Arganolja Ansikte, Kropp och Hår – Testa våra bästa produkter!

Ulne Hudvård has 4.80 out of 5 stars 82 Reviews on ProvenExpert.com

Arganolja för ansikte, kropp och hår är välkänd både som produkt och ingrediens i skönhetsvärlden och vi kan förstå varför! Den har så otroligt många användningsområden utan tillstymmelse till kemiska och syntetiska ingredienser. Ren arganolja är allt du behöver när huden i ansiktet, håret eller kroppen behöver sig en boost.

I det här inlägget förklarar vi varför alla bör ha oljan i sitt badrumsskåp.

Redaktionen tipsar

Vad är arganolja?

Det är en naturlig olja som utvinns från arganträdet som enbart växer i Marocko. Oljan har använts i flera århundraden och man har funnit bevis på att den använts så långt tillbaka som på 1200-talet. Trädet som oljan utvinns från är en relativt låg växt som bär frön som sedan pressas för att utvinna oljan. Den kan användas både i syfte som hudvård eller till matlagning. Beroende på vad oljan ska användas till går tillverkningen till på olika sätt. Olja som används till hudvård kallpressas så att viktiga näringsämnen inte försvinner under upphettning. Olja som används till matlagning hettas upp för att förhindra uppkomsten av bakterier.

Arganolja ansikte, kropp och hår

Många vill påstå att arganoljan är en mirakelprodukt. Dels på grund av dess stora användningsområde, dels på grund av dess effekter. Den är inte bara bra för vår hud utan har även andra otroliga hälsofördelar. Här nedan går vi igenom 10 anledningar till varför du bör köpa en arganolja.

1. Arganoljan återfuktar torr hud i ansiktet

Arganolja ansikte är en perfekt olja för den som upplever torr hud. När vi säger hud menar vi hela kroppen: ansiktet, armar, ben och händer. Kanske har du hört att du bör vara försiktig med att använda ansiktsolja, eftersom det finns risk för att täppa till porer och på så vis orsaka ytterligare utbrott? Det behöver du inte oroa dig för om du använder arganolja. På en skala mellan 0 och 5, där dermatologer värderar oljor beroende på om de täpper till porer eller inte, har arganoljan värderats med 0. Därför kan du vara trygg med att använda oljan även i ansiktet.

Har du torra läppar? Denna olja löser ditt problem. Gör en egen läppskrubb med hjälp av en tesked arganolja och socker. Blanda ihop till en fast konsistens och bred över läpparna för att skrubba! Smakar både gott, är hälsosamt och helt fritt från farliga ämnen. Dessutom blir dina läppar silkeslena.

2. Motverkar akne

Oljan verkar med anti-inflammatoriska egenskaper vilket kan hjälpa till att lindra akne eller aknebenägen hy. På grund av dess närande egenskaper stärks huden vilket gör det lättare för den att stå emot utbrott. Eftersom oljan inte täpper till porer behöver du inte oroa dig för att din hud ska bli värre. Arganolja ansikte kan snarare hjälpa din hud att läka både pågående inflammation och ärr som orsakats av akne.

3. Anti-inflammatoriska egenskaper

På grund av att oljan kallpressas kan flera näringsämnen, vitaminer och mineraler bevaras i oljan och nyttjas av användaren. Ett av många av dessa ämnen är flavonoider som har en stark anti-inflammatorisk effekt. På grund av detta är arganoljan perfekt för punktbehandling av inflammerade områden som vid exempelvis akne, eksem, psoriasis eller torrfläckar.

4. Naturlig anti-aging

Oljan är en utmärkt produkt för dig med mogen hud. Det beror på att den är fullproppad med vitamin E, en vitamin som hjälper huden att binda fukt. Förutom detta består även oljan av 80 % essentiella fettsyror som kan bidra till att minska fina linjer och stärka hudbarriären. Fettsyrorna hjälper även till i processen av nybildandet av hudceller vilket ger huden fräsch och hälsosam glow.

5. Förbättrad matsmältning

Som vi tidigare tagit upp finns det arganolja för ut- och invändig användning. Den typ av olja om går att äta har en bevisad effekt på förbättrad matsmältning hos personer som upplever dessa problem. Oljan har nämligen visat sig öka pepsin i magsaften. Pepsin är ett nödvändigt enzym när det kommer till att smälta proteiner, exempelvis kött och mejeriprodukter.

6. Återför glans och fukt till skadat hår

Arganolja består av diverse olika syror, bland annat linolsyra och oljesyra. Dessa oljor är fantastiska för att reparera och återfukta torrt och skadat hår. De låser effektivt in fukt i stråna, vilket ökar hårets glans och minskar samtidigt frissighet. Det bästa är att den är helt naturlig och fri från kemiska och syntetiska tillsatser som vanligtvis finns i hårprodukter.

7. Skyddar och vårdar huden

Karotenoider är ett organiskt, fettlösligt ämne som finns i arganoljan. Den har skyddande egenskaper mot exempelvis ultraviolett ljus, eller så kallad strålning. Därför är det perfekt att använda oljan både innan och efter att du varit i solen. Oljan består även av steroler som bidrar till att binda fukt och minska inflammation. Har du bränt dig i solen kan oljan hjälpa att dämpa irritation och sveda.

8. Stärker naglar

Om det är någon specifik del av vår kropp som verkligen älskar vitamin E så är det våra naglar! Har du problem med sköra naglar och dåliga nagelband kan arganoljan bli din räddning. Den höga koncentrationen av vitamin E är som medicin för trasiga naglar. Vid regelbunden användning kan oljan både stärka och förbättra dina naglar.

9. Sänker kolesterol

Oljan kan som sagt även användas för invärtes bruk och då i form av matolja. Byt ut dina mindre hälsosamma oljor till arganolja när du lagar mat. Oljan innehåller nyttiga fettsyror till skillnad från vanlig matlagningsolja. Dessa oljor har inte alls samma negativa påverkan på kroppen som traditionell matlagningsolja har när den hettas upp i stekpannan. Dessutom är arganoljan helt fri från transfetter som kan orsaka höjt kolesterol hos många, både yngre och äldre. Genom att byta ut din matlagningsolja mot arganolja kan du sänka ditt kolesterol och minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.

10. Kallpressad och ekologisk olja är att föredra

För att vara säker på att få ut så mycket som möjligt av oljans fantastiska egenskaper bör den vara tillverkad genom kallpressning och helst vara ekologisk. Kallpressning är en tillverkningsmetod som gör att oljan behåller alla viktiga näringsämnen, syror och fetter som har positiv påverkan på vår kropp. Är oljan något annat än kallpressad har den förmodligen hettats upp, vilket förstör en hel del av näringsinnehållet. Den ekologiska märkningen gör att du kan vara trygg i att oljan håller toppkvalité. På grund av arganoljans popularitet och stora användningsområde finns det aktörer som fuskar vid tillverkning och blandar ut oljan med diverse andra oljor eller vatten. Därför bör du alltid använda arganolja som är ekologisk och kallpressad!

Sammanfattning

Arganoljan har använts av människan under flera hundra år vilket i sig är helt fantastiskt. Oljan utvinns från arganträdets frön och kallpressas för att inte förlora några viktiga näringsämnen. Det är näringsämnena som gör oljan till en produkt med ett otroligt brett användningsområde. Dess hälsofördelar kan nyttjas av både äldre och yngre på grund av oljans anti-inflammatoriska och anti-aging egenskaper.

Har du problem med huden i ansiktet, hår eller naglar kan du använda arganolja ansikte, kropp och hår för att behandla och lindra dina besvär.

Arganolja har välkända antioxidanter, mjukgörande, återfuktande och mycket elastiserande egenskaper.
Arganolja har välkända antioxidanter, mjukgörande, återfuktande och mycket elastiserande egenskaper. hOlio från Physio Natura