Bästa anti age kräm – Våra bästa ansiktskrämer 2024

Ulne Hudvård has 4.80 out of 5 stars 82 Reviews on ProvenExpert.com

Bästa anti age kräm - Hudvård behövs genom hela livet – med olika fokus vid längs vägen. Besluten vi fattar i vardagen och hur vi agerar påverkar hur huden åldras – allt från vad vi äter till hur vi tvättar våra ansikten spelar roll. Tecken på hudens åldrande hanteras ofta med antirynk- och anti-age krämer. Rätt kräm kan ge goda resultat som beror främst på krämens innehåll. Ansiktslyftning kommer inte i krämform, men det finns många anti-age krämer som har sina fördelar och kan göra skillnad.

Här går jag igenom vad den bästa anti-age krämen bör innehålla, vad åldrande hud är och hur du hanterar den på bästa sätt.

Redaktionen tipsar

De vanligaste ingredienserna i en bra anti age kräm

De flesta bästa anti-age krämerna fokuserar på maximal återfuktning. Det är grundläggande och en bra början. Produkterna kan vara i form av gel, kräm eller hudlotion med till exempel aktiva oljor, vatten, proteiner, vaxer och urea. Det bidrar bland annat till utjämnad hudton och slätare yta.

Förutom återfuktning finns det ingredienser som har andra fördelar:

 • RetinoiderVitamin A baserade föreningar, även kallade retinoinsyra och retinol, har använts länge för att minska fina linjer och rynkor samt för att reparera solskador. Tänk på att retinol kan vara väl kraftfullt för vissa. Även om det är en aktiv ingrediens i många av de bästa anti-age krämerna är det klokt att vara försiktig. När man börjar använda retinol kan det till exempel orsaka torr hud, trots att det faktiskt är tänkt att avhjälpa det. Börja med en låg dos, till exempel två till tre gånger i veckan.
 • Vitamin C – En fantastisk antioxidant. Vitamin C är bra mot skador på huden som orsakas av fria radikaler. De är instabila syrearter som frigörs när man rör på sig regelbundet. Hudcellerna bryts ned och orsakar rynkor.
 • Hydroxisyror – Mjölksyra, citronsyra, och glykolsyra ingår i familjen alfa-hydroxisyror (AHA). AHA finns ofta i exfolierande produkter som tar bort döda hudceller och förbereder din hud att absorbera näringsämnen från andra hudvårdsprodukter.
 • Te och druvkärneextrakt – Svart, grönt och oolong te samt druvkärneextrakt är rika på antioxidanter och främjar produktionen av kollagen. Kollagen är ett protein som finns i bindvävnaden i musklerna. Det är det vanligast förekommande proteinet hos däggdjur och som utgör 25-35% av kroppens proteinhalt.
 • Coenzym 10 (Q10)Q10 antas minska uppkomsten av rynkor och förhindra solskador på huden.
 • NiacinamidNiacinamid känt för att effektivt förstärka hudens barriärfunktion. Niacinamid kompletterar lipider och fettsyror på ett bra sätt. Ofta kan relativt hög koncentration av niacinamid användas utan att det orsakar hudirritation.
 • Lipider – En hörnsten för dina hudceller så att de behåller sin barriär när cellerna åldras. Lipider är fettsyror och ceramider. De hjälper till att öka produktionen av kolesterol som behövs för att hindra huden från att se torr och tråkig ut.
 • Peptider – Peptider är naturligt förekommande och kan stimulera kollagenproduktionen och därmed minska rynkbildning och förbättra hudtonen.

Hudens uppbyggnad och funktion

Huden är till för att skydda kroppen från yttre påverkan. Hudens yttre lager – Epedermis – har en översta del som kallar Hornlagret. Dit kommer döda hudceller som är på väg att lämna huden. Både Hornlagret och Epidermis rör sig uppåt och nya celler bildas ständigt.

Dermis är lagret under och där finns blodkärl som det inte finns i Epidermis. I Dermis finns bland annat elastin, kollagen och proteiner. Dessa tre komponenter gör huden elastisk. Så mindre av dessa gör huden mindre elastisk vilket händer när man blir äldre. Cellförnyelsen sker i Dermis men hudkrämer har svårt att ta sig ner dit. Vill man få bort rynkorna finns till exempel injektioner som fungerar tillfälligt. Fillers har blivit populära på senare år för att förbättra utseendet. Men på längre sikt kan det vara bättre att använda produkter som ger näring och stärker huden snarare än produkter som döljer symptom. En rynka är svår att få bort när den väl uppstått men man kan förebygga rynkor genom att till exempel inte vistas överdrivet i solen, undvika rökning och andra gifter. Det kan också hjälpa att använda en bra anti age kräm – speciellt sådana som innehåller fett och ger mycket fukt. Men att kom ihåg att mängden rynkor vi får när vi blir äldre även beror på genetik som man inte kan påverka.

Åldrande hud

Hudens åldrande sker i huvudsak på cellnivå. Tecken på åldrande syns på hudens yta. Åldrande hud påverkas av såväl interna som externa faktorer. Interna faktorer inkluderar metabolism, genetik och hormoner. Externa faktorer är till exempel exponering för solljus, rökning och miljöföroreningar. För tidigt åldrande hud kännetecknas ofta av ett tjockare epidermis (hudens yttre lager). Huden blir torr, ojämn och förlorar sin elasticitet. Mindre elasticitet kan också leda till slapp hud. Kollagenet i huden kan minska med runt 1% per år från cirka 35 års ålder.

Fotoåldring uppstår när huden exponeras för solljus. Solens strålar tränger in i huden och skadar det yttre lagret och dess kapacitet att behålla vatten.

Hur ofta ska en bra anti-age kräm användas?

Det beror främst på din ålder. De flesta i 20-årsåldern tar ofta sin vackra hud för givet. Men redan vid 25-årsåldern så minskar produktionen av kollagen och hyaluronsyra dramatiskt. Fler och fler börjar använda anti-age krämer redan i 20-årsåldern och ser resultat när de närmar sig 40 år. Viktigast är att vara konsekvent. Den bästa anti-aging rutinen är att undvika sol, rökning och stress samt att träna regelbundet. Lägg till en bra hudvårdsrutin så har du lagt en god grund för frisk och sund hud.

Du håller rynkor och fina linjer borta med en bra daglig hudvårdsrutin. Tänk på att en bra nattkräm anti age är en av de bästa produkterna du kan lägga till din dagliga hudvårdsrutin. Återfuktande kräm på natten gör att din hud kan reparera huden utan exponering för yttre faktorer som föroreningar och solljus.

Rutinen för den bästa ant aging krämen kan se olika ut

En anti-aging hudvårdsrutin kan komma i många former. Här är några riktlinjer och tips:

 • Rengöring – En mild rengöring, som inte tar bort din huds naturliga oljor, ger en ren och silkeslen hud. Rengöringen kan också fungera som sminkborttagning på ett skonsamt sätt.
 • Toning – Särskilt viktigt för personer med fet hud. Toner tar bort smuts, orenheter och föroreningar som fastnat i huden. Det kan vara mycket effektivt.
 • AnsiktsoljaTesta en droppe ansiktsolja i din återfuktande ansiktskräm. Det kan vara superbra, särskilt om du har torr hud. Konstigt nog så kan torr hud ge mer akne än fet hud. Om du har akne, kan du se att problemet minskar om du återfuktar mer. Ansiktsoljor kan hjälpa.
 • SerumSerum med vitamin C är en ofta en favorit på grund av dess antioxiderande egenskaper och skyddande förmåga mot solskador och fria radikaler. Serum med vitamin C kan även jämna ut hudens yta och ge huden lyster.
 • SPF – Solskydd är viktigt för att solen är en av de största bovarna i hudens åldrande.  SPF bör vara obligatoriskt.
 • FuktkrämÅterfuktande krämer är din bästa vän. Konsistensen är lätt vilket gör den enkel att applicera och underlättar för din hud att absorbera alla näringsämnen.
 • Under natten – Din hud vilar på natten, helt utan den exponering den möter dagtid. Retinol, serum och ansiktsmasker är exempel på saker du kan göra för att hjälpa huden reparera sig när du sover. Det är då som din hudvårdsrutin blir som mest effektiv.
 • Näring – Balanserad kost gör ofta underverk för att minska stress. Mindre stress är i sin tur är bra för huden.
 • Kosttillskott – Komplettera din hudvårdsrutin med kosttillskott för att hjälpa kroppen inifrån med sin naturliga läkningsprocess av huden. Fråga din hudläkare vilka kosttillskott du kan ta.

Bonustips – Ögonkräm för bästa anti age

Huden runt ögon och läppar är tunnare än i resten av ansiktet. Därför kan dessa områden tidigt visa tecken på trötthet och åldrande. Många tycker att ögonkräm som inte nödvändigt och ser det som enkel hudkräm fast i ett mindre och dyrare förpackning.

Men ögonkräm är inte bara hudkräm. En bra ögonkräm hanterar specifika problem som kan uppstå med huden just i området runt ögonen. Det kan vara vätska som ackumuleras, fina linjer och bräcklighet i huden.

Balans är bästa anti-aging receptet!

Kom ihåg att anti-aging är en kombination av rätt hudvårdsrutin och en hälsosam livsstil. Balanserad kost, träning och den bästa anti-age krämen för dig är alla viktiga för att bekämpa hudens åldrande. De bästa förutsättningarna du kan ge din hud är att hitta rätt balans. Du kan få din hud att lysa inifrån!

Bästa anti-age krämen för mogen hud. Finns flera att välja bland för att få huden att kännas elastisk och se strålande ut. Intense.
Bästa anti-age krämen för mogen hud. Finns flera att välja bland för att få huden att kännas elastisk och se strålande ut. Intense.