Avokadoolja – 5 tips för din skönhetsrutin

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Vi är säkra på att du känner till avokadon och avokadoolja – den härligt gröna ingrediensen som utgör guacamolen till fredagstacosen. Men visste du om att avokadon egentligen är en frukt och inte en grönsak? Jovisst, det är sant!

Sanningen är att det säkerligen finns många andra saker du inte känner till om avokadon och avokadoolja.

Redaktionen tipsar

Avokadoväxten

Avokadoolja utvinns från avokadons fruktkött. Frukten växer på träd i delar av Sydamerika och Mexiko. Eftersom avokadon liknar en grönsak, smakar som en grönsak och ofta används ihop med grönsaker, är det en vanlig uppfattning att den är en grönsak. Men faktum är att avokadon är en frukt!

Frukten är många gånger stor som en knytnäve och har ett hårt skal som omsluter dess mjuka innehåll, i mitten av frukten finns en större kärna. Till skillnad från många andra oljor utvinns inte avokadooljan från fruktens kärna, utan från dess fruktkött. När fruktköttet torkas separeras oljan från vattnet och bildar en grön, trögflytande olja. Just denna olja är ovanligt värmetålig och når sin kokpunkt vid 271 grader, därför är den perfekt att steka i. Det är vanligt att oljan kallpressas för att behålla sitt höga näringsinnehåll, men för att vara säker på hur tillverkningen gått till bör du alltid läsa på förpackningen. Detta kan även vara en bra idé för att undvika att köpa varianter där man blandat ut oljan eller tillsatt onödiga ämnen för utfyllnad. Det är alltid bäst att välja en olja med så få ingredienser som möjligt.

5 fördelar med avokadoolja

Avokado är frukten som inte bara smakar gott, utan även gör gott för kroppen! Den innehåller mängder med nyttiga fettsyror och vitaminer, bland annat vitamin A, D och E som har positiva effekter på både hud och hår. Avokadoolja går att använda till alla hudtyper, men passar extra bra för dig med torr hud.

Naturligt vårdande och skyddande

Sammansättningen av vitaminer och mineraler i avokadooljan gör att den fungerar som ett naturligt skydd mot både UV-strålning och fria radikaler, med ett solskydd på 3 SPF. Fria radikaler finns i luften överallt där vi går och andas, det kan vara allt från föroreningar till kemiska ångor. När huden utsätts för fria radikaler kan våra hudceller skadas och huden åldras i förtid. Därför är det bra att använda produkter som skyddar huden.

Stimulerar hårväxt

Många naturliga oljor har liknande effekter när det kommer till hårväxt, avokadoolja är inget undantag. När du masserar in oljan i hårbotten tränger näringsämnena ner i hårsäcken och stärker upp håret inifrån. Håret skyddas och får en hälsosam glans som varar i flera dagar.

Tips! Gör en egen hårinpackning med avokado. Blanda avokadoolja, arganolja och ägg. Massera in i håret och låt verka i 30 minuter. Vi lovar att du inte kommer ångra dig!

Anti-aging egenskaper

Avokado innehåller mängder med naturliga fettsyror som återfuktar och arbetar på djupet i hudens lager. Detta ihop med dess avancerade sammansättning av vitaminer och mineraler gör att den är en uppskattad ingrediens i anti-aging hudvård. Förutom det faktum att oljan är otroligt fuktgivande, har den även en mycket skonsam formula som gör att den passar perfekt till dig med torr och känslig hy.

Visste du att brist på fukt och exponering av fria radikaler är den vanligaste orsaken till rynkor och fina linjer? Avokadoolja kan skydda din hud från diverse yttre faktorer!

Lugnar och dämpar inflammerad hud

Bränt dig i solen? Avokado är otroligt skonsam och snäll mot huden och kan lugna både solsveda, eksem och torrhet. Massera in i huden på valfritt ställe och känn lindringen.

Återfuktar

Oljans naturliga fettsyror gör underverk för den mest torra huden! Fungerar perfekt på både fötter, händer och ansikte. Oljan hjälper huden att reparera sig själv och tillför fukt för att hålla den smidig.

Så använder du avokadoolja

Avokado är en fantastiskt mångsidig frukt, den är god att äta som den är eller tillagad. Men att den dessutom går att använda i skönhetsvård är nästan för bra för att vara sant! Här nedan får du några tips kring hur du kan använda oljan i din vardag.

I ansiktet

Avokado går att använda i din hudvårdsrutin i sin allra naturligaste form. Det finns även ansiktskrämer och hudvårdsprodukter som använder sig av oljans essens. Men vi tycker att det är värt att testa att använda naturlig avokadoolja.

På grund av dess naturliga fettsyror fungerar den mycket väl för att ta bort smink, till och med vattenfast smink tvättas effektivt bort! Samtidigt som den rengör vårdar och återfuktar oljan huden och därför passar den dig med torr hud.

Applicera oljan på huden efter rengöring. Du kan med fördel använda oljan kring dina ögon där huden är extra känslig. Det tar ett tag för huden att absorbera oljan och därför kan det vara bra att använda den på kvällen innan du går och lägger dig.

Du som har en fet hudtyp bör undvika att använda avokadoolja i ansiktet. Trots att oljan är vårdande kan dess tunga fetter lätt täppa till en redan fet hy, vilket kan bidra till akneutbrott. Vid fet hud producerar nämligen hudens talgkörtlar redan ett överskott av talg (fett) och om du tillför ännu mer fett kan det bli för mycket helt enkelt.

Tips! Gör en ansiktsmask med avokadoolja och färsk avokado. Mosa en avokado och tillsätt lite olja tills blandningen får önskad konsistens. Applicera på ditt ansikte och låt sitta i 30 minuter. Sköljs sedan av.

På huden

Det finns mängder med tillfällen då du kan använda avokadoolja. Men en av dess absolut bästa användningsområden är definitivt torr hud som är i behov av återfuktning och lindring. Använd oljan direkt efter en varm dusch, massera försiktigt in den i huden. Var noga med att vara helt torr, oljan är fet i konsistensen och kan därför ta en stund på sig att tränga ned i huden. Tycker du att oljan är för fet går det bra att blanda ut den med andra, lättare oljor. Exempelvis kokosolja eller arganolja.

Avokadoolja är den perfekta basen för att göra en egen kroppsskrubb! Dess naturligt vårdande egenskaper kommer ta hand om huden, samtidigt som döda hudceller och bakterier avlägsnas. Blanda oljan med socker, sheasmör och mandelolja. Använd sedan nästa gång du duschar!

I håret

Precis som många andra oljor har avokado en god effekt på hårväxt och skalp. Dess naturliga fettsyror har en skyddande och reparerande effekt som lämpar sig väl till dig med torrt hår och mjäll. Oljan har även visat sig ha positiva effekter på hårväxt genom att öka blodtillförseln till hårsäckarna.

För att ta del av oljans egenskaper, applicera några droppar i hårbotten och ta god tid på dig till att massera in den i hårbotten. Detta kan med fördel göras efter eller innan en dusch. Oljan kommer lägga sig som ett skyddande lager på hårstrået och ge dig extra glans.

Upplever du att håret blir för fett av oljan kan du testa att ta en mindre mängd eller endast applicera oljan i dina toppar.

Har du riktigt torrt och skadat hår kan du göra en egen hårinpackning med avokadoolja. Det ger ditt hår en riktig vitaminboost! Blanda ut oljan med jojoba och massera in i håret. Skölj ur efter en stund. Inpackningen får dock gärna sitta i lite längre för att verka ordentligt.

Avokadoolja bra för torr och åldrande hud. Antioxidant, innehåller: D-, E och A- vitamin.
Avokadoolja bra för torr och åldrande hud. Antioxidant, innehåller: D-, E och A- vitamin.