. Oavsett var i din hudvårdsresa du befinner dig, kan en mask vara rätt komponent för att nå bättre resultat! Läs mer om att optimera din hudvård efter hudtyp.

5 anledningar
  • En mask rengör din hy på djupet och hjälper till att avlägsna toxiner och döda hudceller.
  • Med en återfuktande mask i din rutin får övriga ansiktsprodukter i din hudvårdsrutin ett lyft. Genom att rengöra huden och avlägsna döda hudceller får nämligen huden lättare att tillgodogöra sig ingredienserna i de övriga produkterna.
  • Huden får ny lyster och glow. När du använder en mask förbättras din hudkvalité och glåmig, torr och trött hy kan få ny lyster.
  • Ger en härlig hemma-spa känsla! När du använder en mask ger du både dig själv och din hy lite extra kärlek. Dela känslan med en vän eller gör det själv.
  • En effektiv mask kan ge dig resultat snabbt. Du märker nästan direkt att din hy känns mer återfuktad och ren. På lång sikt kan en återfuktande mask minska tidiga ålderstecken och fina linjer i ansiktet.

Det är inte svårt att få in en ansiktsmask i din hudvårdsrutin. Eftersom den ska lämnas kvar en stund i ansiktet kan det dock innebära att din rutin blir längre tidsmässigt, men det finns alltid något du kan sysselsätta dig med medan du väntar! En mask ska sitta kvar i cirka 15 minuter. Vissa masker behöver inte ens sköljas av. Läs mer om vilka produkter som bör finnas i din hudvårdsrutin.

Hur du använder en mask – steg för steg:

1. Smörj in ditt ansikte i ett tunt lager ansiktskräm med hjälp av dina fingrar. Se till så att den täcker hela ansiktet, men undvik området kring ögonen. Huden är extra tunn och känslig just där.

2. Beroende på vilken mask du använder ska den sitta och verka ett tag i ansiktet innan den sköljs av. Vissa masker behöver inte sköljas av överhuvudtaget, så se till att läsa instruktionerna noggrant. De flesta masker sköljs dock bort efter att ha suttit i cirka 15 minuter. Det är ingen fara om den sitter på lite längre.

3. Skölj av ansiktet tills masken är helt borta, använd gärna ljummet vatten.

4. Tvätta ansiktet med ett bra ansiktsvatten.

5. Avsluta din hudvårdsrutin med en lugnande ansiktskräm. Känslig hy kan behöva en lugnande ansiktskräm.

Kom ihåg att en ansiktsmask ska användas 1–2 gånger i veckan efter behov. Om din hy behöver extra mycket återfuktning under en period kan den användas mer frekvent.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du har fått med dig det du behöver veta och känner dig redo för att uppdatera din hudvårdsrutin. I den här artikeln har vi delat med oss det vi tror att du behöver veta för att ta kvalitén på din hy till nästa nivå. Tveka inte på att fråga oss om du har funderingar kring din hudvårdsrutin, vi bistår gärna.

En bra ansiktsmask mot pormaskar - fyller många fuktioner, återfuktar, motverkar ålderstecken, ger lyster. Använd 1-3 ggr/vecka.
En bra ansiktsmask mot pormaskar - fyller många fuktioner, återfuktar, motverkar ålderstecken, ger lyster. Använd 1-3 ggr/vecka.