Bristningar gravid – Våra bästa krämer mot bristningar

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Bristningar gravid - Våra bästa krämer mot bristningar. Bristningar är vanligt förekommande och drabbar cirka 55% av befolkningen, både män och kvinnor. Kvinnor står dock för en högre andel eftersom det är ganska vanligt att få bristningar i huden under en graviditet. Vid en graviditet är det vanligt att huden töjs ut eftersom magen växer i en rasande fart. Huden hinner helt enkelt inte med att anpassa sig och därför blir det lätt så att bristningar uppstår. Men det finns saker du kan göra för att hjälpa huden på traven och förebygga bristningar innan det är för sent.

I den här artikeln ger vi dig våra bästa tips och råd kring hudvård vid en graviditet, för att förebygga bristningar.

Redaktionen tipsar

Varför uppstår bristningar vid graviditet?

Vad är det som gör att vissa får bristningar och andra inte? Nedan listar vi tre saker som har en inverkan på bristningar vid en graviditet.

1. Viktuppgång och tillväxt av vävnad

Det finns fler än en orsak till att du får bristningar i huden under en graviditet. Det är dels vanligt att gå upp några kilo vilket kan bidra till tänjningar i hudbarriären, och dels växer magen snabbare än vad huden hinner anpassa sig till. Viktuppgång är en vanlig faktor till att drabbas av bristningar i huden och vid en graviditet är det svårt att undkomma. Detta är dock helt normalt. Vissa går upp mer i vikt än andra och vissa har hudkvalité som har lättare att anpassa sig vid förändringar. Oavsett om du har lätt eller svårt för att gå upp i vikt kan du råka ut för bristningar i huden. Därför bör du ta hand om din hud under graviditeten oavsett om du går upp mycket i vikt eller ej.

2. Hormoner

En annan orsak till att bristningar uppstår under en graviditet är hormonella förändringar. Vid en graviditet ändras den hormonella uppsättningen i kvinnans kropp likt en pubertet. Hormonerna hjälper kvinnans bäckenbotten att mjuka upp sig inför födseln, men drabbar samtidigt hudens fibrer. Dessa blir mjuka och extra sårbara för töjningar som kan leda till bristningar. Denna orsak är dock svår att förebygga, eftersom den är påverkad av inre faktorer som inte går att göra något åt och som är helt normala i graviditetsprocessen.

3. Gener

En tredje sak som spelar roll ifall du får bristningar vid en graviditet eller inte är din genetiska uppsättning. Om din mamma fick bristningar under någon av sina graviditeter är det större risk att även du drabbas. Dessutom finns det samband mellan bristningar och hudton, där de med ljus hudton tenderar att få fler bristningar än de med mörkare hudton.

Oavsett orsaken till att du drabbas av bristningar i huden är det viktigt att vara noggrann med hudvård. Här nedan ger vi dig våra bästa hudvårdstips och produkter som hjälper din hud att hålla sig elastisk, återfuktad och stark.

Förebygg uppkomsten av bristningar vid graviditet

Vi vill börja med att påminna om att det är väldigt vanligt att drabbas av bristningar vid en graviditet. Hela 80% av de som burit ett barn har fått dem. För vissa kan det kännas som en smickrande påminnelse över vad kroppen har klarat av. Men för andra kan det upplevas som jobbigt och icke-estetiskt tilltalande.

Så för dig som gärna vill förebygga uppkomsten av bristningar vid graviditet, kan du se över dessa råd:

  • Var noggrann med återfuktning – Ingen produkt kan helt eliminera risken för att drabbas av bristningar. Det du kan göra dock är att hålla huden mjuk, elastisk och återfuktad med rätt hudvård. Med hudvårdsprodukter kan du förebygga torr hud som spricker, kliar och blir irriterad. Vi rekommenderar denna kroppskräm som är speciellt utvecklad för att ge huden näring och återskapa elasticiteten. Självklart med ekologiska ingredienser och helt fri från skadliga ämnen och tillsatser.
  • Ät mycket frukt och grönt – Vitaminer och mineraler är inte bara viktiga för den som är gravid, men det är ändå ett tillfälle då det är extra viktigt att få i sig rätt näring. Ät gärna gröna bladgrönsaker som är rika på zink, magnesium och C-vitamin. Komplettera med färgglad frukt för att täcka in flera viktiga vitaminer och mineraler. Med rätt näring håller du inte bra kroppen frisk och stark, utan även din hud.
  • Använd en skonsam kroppsskrubb – Att ta hand om huden oavsett en graviditet eller ej är A och O. Men vill du förebygga bristningar på grund av viktuppgång och belastningar på hudbarriären blir detta extra viktigt. Skrubba huden en till två gånger i veckan för att hjälpa till att avlägsna döda hudceller. Detta bidrar inte bara till en mjukare känsla, utan även bättre blodcirkulation och reparerande effekt. Vi rekommenderar denna kroppsskrubb, baserad på morot och litchi som är lugnande och näringsgivande. Den är tillverkad av ekologiska ingredienser och innehåller inga syntetiska ämnen eller skadliga ingredienser. Den är även nominerad i kategorin ”Bästa kroppsvård” 2021 på Stockholm Beauty Week Awards.

Behandla redan uppkomna bristningar

Kom ihåg att bristningar är som synligast precis när du fått dem. När de uppstår är de gärna röda, alternativt blåa och kan vara väldigt framträdande. Detta beror på att hudens lager, där bristningen har uppstått, har skadats. Med tiden kommer huden att repareras och den röda färgen blekna. Det mest vanliga är att bristningar blir vita efter en tid när huden har läkt. Det finns ingen behandling som helt kan få bort dina bristningar, men det finns saker du kan göra för att snabba på hudens läkning och lindra besvären.

Återfuktning är extra viktigt när du fått bristningar i huden. En välmående, stark och återfuktad hud har lättare för att reparera sig och förhindra att fler bristningar uppstår. Var därför noggrann med att alltid använda återfuktande kroppsrengöring, gärna en duschkräm eller olja. Tänk även på att varmt vatten kan verka uttorkande. Undvik vanlig tvål eftersom den kan innehålla alkohol som torkar ut huden och gör det svårt för den att binda fukt. Efter att du har tvättat dig är det viktigt att använda en återfuktande kroppskräm som reparerar och hjälper huden att binda in fukt.

Ta gärna god tid på dig att massera in hudvårdsprodukterna, både i duschen och efteråt. Beröring och massage ökar blodcirkulationen i hudens alla lager och sätter fart på cellernas reparationsprocess. Dessutom ger det dig tid till avslappning och återhämtning!

Har du särskilt svåra bristningar i huden kanske det inte räcker med att enbart återfukta och tillföra näring till huden så att den kan läka. För svårare former av hudbristningar finns det flera olika behandlingsmetoder som utförs på klinik av utbildad personal. Dessa typer av behandlingar är vanligtvis väldigt dyra och kan göra ganska ont, men å andra sidan har de god bevisad effekt på bristningar. Vanliga metoder är bland annat laser eller kirurgiska ingrepp där den skadade huden avlägsnas.

Var snäll mot dig själv och din kropp

Vi vill påminna dig om att du och din kropp är fantastiska, med eller utan bristningar i huden! Tänk vad magiskt att du och kroppen har skapat ett nytt liv tillsammans.

Vi på ULNE förespråkar naturlig hudvård, fri från skadliga ämnen och tillsatser som kan vara farliga, både för dig, din kropp och ditt barn. Vi tror på kroppens förmåga att läka med hjälp av skonsamma hudvårdsprodukter som varken skadar dig eller miljön. Investera i hudvårdsprodukter som gör skillnad, på riktigt, utan att riskera din hälsa.

Bristningar gravid - magens hud tänjs ut och då är en kroppskräm som gör huden mjuk och elastisk idealiskt för att motverka bristningar. Body har en specifik kräm mot bristningar.
Bristningar gravid - magens hud tänjs ut och då är en kroppskräm som gör huden mjuk och elastisk idealiskt för att motverka bristningar. Body har en specifikt mot bristningar.