Body Lotion vs Butter: Vilket Produkt är Bäst för Torr Hud?

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Body lotion vs butter? Det finns flera olika typer av body lotion och krämer, alla med olika egenskaper och verkansområden. I det här inlägget går vi igenom skillnaden mellan body lotion, body butter och body cream! mellan body lotion, body butter och body cream!

Det är många där ute som lider av torr hud, speciellt under vinterhalvåret. Om du drabbats av torr hud använder du troligen någon form av återfuktande kräm som du smörjer in kroppen med. Men har du koll på vilken?

Redaktionen tipsar

Vad är en kräm?

Först behöver vi titta närmare på begreppet ”kräm”. Du är säkerligen välbekant med begreppet eftersom det används mycket inom skönhetsindustrin: ansiktskräm, nattkräm, kroppskräm, och så vidare. Sedan finns även body lotions, body butters och body creams som innefattas av begreppet kräm, men som inte har ordet centralt i namnet.

Det som alla krämer har gemensamt, oavsett vilket namn de benämns vid, är att de ämnar återfukta huden vid användning. Men det finns inte många fler likheter än så för de olika sorterna. Krämens egenskaper varierar en hel del beroende på om du använder en body lotion, body butter eller body cream. Användningsområdena är ofta relaterade till den hudtyp du har, exempelvis: torr, mogen eller känslig hud.

Vilken kräm bör jag välja?

Det kan kännas som en djungel, minst sagt. Speciellt om du inte är direkt intresserad av hudvård. Men som vi har sagt förut: välj alltid produkt efter din hudtyp. Det behöver inte vara svårare än så.

Produkter som är anpassade efter dina specifika behov är A och O för att lyckas med din hudvård. För visst är det så, att om produkten du använder inte ger önskat resultat efter veckors användande, kommer du att sluta använda den. Sen finns det de som testar produkt efter produkt och aldrig verkar hitta någon som fungerar. Därför är ett första steg för dig att ta reda på vilken hudtyp du har, för att sedan hitta en kräm som passar just dig.

Body lotion vs butter

Det här är en kräm med lättare konsistens och används för att smörja in hela kroppen. Den lätta konsistensen på krämen gör att den snabbt och lätt går in i huden för att hålla huden återfuktad, speciellt om du är torr. Krämen består vanligtvis av vatten och olika typer av oljor och ibland även parfym. Lotion hamnar sällan på hudens yta och gör den kladdig. Effekten av denna kräm kan variera. Det finns nämligen sorter som ämnar lugna känslig och irriterad hud, eller varianter som endast mjukgör.

När ska jag använda body lotion?

Vi skulle säga att den här typen av kräm med fördel bör användas under sommaren, då huden inte är i stort behov av fukt. Krämens lätta konsistens gör det lättare för huden att ta till sig produkten. På vintern har huden större behov av återfuktning och för dig som vanligtvis är torr kan det då vara bra att investera i en lite fetare och tyngre produkt.

Denna kräm är ingen quick fix utan behöver, precis som många andra hudvårdsprodukter, användas dagligen över en längre tid för att nå resultat. Även om krämen kan ge en mjukgörande känsla direkt vid användning, avtar effekten om du inte kontinuerligt smörjer in dig. Därför är det bra om du använder en kroppskräm morgon och kväll och gärna i kombination med att du har duschat. När du duschar varmt blir huden gärna torr efteråt, speciellt på vintern då luften är torr. Varmt vatten har en tendens att torka ut huden.

Tips! Vet du med dig att du har känslig hud, kan det vara en bra idé att köpa en body lotion som är parfymfri. Många krämer doftar himmelskt, men parfym har en tendens till att irritera en redan känslig hud. Undvik detta genom att välja en produkt fri från parfym.

Body butter vs bodylotion

Body butter är den fetaste av de tre krämerna. Denna produkt är vanligtvis baserad på naturliga ingredienser som kakao- eller sheasmör som är mycket rika på naturliga oljor och fett. De är djupt återfuktande för huden. Men på grund av dess rika innehåll och tunga konsistens kan krämen ibland lämna en hinna på huden och göra att den känns kladdig. Speciellt om du inte har torr eller väldigt torr hud från början. Därför är denna typ av kräm ett bra alternativ för dig med väldigt torr hud som behöver extra återfuktning.

När ska jag använda body butter?

Denna kräm är en räddare i nöden under de kalla vintermånaderna. Speciellt om du har en torr hudtyp. Krämen lägger sig som en skyddande hinna över huden och låser in fukt för att förhindra torrhet. Var inte rädd för den tjocka konsistensen. Det är långt ifrån alla som upplever att krämen lägger sig på hudens yta, men den kan definitivt behöva ett tag på sig att gå in i huden i jämförelse med en lättare lotion.

Använd på rengjord och torr hud dagligen, morgon och kväll, när du märker att din hud är extra torr. Eftersom krämen är tjockare är det verkligen viktigt att din hud inte är blöt när du applicerar den. Kräm och vatten i kombination på huden är uppgjort för att en kladdig hinna ska bildas och det vill du undvika.

Body cream

En body cream är i likhet med body lotion baserad på vatten och olja. Dock är den något fetare i konsistensen. Enkelt förklarat kan vi säga att den är någonstans mellan en body lotion och body butter.

Med anledning av dess konsistens är den perfekt för dig som vanligtvis har en normal hudtyp, men som blir torr på vinterhalvåret. På sommaren kan du växla tillbaka till att använda en kräm som är lättare i konsistensen.

När ska jag använda body cream?

Denna kräm är en perfekt produkt att byta till om din hud är säsongsbaserad, alltså torrare på vintern och normal på sommaren. Den går lättare in i huden än body butter, men är ändå mer återfuktande än en body lotion. Precis som de andra två krämerna skall även denna användas kontinuerligt dagligen, morgon och kväll. Gärna på rengjord hud och strax efter att du tagit en varm dusch för att låsa in fukt och undvika uttorkning.

Sammanfattning body lotion vs butter

Som du säkert förstått är den största skillnaden mellan de tre olika krämerna dess konsistens. Body lotion är en lättare kräm som snabbt går in i huden, body butter är den tyngsta krämen som bör användas till extremt torr hud och till sist har vi body cream som är någonstans mellan de båda två i konsistensen.

Krämernas olika egenskaper gör att de lämpar sig olika bra till särskilda hudtyper. För dig med normal hud kan en body lotion exempelvis vara tillräcklig under sommaren, men en body cream vara bättre på vintern. För dig med torr och känslig hud kan body butter vara precis vad du behöver, speciellt när det är kallt ute. En torr hud behöver vanligtvis mer återfuktning, och då kan body cream vara ett bra alternativ även på sommaren.

Det bästa sättet att få till en fungerande hudvårdsrutin är att välja produkter som din hud mår bra av. Vi tror och hoppas du fått med dig tillräckligt med inspiration för att råda bot på din torra vinterhud. Behöver du mer hjälp? Tveka inte att kontakta oss. Vi finns där för dig när det kommer till hudvård.

Läs även vår artikel om bästa toning lotion.

Bodylotion gör huden mjuk och elastisk. Serien Paradise fragrance finns i tre olika dofter. Gör huden återfuktad och behagligt doftande.
Bodylotion gör huden mjuk och elastisk. Serien Paradise fragrance finns i tre olika dofter. Gör huden återfuktad och behagligt doftande.