Ansiktsrengöring – Guide bästa rengöringsprodukten 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Ansiktsrengöring är avgörande för hud med lyster. Regelbunden rengöring av ansiktet hjälper dig att hålla föroreningar och smuts borta så att huden kan må som bäst hela tiden. Ansiktsrengöring är inte samma sak som ansiktsbehandling på spa eller salong. Du kan göra det hemma med hudvårdsprodukter med fokus på rengöring, exfoliering och toner. Dessutom behöver alla steg inte följas varje dag. Ibland är det okej att hoppa över ett steg. Här kan du läsa om alla stegen i detalj för att få härlig hud med behaglig lyster.

Redaktionen tipsar

Steg 1: Ansiktsrengöring

Här handlar det om två saker – att ta bort smink och att tvätta ansiktet. Denna process kallas dubbelrengöring. Smink och smuts kan ofta inte avlägsnas enbart med en rengöring. Oljerengöringen i steget före är nyckeln till att avlägsna alla föroreningar och sminkpartiklar.

Det första steget innebär att massera in en rengöringsolja eller oljebaserad kräm. Det löser upp sminkpartiklar, smuts och damm som fastnat i hudens porer. De naturliga oljorna i huden blandas med rengöringsoljan eller krämen. Partiklarna börjar lösas upp och kan föras bort från ansiktet. Ta sedan en fuktad bomullspad och torka ansiktet. Du kan även använda en skonsam tvättlapp av mikrofiber eller en ren handduk. Sen använder du en mild rengöring. Ta inte för mycket – det räcker med en mängd stor som en ärta. Tvätta av rengöringen med ljummet vatten och dutta ansiktet torrt med en ren handduk.

Rätt ansiktsrengöring

Tänk på att det inte finns någon rengöring som är rätt för alla. Du måste veta din hudtyp innan du bestämmer dig för en rengöring. För personer med torr och känslig hud är återfuktande och icke-skummande rengöringsmedel mer lämpliga eftersom skummande rengöringsmedel kan torka ut huden ytterligare på grund av löddringsmedel som finns i dem. För personer med fet och aknebenägen hud behövs en djupare rengöring. Då är skummande rengöringsmedel bra – gärna med salicylsyra. Den är effektiv för att ta bort överflödig olja från huden. Det finns även rengöring att köpa som ligger någonstans däremellan. Marknaden är full av produkter som mjölk oljor och balsam som du kan komma att tycka om. Testa dig fram och välj produkter som passar dig bäst. Tänk bara på att inte tvätta ansiktet för ofta. Var uppmärksam på tecken som rodnad, flagning och klåda. Det indikerar överskrubbning. Även temperaturen på vattnet när du sköljer ansiktet spelar roll. Använd gärna kallt eller ljummet för att skölja av rengöringen.

Tvätta ansiktet två gånger om dagen

Det är bra om du tvättar ansiktet två gånger om dagen – en gång på morgonen och sedan innan du lägger dig. Det är mycket viktigt för hudens hälsa att du går till sängs med ren hud. Om du bara vill tvätta ansiktet en gång – gör det på kvällen i så fall. Då kommer du att kunna få bort all smuts och smink som ackumuleras på huden under dagen och du kan gå till sängs med ren hud. Det är även mycket viktigt med rengöring efter ett träningspass.

Rengöring är mer än bara produkterna du använder

Innan du tvättar ansiktet behöver du tvätta händerna noggrant. Använd inte handduken som har använts av alla dina familjemedlemmar. Handduken kan ha bakterier som kan överföras till ditt ansikte. Använd en fräsch ren handduk och dutta ansiktet torrt.

Micellärvatten

Det innehåller laddade partiklar (miceller) som har sminkborttagande egenskapen att bryta ner smink och smutspartiklar genom att fästa på dem. Om du inte bär smink kan du faktiskt klara dig med endast micellärvatten som rengöring. Det kan komma väl till pass om du campar eller inte har tillgång till vatten eftersom det inte kräver sköljning.

Steg 2: Exfoliering

Det andra steget i rengöringsprocessen är att exfoliera döda celler i huden. Notera att det här steget inte ska göras varje dag. En eller två gånger i veckan räcker. Huden kan reagera och få olika typer av utslag vid överexfoliering. Exfoliering kan göras på två sätt – mekaniskt med en skrubb eller med en syrabaserad peeling. Det är mycket viktigt att följa tillverkarens instruktioner. Fråga även din hudläkare om produkten är lämplig för dig.

Exfoliering med en mild skrubb
  1. Blöt ansiktet
  2. Applicera en liten mängd skrubb och massera in den med cirkulära rörelser över hela ansiktet. Fokusera på områden som ofta har pormaskar
  3. Tvätta ansiktet med ljummet vatten efter några minuter
Exfoliering med syrabaserad peeling
  1. Blöt ansiktet
  2. Dutta huden torr med en ren handduk
  3.  Applicera peelingen enligt tillverkarens instruktioner
  4. Rengör sedan ansiktet med en våt tvättlapp

Steg 3: Ansiktsrengöring med ånga

Efter exfoliering kan ånga hjälpa till att öppna porerna och mjuka upp huden. Ångan bidrar till att hudvårdsprodukter, i efterföljande steg av hudrengöring, kan absorberas bättre. Ångan underlättar även att ta bort pormaskar om du har några.

Gör så här: Häll varmt vatten i ett handfat. Du kan lägga till eteriska oljor efter tycke och smak, till exempel lavendel, mynta, citrongräs eller eukalyptus. Använd en handduk för att täcka huvudet och böj huvudet över handfatet fyllt med ångande vatten i cirka tio minuter. Rengör med ånga max två gånger i veckan.

Steg 4: Ansiktsmasker och inpackning

Om ansiktsrengöringen med ånga följs upp med en ansiktsmask så absorberas ingredienserna djupare in i huden. Då får du ut maximalt av din ansiktsmask. Applicera generöst i ansiktet och låt torka. Tvätta sedan av den eller torka av med en våt tvättlapp. Ett alternativ kan vara en arkmask (sheet mask). Det är ett tunt ark, oftast av cellulosa, indränkt med serum. Följ tillverkarens instruktioner. Arkmasken ska tas av och inte tvättas bort från ansiktet. Kvarvarande ingredienser på huden kan masseras in och lämnas kvar över natten. Det är lämpligt att använda en arkmask 2–3 gånger i veckan.

För personer med fet hud och kombinerad hud kan en ansiktsinpackning vara bra. Ansiktsinpackningar med yoghurt, honung och banan är bra för personer med torr hud. De naturliga ingredienserna rengör och stramar åt huden.

Steg 5: Toning

Nästa steg att balansera pH-nivåerna. Det innebär att använda en mild toner som är fri från kemikalier. Välj en toner som passar bäst för din hudtyp. Du kan även göra dina egna toners hemma. Tonern ska appliceras generöst i ansiktet. Du bör inte tvätta ansiktet efter att ha använt en toner. Syftet med toning är att hålla huden återfuktad och det hjälper också porerna att krympa. Saften från gurka är en enkel och uppfriskande hemlagad toner som hjälper dig att upprätthålla pH-balansen i huden.

Steg 6: Återfukta

Det sista steget i rengöringsprocessen är återfuktande. Det hjälper till att låsa in fukten i huden. Här finns en uppsjö av produkter och alternativ. Till exempel anti-aging kräm och fuktgivande serum. Ta lite fuktkräm och massera in den i huden med cirkulära rörelser. Naturliga fuktkrämer, som aloe vera, olivolja och kokosmjölk, kan var till stor nytta. Tänk på att rengöringsprocessen inte slutar vid hakan. Smuts och skräp samlas även på halsen och käklinjen. De behöver samma vård och omtanke.

Ansiktsrengöring är härligt!

Vid regelbunden ansiktsrengöring kommer du att hålla din ansiktshud fri från föroreningar och smuts. Porerna blir inte igensatta och kommer att förbli rena, vilket förhindrar utslag.

Ansiktsrengöring är ett första viktigt steg mot fräsch hud med härlig lyster!

Ansiktsrengöringen - det kan vara en rengöringsmjölk, toner, båda i ett, micellärt vatten mousse. Hitta en som du gillar och för din hud typ. Pura rengöringsprodukter.
Ansiktsrengöringen - det kan vara en rengöringsmjölk, toner, båda i ett, micellärt vatten mousse. Hitta en som du gillar. Pura