Bästa solkrämen – Våra bästa solkrämer 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Bästa solkrämen - Våra bästa krämer mot solen 2024 - Semester med långa dagar på stranden är det många som drömmer om. Det är härligt men det gäller att tänka till och förbereda sig väl så att upplevelsen förblir härlig. Solen gör mycket gott för vår hud men kan även skada den allvarligt. Solskydd av alla slag är din vän och i synnerhet solskyddskräm.

Här går jag igenom vad du bör tänka på för att hitta den bästa solskyddskrämen för dig samt hur huden påverkas av solen och vad solskyddsfaktor (SPF) är.

Redaktionen tipsar

Solljusets effekt på huden

Man blir glad av solljus. Det är en viktig källa till D-vitamin, vilket påverkar många vitala processer i kroppen. Solen minskar bland annat risken för depression och håller skelettet friskt. För lite solljus, oftast under vintermånaderna, kan ge symtom på depression, koncentrationssvårigheter, låg energinivå och utmattning. Man kan även få större sömnbehov. Dessa symtom kallas årstidsbunden depression. Se till att sola säkert och undvik överexponering. Det kan orsaka skador på huden som hyperpigmentering, för tidigt åldrande hud och eksem.

Solens UV-strålar (både UVA och UVB) är den största orsaken till hudskador. UVB-strålar stimulerar huden att tillverka D-vitamin men även melanin, som är det ämne som gör huden solbränd. UVB-strålar tränger bara igenom hudens yttersta lager (epidermis). Men de kan orsaka akut skada såsom solsveda. UVA-strålar tränger ner djupare i huden. Dessa strålar stimulerar produktionen av fria radikaler i huden. UVA-strålar kan förknippas med fotoåldrande, soleksem och hyperpigmentering.

Läkare och hudläkare varnar ofta för det starka sambandet mellan solande och hudcancer. Om du är oroad över leverfläckar, födelsemärken eller knölar på huden ska du prata med din läkare.

Vistas säkert i solen med bästa solkrämen

Det finns några enkla saker du kan göra för att vistas säkert i solen. Det är klokt att försöka undvika solen när den är som starkast – oftast mellan kl 11-15. Tänk på att solen är stark även när det är molnigt. Vistas i skugga så mycket du kan och se till att alltid ha tillgång till skugga, till exempel ett strandparasoll. Vatten och snö reflekterar solljus vilket gör det ännu mer intensivt. Barn under 1 år bör inte alls vara i direkt sol. Kläder som solskydd är riktigt bra. Solhatt, solglasögon och täckande kläder på kropp, armar och ben rekommenderas verkligen. När man passar barnen och är ute sommar som vinter, se till att de har bästa solkrämen som skydd för deras känsliga hud. Så slarva heller inte med solskyddskräm. Kontrollera först förpackningens bäst före datum. Solskydd åldras och fungerar sämre med tiden så krämen du har på landet kanske inte längre fungerar så bra som du tror. Byt ut produkter som gått ut. Det är viktigt att du smörjer in dig en stund innan du går ut så att solskyddet hinner gå in i huden ordentligt. Applicera rikligt med solskyddskräm varannan timma. En lagom mängd för vuxna är cirka 36 g solkräm (ungefär 6 tsk). Se till att även smörja in öron, nacke, handryggar och fötter. Solskyddskräm är även viktigt på vintern när snön reflekterar ljuset. Ett tips är att solkräm även är bra för torr hud. Så en bra solkräm på vintern är helt rätt för att luften är torrare då.

Solskyddsfaktor (SPF) i bästa solkrämen förklarat

Måttet på solskyddsförmåga för solskyddsmedel kallas solskyddsfaktor eller SPF.

SPF anger hur många gånger längre tid man kan vistas i solen jämfört med utan solskydd alls.

SPF är en förkortning av engelskans Sun Protection Factor, alltså solskyddsfaktor. Förkortningen är vanlig på solkrämer. Till exempel betyder "SPF 15" att endast 1/15 av solens UV-strålningen kommer att nå huden, givet att solskyddsmedel appliceras rikligt och i ett jämnt lager. Rätt mängd (rent tekniskt) är 2 mg per kvadratcentimeter. Det säger kanske inte så mycket – men om SPF 15 istället beskrivs i soltid kan det bli lättare att förstå. Exempelvis en person som inte använder solskyddsmedel i intensiv sol kan utveckla solbränna på 10 minuter. Samma person, insmord med rätt mängd SPF15, kan då vistas i samma intensiva sol i 150 minuter.

Ett sätt att klassa solskydd kan vara så här:

  • Lågt skydd: SPF 6–10
  • Medelhögt skydd: SPF 15–25
  • Högt skydd: SPF 30–50
  • Mycket högt skydd: SPF 50+

Tänk på att solskyddsmedel med högre SPF inte ger solskydd under längre tid utan det ger bara större skydd under en viss tidsperiod. Alla solskydd måste appliceras kontinuerligt enligt produktens instruktioner. Vilken solskyddsfaktor man bör använda beror på hudtyp, hur länge man ska vistas utomhus och var man bor geografiskt.

Solljusets spektrum

Solljus består av ett spektrum av strålar i olika frekvensområden. Det delas in i tre huvudsakliga områden:

  • Synligt ljus
  • Ultraviolett (UV) ljus
  • Infrarött (IR) ljus

Ljus mäts i frekvens och våglängd och enheterna är terahertz (THz) respektive nanometer (nm).

Synligt ljus utgör cirka 50 procent av solljusspektrat och är den enda delen av ljuset som blotta ögat kan se. Ljuset har en våglängd på 400-760 nm. Den lägre delen av detta synliga spektrum, som är mer åt den blåvioletta delen på 400 nm, har en hög energinivå och är känt som synligt högenergiljus (HEVIS) eller HEVL.

Ultraviolett ljus kan man inte se med blotta ögat. UV-ljus finns i tre varianter: ultraviolett A (UVA), ultraviolett B (UVB) och ultraviolett C (UVC).  UV-ljus har kortare våglängd än synligt ljus. UVC-strålarna har kortast våglängd (100-290nm). Strålarna stoppas av jordens atmosfär och når därför inte huden. UVA- och UVB-strålar har längre våglängd på 280-400 nm, där UVA har längre våglängd än UVB. Tillsammans utgör de cirka 5 procent av solens strålar.  UVA är mindre intensivt än UVB, men det finns 30–50 gånger fler UVA-strålar. De är alltid närvarande, med ungefär samma intensitet under dygnets alla ljusa timmar, året om. UVB-strålarna varierar däremot under dygnet och är som starkast mitt på dagen. Båda passerar mer eller mindre obehindrat genom moln och dimma.

Infraröda A- och B-strålar har längre våglängd (760-1000 nm) och kan på samma sätt som UV-strålarna inte ses med blotta ögat. Infrarött ljus utgör runt 45 procent av solljuset.

Njut av solen men se till att ha bästa solskyddet

Passa på att njuta av sommar och sol. Tänk på att ha bästa solskyddet och att inte vistas för länge i direkt sol – särskilt inte under de mest intensiva timmarna. Undvik plågsam solsveda och fyll semestern med trivsamma stunder istället.

Njut av solen – men gör det på rätt sätt!

Bästa solkrämen kan du hitta hos Ulne. Vår Bronzing Milk blev utvald till Bästa SPF i Stockhol beauty week award 2021.
Bästa solkrämen kan du hitta hos Ulne. Vår Bronzing Milk blev utvald till Bästa SPF i Stockholm Beauty Week Award 2021.