Bästa Ansiktsskrubb – Testa vår bästa skrubb för ansiktet 2024

Ulne Hudvård has 4.80 out of 5 stars 82 Reviews on ProvenExpert.com

Varje dag bildar din kropp miljontals nya hudceller som ersätter gamla, förbrukade celler. Dessa ”trillar av” från hudens yta när de har förbrukats och du kan uppleva dem som hudflagor. Denna process är helt naturlig och pågår dygnet runt. För att undvika torrhet kan huden ibland behöva lite hjälp på traven med att avlägsna de döda hudcellerna. Det är då den bästa ansiktsskrubb kan komma till användning!

I det här inlägget får du allt du behöver veta för att kunna välja en bästa ansiktsskrubb för just dig och din hudtyp.

Redaktionen tipsar

Varför ska du använda ansiktsskrubb?

En ansiktsskrubb hjälper din hud att få ny lyster genom att avlägsna gamla hudceller som samlats på ytan. Ibland kan denna process ta lite för lång tid och göra att det samlas ett tjockt lager som gör att huden kan se dassig och torr ut. Men en ansiktsskrubb hjälper huden att göra sig av med de döda hudcellerna, så att nya kan ta plats och ge hudytan ett härligt glow istället.

Huden både ser frisk och fräsch ut efter en skrubb vilket har flera orsaker. Dels att lagret av döda hudceller har avlägsnats, dels att huden får lättare att ta åt sig av näringen från efterföljande produkter. När gamla hudceller avlägsnas från hudytan öppnar det upp porerna och gör det lättare för både krämer och syror att tränga ned genom huden. Hur bra är inte det!

Bästa ansiktsskrubb

Det finns i stort sett tre olika typer av ansiktsskrubb: Mekanisk, syra- och enzympeeling. Vilken av dessa du bör använda beror på vilket behov du har samt vilket resultat du vill uppnå, och även på din hudtyp. Innan vi går närmare in på vilken skrubb du bör välja beroende på din hudtyp, vill vi dyka djupare i vad de olika peelingarna har för egenskaper.

Mekanisk peeling

Denna typ av skrubb består av små, små korn som skrubbar hudens yta vid användning, därav dess namn. Kornen rengör och exfolierar huden på ytan, vilket lämnar den härligt mjuk och len efter användning. Det är vanligt att kornen består av salt, socker eller kaffe, men det finns självklart även andra typer.

Mekanisk peeling passar dig som gillar den rivande känslan som kornen har på hudens yta.

Syrapeeling

En syrapeeling innehåller aktiva ingredienser som går ned i hudens lager och löser upp bindningarna mellan gamla och nya hudceller. Detta påskyndar processen av nya, friska hudceller och bidrar till en helt ny lyster. Det finns olika typer av syra, men de allra vanligaste som används i skönhetsprodukter för hemmabruk är BHA-syra och AHA-syra.

Denna peeling har vanligtvis ingen fast konsistens, utan kommer som pads. Det vanligaste är att syran inte tvättas av efter användning utan får sitta kvar. Därför är det även viktigt att inte slarva med sitt solskydd eftersom syran kan göra huden extra känslig för strålning.

Det är vanligt att göra lite starkare syrapeelingar på salong. Där kan huden få sig en riktig boost som är svår att efterlikna med produkter du har där hemma. Det beror på att starkare typer av syrapeeling måste hanteras av erfarna hudterapeuter som vet vad huden klarar av för att undvika skador. Eftersom syra är en aktiv ingrediens ska den alltid hanteras varsamt vid applicering på huden.

Enzympeeling

Här har vi en väldigt effektiv men skonsam typ av peeling. Enzympeelingen kommer vanligen i en krämliknande konsistens som appliceras på rengjord hud genom mjuk massage. Krämen skall sedan ligga kvar i ansiktet en stund, ungefär som vid användning av en ansiktsmask. Vissa krämer behöver sköljas av efter cirka 15 minuter, medan andra går bra att sova med. Om så är fallet rekommenderar vi alltid att du lämnar kvar peelingen under natten för bästa effekt. Följ alltid tillverkarens anvisning om hur länge masken bör sitta i ditt ansikte för att undvika tråkiga biverkningar.

Enzympeelingen är en aktiv och kemisk peeling som verkar genom att äta upp döda hudceller som fastnat på hudens yta. Detta gör att de döda hudcellerna avlägsnas skonsamt till skillnad från den mekaniska peelingen som liksom rispar upp hudens yta. Det gör att denna typ av peeling lämpar sig väl till känslig hud som är inflammerad eller har akne.

Din hudtyp spelar roll

Nu har du fått reda på lite mer om vilka typer av ansiktsskrubbs som finns och vad de kan användas till. Men visste du att det som egentligen avgör vilken som är din bästa ansiktsskrubb är din hudtyp? Din hudtyp är alltid den avgörande faktorn för att få ut så mycket som möjligt av skrubben.

Så hur ska du tänka för att hitta bästa ansiktsskrubben? Här nedan ger vi dig några värdefulla tips och råd baserat på hudtyp.

Fet och oren hud

För dig som lider av fet och oren hud har syrapeelingen det din hud behöver. Både fet och aknebenägen hud har oftast en högre produktion av celler än andra hudtyper. Det innebär att döda hudceller hamnar på hudens yta i snabbare takt än vad huden klarar av att avlägsna. Detta skapar orenheter som täpper till porer och orsakar bakterier. Med hjälp av en kraftfull syra kan du balansera detta och få bort oönskade hudceller från hudens yta och på så vis få hjälp med att återgå till en mer normal hudtyp.

Med anledning av att fet och oren hud vanligtvis har en högre hudförnyelseprocess bör du använda peeling 2–3 gånger i veckan. Detta kommer förhindra att dina porer täpps till och orsakar akneutbrott.

Känslig och tunn hud

Du med känslig hud som har någon typ av problem med akne, eksem, psoriasis eller liknande, bör använda en skonsam peeling. Den peeling som är mest skonsam mot hudytan är enzympeelingen eftersom den varken har några starka ingredienser eller korn som skrubbar hudens yta.

Känslig hud behöver oftast lång tid på sig att både vänja sig vid nya produkter och att återhämta sig. Därför räcker det med att peela huden en gång i veckan.

Torr och mogen hud

När man är äldre sker cellförnyelsen långsammare och hudcellerna ersätts därför inte lika snabbt av nya vid hudens yta. Det innebär att vår hud får rynkor och kan se torr och glåmig ut. Därför behöver mogen hud en lite starkare typ av peeling som kan skynda på cellförnyelsen och få upp nya hudcellerna mot ytan. Både enzympeeling och syrapeeling kan vara effektiva för mogen hud. Det rekommenderas att du peelar huden 2–3 gånger i veckan för att uppnå bästa effekt.

Normal och tålig hud

En normal hudtyp är det vi alla vill ha, eller hur? Det går definitivt att få med rätt typ av produkter och lite tålamod.

För dig som har en normal hudtyp går det bra att använda vilken typ av peeling du än behagar. Oavsett ditt val av peeling rekommenderar vi dig att peela huden en gång i veckan, mer än så behövs inte.

Ansiktsskrubb finns för alla hudtyper, här för fet hud Balance.
Ansiktsskrubb finns för alla hudtyper, här för fet hud Balance.