Akne kräm – Våra bästa krämer för behandling!

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Akne kräm - Våra bästa krämer för behandling - Finnar, eller akne, kan få dig att känna dig osäker och kanske lite illa till mods. Sanningen är att akne är det vanligaste hudproblemet i världen. Om du har akne kan det bero på en rad faktorer. Det kan vara din hälsa, livsstil, genetik, livsmiljö eller annat. Men en sak är säker – människor som har akne vill i allmänhet helst bli av med det.

Den goda nyheten är att det går att bli av med finnar. I och med att akne har plågat mänskligheten under lång tid har forskare hittat effektiva sätt att behandla det. Naturligtvis har dina specifika hudproblem inverkan på hur effektiv behandlingen är men med tanke på alla suveräna akne krämer som finns idag, lär du hitta en som passar just dig.

Först behöver du veta vad finnar är och vad en bra kräm ska innehålla för att motverka dem.

Här går jag igenom allt du behöver veta för att hitta den bästa akne krämen för just dig.

Redaktionen tipsar

Vad är akne?

 Akne bildas när porerna på din hud blir igentäppta. Dessa tilltäppta porer är där olja, smuts och andra partiklar ska mynna ut. När porerna täpps igen samlas smutsen istället under porerna. Denna uppbyggnad av oönskade döda hudceller leder till att finnar utvecklas.

Innan du försöker hitta den bästa krämen mot akne, som kan hjälpa dig att behandla din akne, är det viktigt att förstå vad en finne egentligen är. Det är viktigt av främst tre skäl:

 1. Det finns olika typer av akne, allt från mild akne till svår. Behandlingen varierar beroende på hur svår aknen är. Om du har svår akne kan du dessutom behöva besöka en hudläkare.
 2. Din hudtyp spelar också stor roll när du väljer en bra akne kräm som passar dig. Det finns fem olika hudtyper – torr, fet, känslig, kombinerad och övriga hudtillstånd. Om du har torr hud, och ofta får finnar, behöver du en produkt som även kan återfukta din hud. Om du har fet hy, behöver du hitta en produkt som inte täpper till dina porer. Varje hudtyp har alltså sina egna faktorer att ta hänsyn till.
 3. Den typ av finnar du har kommer att vara den sista avgörande faktorn när det gäller att välja en bra akne kräm. Vissa människor får huvudsakligen pormaskar, medan andra utvecklar smärtsamma cystor. Olika typer av finnar måste behandlas på olika sätt. Om du har utvecklat mörka pigmentfläckar, ärr från akne eller hyperpigmentering kan en bra aknekräm även hjälpa dig att läka dem.

Vilka olika sorters akne finns det?

Gör dina finnar ont när du rör vid dem? Dyker de upp plötsligt för att sen försvinna, eller har de bestämt sig för att stanna kvar permanent? Är dina finnar små och knottriga eller stora och fulla av var?

Använd den här listan för att ta reda på vilken typ av finnar du har:

 • Slutna pormaskar - Kallas även vita pormaskar. Dessa finnar verkar ha blivit igenstängda. Det kan finnas lite var på toppen, förseglat under huden.
 • Öppna pormaskar - Kallas även svarta pormaskar. Det karaktäristiska svarta utseendet kan särskilja dessa finnar från andra typer av finnar då man ser denna svarta färg längst ut på finnen.
 • Papler - Dessa finnar känns ömma när du rör vid dem. De känns även som små, röda knottror under hudens yta.
 • Pustler - Denna typ av finne är inflammerad. Finnen är fylld med var och svullnaden är röd. Du bör aldrig klämma dessa finnar då det kan leda till ärrbildning.
 • Noduli - Dessa typer av finnar sitter djupt inuti huden. De är smärtsamma, irriterar huden och känns hårda.
 • Cystor - Dessa typer av finnar leder ofta till ärrbildning. Cystor är djupsittande, smärtsamma och varfyllda hudutslag som kan kräva receptbelagda läkemedel för att behandla.

Om du har finnar är de förmodligen en av typer i den här listan. Du bör försöka förstå vilka typer av finnar du har. Det är vanligt att ha en kombination av flera typer av finnar. Du kanske har övervägande vita och svarta pormaskar. Alternativt kan du också ha ett stort antal cystor i kombination med pormaskar.

För att ta itu med dina hudproblem, och få bort eller minska dina finnar, måste du sträva efter att bota alla typer av finnar du har.

De vanligaste ingredienserna i bra akne kräm

Om du någon gång letat efter receptfria produkter som läker akne, har du kanske undrat över alla olika ingredienser som finns. Ord som 'salicylsyra' eller 'mjölksyra' kanske inte säger så mycket för någon som just påbörjat sin resa för att bota sina finnar. Dessa ingredienser har kraftfulla aknereducerande egenskaper som gör dem populära i bra akne krämer.

Låt oss titta närmare på några populära ingredienser:

 • Bensoylperoxid: - Är extremt effektiv för att döda bakterierna som orsakar finnar - Propionibacterium acnes. Bensoylperoxid tas ofta tillsammans med antibiotika, vilket ytterligare tar bort alla bakterier. Benzoylperoxid kan också få antibiotika att fungera under en längre tid genom att minska kroppens motståndskraft mot antibiotika.
 • Salicylsyra - En av de vanligaste ingredienserna som används i bra akne krämer. Om du ser ordet "salicylsyra" på förpackningen vet du direkt att det är en kräm gjord för att behandla finnar. Det är beta-hydroxisyror som är bra för att se till att hudens porer inte täpps till. Om porerna redan är igensatta kan salicylsyra ta bort blockeringarna. Salicylsyra är också en kraftfull peeling. Detta innebär att din utmärkta salicylsyrabaserade aknekräm inte bara botar din akne. Krämen mot akne gör också att din hud känns mjuk och slät.
 • Retinoider - Dessa är i grunden derivat av vitamin A. Detta vitamin har en stark hudåterställningsförmåga och förhindrar också att porerna täpps till. Om du har mild till måttlig akne kommer en kräm som använder retinoider eller retinsyror att vara en bra aknekräm för dig.
 • Dapson - Får du ofta utslag kan det vara en hudinflammation. Dapson behandlar finnar effektivt samtidigt som det minskar hudinflammation. Du bör använda en koncentration på 5% av Dapson dagligen för att se tydliga resultat.
 • Alfa-hydroxisyror - Även kända som AHA, utvinns från naturliga ingredienser med höga sockerhalter, som frukt. Dessa syror läker huden och eliminerar tillväxten av akne.
 • Lera - Många bra aknekrämer använder även lera. Lera är en ingrediens som stoppar överflödig oljeproduktion på naturlig väg. Den håller huden klar och minskar risken för ytterligare akneutbrott.
 • Tea-Tree olja - Ingredienser som grönt te och tea-tree olja ger näring och reparerar huden inifrån. Tea-tree olja är särskilt bra för att minska finnar och ta bort mörka hudfläckar.

Listan över ingredienser som finns i en bra akne kräm är lång och skiljer sig åt mellan olika krämer. Det finns dock bara vissa typer av bra aknekrämer som är tillgängliga utan recept. Glykolsyra och mjölksyra kan exempelvis hittas bland receptfria läkemedel, men produkter med sammansättningar av till exempel azelainsyra är ofta receptbelagda.

Behandling med akne kräm

Om du har mild till måttlig akne, kan det räcka med att behandla det hemma. Se till att ha en hygienrutin som du följer och försök att hålla dig i god form och äta bra. Det är allt du behöver för att få kontroll på och minska dina finnar.

För måttliga till svåra fall av akne bör du däremot besöka en hudläkare. Anledningen är att det är mer sannolikt att måttlig till svår akne blir värre och ger dig långvariga ärr som är svåra att minska. En medicinsk expert har tillgång till mer än bara kunskap om finnar. De känner till de senaste rönen inom branschen om hur man behandlar finnar och kan peka dig i rätt riktning när det gäller rätt medicinering eller formel som kan läka din hud.

Finnar försvinner nästan aldrig på egen hand. Undantagsfallet är om du upplevde att du började få finnar under puberteten. Dessa brukar med stor sannolikhet försvinna när du blir äldre. Anledningen har att göra med produktionen av ett hormon som kallas androgen. Detta hormon börjar produceras under puberteten. I de inledande stadierna kan det leda till utveckling av akne. Allteftersom kroppen vänjer sig vid att reglera androgenhormonet, kommer samma akne inte att dyka upp igen. I andra fall av akne bör du vara särskilt observant och inte skjuta upp din behandling, särskilt där akne börjar vid en senare ålder.

Ta kontroll över dina finnar med en bra akne kräm!

En bra akne kräm är en god början för att rensa bort eller få kontroll över finnarnas tillväxt. Leta efter ingredienser som är kompatibla med din hudtyp, som hanterar dina specifika hudproblem och som är skonsamma mot huden.

Samtidigt bör du också ändra din livsstil så att du lever ett friskare och stressfritt liv. I kombination med din aknekräm är det här det bästa sättet för att få en klar hud du kan njuta av över en lång tid framöver.

Aknekräm för fet och kombinerad hud. Välj produkter som inte är uttorkande utan istället balanserar huden. Impure face cream.
Aknekräm för fet och kombinerad hud. Välj produkter som inte är uttorkande utan istället balanserar huden. Impure face cream.