Bästa ansiktskräm för fet hy – Våra bästa krämer 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Bästa ansiktskrämen för fet hy - Alla behöver kroppens naturliga oljor för att hålla huden återfuktad och smidig. När man pratar om hudtyper så handlar det i princip om mängden naturlig olja kroppen producerar. Hudtyper klassificeras i ett fåtal olika grupper där de vanligaste är fet, torr och kombinerad hy.

Här fokuserar jag på fet och oljig hy. Jag går igenom vad fet hy är, hur du tar reda på om du har det och vad du kan göra åt det.

Redaktionen tipsar

Vad är fet eller oljig hy?

Som namnet antyder är fet eller oljig hy är den typ av hud som producerar ett överskott av olja och som känns ständigt fet och ser glansig ut. Talgkörtlar är oljeproducerande körtlar i huden. Den specifika olja de producerar kallas just talg. Uppgiften som talg har är att hålla din hy insmord och skydda den från att bli irriterad eller torr.  Talg och svett utsöndras naturligt genom hudens porer. När processen fungerar som den ska så får din hud inte bara lyster utan alla döda hudceller i huden försvinner också. Men när talgkörtlarna är överaktiva, och tillverka överskott av talg, kan en oönskad glans uppstå i ansiktet och hudens porer kan bli igensatta. Det kan även leda till att döda hudceller ackumuleras. Några av de vanligaste problemen som många med fet hud upplever är akne och pormaskar.

Så vet du om du har fet hy

För att avgöra om din hud klassificeras som fet hud kan du enkelt kontrollera följande:

  1. Ditt ansikte känns glansigt och tenderar att bli fetare och fetare under dagen.
  2. När du sminkar dig är det svårt att applicera smink eller att få det att stanna kvar. Det känns nästan som att det bara blir en röra eller att produkterna bara glider av.
  3. Du har någon typ av akne eller pormaskar i de områden som producerar överflödig olja.
  4. Porerna är synligt förstorade, särskilt på din panna, haka och näsa.

När du bedömer din hudtyp är det särskilt viktigt att fokusera på T-zonen, det vill säga det område som utgör näsan och pannan. Detta område har ofta en större mängd överaktiva talgkörtlar. Om du har en oljig T-zon men resten av ansiktet verkar vara torrt eller normalt, då har du kombinerad hud.

Det är normalt att hudtypen förändras på grund av faktorer som klimat, stressnivåer och hormoner. Det bästa sättet att förhindra fet hud är att få till en bra daglig hudvårdsrutin som fungerar för dig och sedan se till att verkligen hålla sig till den och inte slarva. Det är så klart även toppen att äta nyttig och välbalanserad kost, träna regelbundet och hitta sätt att minska din stressnivå för att förebygga symtom med fet hud.

Bästa ansiktskrämen för fet hy

Det är viktigt att hitta hudvårdsprodukter som är speciellt framtagna för din hudtyp. Produkter som är lämpliga för torr eller kombinerad hud kommer naturligtvis inte vara särskilt effektiva för fet hy. Till exempel, när det kommer till fuktkrämer kan fet eller oljig hy behöva lättare varianter för att hålla huden återfuktad. De som har torr hud kan behöva lite tyngre ansiktskräm för att behålla fukten. Det kan även vara bra att leta efter produkter som har en matt finish för att reducera glansigheten i ansiktet.

När när det finns en överproduktion av naturlig olja i ansiktet kan det verka märkligt att använda en fuktkräm. Men hudexperter vet att fet hud behöver återfuktas. I vissa fall kan talgkörtlarna producera extra olja eftersom huden är uttorkad. Därför är det viktigt för personer med fet hud att använda en fuktgivande kräm, helst två gånger dagligen.

När du letar efter den bästa ansiktskrämen för fet hy är det bra att leta efter produkter som kallas icke-komedogen. Det betyder att produkten inte täpper igen hudens porer och minskar risken för till exempel akne. Hudkrämer som är olje- och alkoholfria, och som även innehåller hyaluronsyra och glycerin, är perfekta för fet och oljig hud. Både hyaluronsyra och glycerin är fuktgivande och ger återfuktning till fet hud. Då behövs inte några uppmjukande medel, som kan vara för tunga för fet hud.

Det finns gott om ansiktskrämer och hudkrämer i olika prisklasser på marknaden för fet hy. Premiumprodukter kan använda växtextrakt från till exempel lavendel, malva och gurka för djup återfuktning av huden. Dessa produkter kan även innehålla aminosyror som lugnar huden och ger en jämnare yta.

Serum kan hjälpa till att kontrollera överflödig olja som produceras av talgkörtlarna. Lätta serum som innehåller ceramider är utmärkta för fet hud. Ceramider är faktiskt fettet som finns på hudens yttre skikt, epidermis.

Förutom att behandla oljan på huden finns krämer som också behandlar mörka märken på huden. Till exempel, du kan komma över en dagkräm med en kombination av niacinamide och lakritsextrakt. Den typen av fuktkräm kan göra mörka märken och fläckar på din hud ljusare. Om krämen även innehåller sheasmör så får du len och fin återfuktad hud.

En enkel hudvårdsrutin med bästa ansiktskrämen för fet eller oljig hy

  1. Börja morgonen med att rengöra ansiktet med en skonsam rengöring. Rengöringen avlägsnar orenheter och överflödig olja från ansiktet samt öppnar upp porerna. En vanlig myt som behöver punkteras är att människor med fet hud bör tvätta ansiktet oftare. Det är fullt tillräckligt att tvätta ansiktet två gånger om dagen, precis som för alla med normal eller torr hud. Överdriven rengöring kan ta bort all eterisk olja från din hud och lura huden att istället producera mer olja.
  2. En toner kan vara ett bra nästa steg efter rengöring av ansiktet. Toners öppnar upp porerna och reglera pH-nivåerna i huden. Huden jämnas även ut, vilket gör den smidig och fräsch.
  3. Oavsett hudtyp är återfuktning ett viktigt tredje steg i hudvårdsrutinen. Återfuktande av fet hud med den rätta ansiktskrämen kan hjälpa till att minimera talgproduktionen och även förbättra hudens struktur. Använd en icke-komedogen fuktkräm för fet hud. Du vill ge tillräcklig återfuktning till huden utan att täppa till dess porer. Dermatologer rekommenderar ofta oljefria, gelbaserade fuktkrämer som innehåller naturliga syror och extrakt som är bäst för applicering på fet hud.
  4. Solskyddsmedel är också en viktig del av den dagliga hudvårdsrutinen för fet hud. Leta efter icke-feta formler och undvika produkter med tunga ingredienser. Rådfråga din hudläkare för att välja en lätt produkt som innehåller naturliga extrakt och antioxidanter. Det bör erbjuda tillräckligt skydd från UV-strålar av solen och inte göra att din hud känns klibbigare ju längre dagen går. Personer med fet hud bör specifikt leta efter solskyddsmedel som innehåller koffein, C-vitamin och zink som ingredienser. Vissa formler som har en matt finish kan även fungera som sminkbas.

Du kan få ordning på fet och oljig hy med hjälp av den bästa ansiktskrämen för fet hy

Jag hoppas att du nu fått mer insikt i vad fet hud egentligen är och vad det beror på. Med rätt produkter och en justerad hudvårdsrutin kan du få till den hy du vill ha. Frisk, len och smidig hud med härlig lyster behöver inte vara långt bort.

Bästa ansiktskräm för fet hud bör vara talgbalanserande, återfukta och ge en matt effekt. Balance serien är ett bra val.
Bästa ansiktskräm för fet hud bör vara talgbalanserande, återfukta och ge en matt effekt. Balance serien är ett bra val.