Hudvård för känslig hy – Våra bästa produkter för känslig hy

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Hudvård för känslig hy - Att ta hand om din hud lönar sig. Med omsorg och rätt hudvård kan du få fantastiska märkbara resultat som gör att du sticker ut från mängden. Perfekt, skinande hud gör inte bara att man ser yngre ut, det ökar självförtroendet också, inte sant?

Hudvård kan vara enkelt om du kommer in i rätt rutin för just dig, men för vissa personer kan det vara lite klurigare. Speciellt för de som har känslig hy. Om du är en av dom så behöver du vara extra noggrann med vad du använder på din hud, hur du tar hand om den och hur ofta du gör det.

Här går jag igenom vad känslig hud egentligen är och ger några tips på hur du kan hantera den med hjälp de bästa hudvårdsprodukterna.

Redaktionen tipsar

Det här är hudvård för känslig hy

Om din hud tenderar att reagera mer än vad som är vanligt så har du känslig hud. Det är alltså inte en speciell hudtyp. Du kanske upplever att din hud påverkas anmärkningsvärt av miljöfaktorer eller av hudvårdsprodukter som andra kan använda utan problem. Även vanliga parfymer som många använder kan vara olämpligt för dig. Det kan vara till exempel att din hud utvecklar rodnad och klåda. Detta kan tyda på att du har känslig hy.

Känslig hud kan också variera. Vissa personer upplever rodnad när deras hud utsatts för måttlig sol. Andra får klåda när huden utsätts för vissa specifika hudvårdsprodukter. En del kan till exempel få en brännande känsla när de använder för mycket tvål på huden. Oavsett vad reaktionen är så uppstår problemen på grund av känslig hud men det visar sig på olika sätt. Likaså reagerar man även av olika anledningar. Din hud kan alltså vara känslig mot olika saker och kan även reagera på olika sätt.

Känner du att det är dags att fråga en dermatolog om hur du tar hand om din känsliga hud? Då är det bästa är att ge hen en tydlig bild av vilka hudvårdsprodukter för känslig hy du har använt, hur du använt dessa och hur din hud reagerat. Det hjälper hudspecialisten att ta reda på exakt vad som triggar din känsliga hud att reagera som den gör.

Alla har vissa produkter som inte funkar bra med deras hud. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att just du har känslig hud. De som har det upplever ofta att deras hud får svåra reaktioner när huden utsätts för yttre faktorer. Dessa grava reaktioner kan variera mellan klåda, en brännande känsla, irritation, rodnad, smärtsamma finnar eller hudförändringar.

Känslig hud kan betyda att du har en underliggande sjukdom som eksem, psoriasis eller rosacea. Det finns även andra hudsjukdomar som kan visa sig i form av symtom som är signifikanta för känslig hud.

Varför har vissa människor känslig hy?

Innan vi pratar om hudvård för känslig hud, är det viktigt att förstå varför vissa människor har det. Vanligtvis är lipidbarriären på huden rubbad. Denna barriär, bestående av fetter, fungerar som ett skyddande lager över huden. Detta lager har två funktioner. Den håller kvar fukten i huden så att din hud förblir återfuktad. Det skyddar också huden från skadliga faktorer som föroreningar och solljus etc. Om fettlagret är för svagt eller tunt kan den inte skydda din hud tillräckligt. Det gör huden känslig och reagerar snabbt på många skadliga faktorer. Kom ihåg att om ditt fettlager är svagt så absorberar din hud produkterna du applicerar mycket snabbare och lättare än vanlig hud. Därför är det viktigt att du är noggrann när du väljer hudvårdsprodukter för din känsliga hud.

Så väljer du rätt hudvård för känslig hy

Tack och lov finns det gott om passande hudvårdsprodukter för känslig hy idag men du måste veta hur du ska välja rätt. För de med känslig hud kan rätt produkt vara avgörande för om du har en skinande, frisk hud eller en smärtsam hud med klåda eller finnar. Att investera lite tid och uppmärksamhet lönar sig.

Tips 1: Det finns ingen produkt som passar alla

Den första saken att komma ihåg är att det inte finns en enda produkt som passar alla med känslig hud. Du vet redan att olika personer reagerar olika på olika saker. Du kanske har känslig hud när det gäller förorenad luft men din hud kanske inte reagerar alls mot olika hudvårdsprodukter mot känslig hy. Därför bör du inte endast utgå ifrån rekommendationer när du väljer dina hudvårdsprodukter. Du måste vara extra försiktig och testa nya produkter först på en liten del av din hud som inte syns innan du börjar använda den.

Du bör skriva en lista på allt som din hud inte tål och jämför den produkt du potentiellt ska köpa för att vara säker på att produkten inte innehåller skadliga ingredienser. Det kan verka som en tråkig process men det är värt det om du kan njuta av en frisk hy när dagen är slut.

Tips 2: Matcha produkten med din hudtyp

Ett viktigt steg är att ta reda på vilken hudtyp du har. Alla produkter passar inte alla hudtyper. Till exempel, feta, tjocka krämer kanske funkar på torr hud men gör att oljig hud får finnar. Om du har känslig hud kan effekterna av fel produkt vara långt större om produkten inte passar din hudtyp. Med känslig hud lider du större risk att få finnar så det första du ska göra är att ta reda på vilken som är din hudtyp. Sen köper du en produkt mot känslig hy som passar din hudtyp specifikt.

Tips 3: Ju färre ingredienser desto bättre

Du kanske tänker att en hudvårdsprodukt proppad med fördelaktiga ingredienser är perfekt för din hud men så är det ofta inte. Känslig hud absorberar lätt och fort så en produkt med för många ingredienser kan även orsaka ett överflöd. Att välja hudvårdsprodukter med få ingredienser är ofta bäst.

Några ingredienser som du bör undvika om du har känslig hud är:

  • Propylenglykol
  • Triclosan
  • Parabener
  • Natriumlaurylsulfat
  • Kemiska konserveringsmedel
  • Alkoholer
  • Parfymer

I allmänhet finner många att organiska produkter fungerar bra på känslig hy. Däremot kan det finnas många helt naturliga ingredienser som inte alls fungerar för just din hud. En produkt som är märkt som ‘organisk’ kan inte garanteras vara en effektiv hudvårdsprodukt för känslig hud. Bra val är ofta produkter som är märkta som allergivänliga eller milda. Ingredienser som kamomill, aloe vera och vitamin E kan också återfukta din känsla hud.

Tips 4: Använd fräscha hudvårdsprodukter

Detta är såklart ett generellt tips, men för de med känslig hud är det extra viktigt. Var säker på att kolla utgångsdatumet på allt du använder på din hud. Om produkten har gått ut, använd den inte. Utgångna produkter kan innehålla många farliga bakterier. Det kan innebära en katastrof för känslig hud och orsaka klåda eller finnar och även allvarliga hudinfektioner. När du letar efter ‘bäst före-datumet’ finns det också ett annat datum som du bör notera. Det är hur lång tid du kan använda produkten efter du har öppnat produkten. Använd absolut inte en produkt längre än vad som anges. Din hud förtjänar bättre än det.

Tips 5: Håll dig till produkter som fungerar för dig

Om du har känslig hud bör du undvika att byta hudvårdsprodukter alltför ofta. Lägg istället lite extra tid på att hitta en produkt som verkligen fungerar bra för dig. När du väl har hittat en bra produkt, försök att hålla dig till den långsiktigt. Du kan också hålla dig till ett märke som vanligtvis funkar för dig. Om du hittar ett sådant märke kan du börja experimentera med nya hudvårdsprodukter från det märket så länge produkterna passar din hud. Tills du har hittat ett rätt märke eller produkt, satsa på produkter i små mängder som du kan testa på andra delar av kroppen innan du använder dem i ansiktet. När du är övertygad om att produkten inte kommer att skada din känsliga hud, eller att du får finnar av den, så kan du testa den på ansiktet.

Ta hand om din känsliga hy med bästa hudvården

Ansiktsmask känslig hud

Lite omsorg och ansträngning med att hitta rätt hudvårdsprodukter mot känslig hy kan göra stor skillnad för din ömtåliga hud. Målet är att få alla dina hudproblem att försvinna. Rätt hudvårdsprodukter kan ge dig den där lystern som du har avundats andra i åratal och du kan återfå ditt självförtroende igen. Känslig hud behöver inte alls vara ett hinder, förutsatt att du vet vilka produkter du behöver för att hantera din ömtåliga hud.

Använd dessa tips och idéer för att njuta av en frisk, perfekt hy som blir finare ju bättre du tar hand om den!

Ansiktsmask känslig hud
Ansiktsmask känslig hud med blåbär, aloe och calendula