Kräm mot bristningar – Våra bästa krämer för behandling!

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Kräm mot bristningar - Våra bästa krämer för behandling - Att se bristningar i huden kan kännas jobbigt. Dessa ränder kan ta lång tid att läka. För att minimera bestående ärr är viktigt att upptäcka och behandla dem tidigt. Här kan du läsa mer om varför bristningar uppstår och hur du kan behandla dem hemma med rätt kroppskräm.

Redaktionen tipsar

Vad är bristningar?

Hudbristningar är vanprydande skador eller ärr som utvecklas på vår hud. De uppstår när huden sträcker sig eller krymper för snabbt. Sådana förändringar gör att ämnen som stödjer huden påverkas. Det är främst elastin och kollagen som behövs för att hålla huden elastisk och stark. Ärr i form av ränder kan uppstå under hudens läkningsprocess. Men alla får inte bristningsärr. Både kvinnor och män kan få bristningar men det är vanligare hos kvinnor. Vem som drabbas beror på en rad faktorer, även förändringar i hormonnivåer och genetik.

Hudbristningar kan uppstå på de flesta kroppsdelar men vanligast är på rygg, bröst, överarmar, mage, lår och höfter. Intensiv kroppstillväxt är en vanlig orsak till bristningar. Vanligtvis under puberteten, graviditet, viktminskning/ökning eller muskelbyggande. Mer än 50% av alla kvinnor får bristningar i samband med graviditet. Men en bra kräm mot bristningar hjälper.

Symptom till hudbristningar

Innan bristningar uppstår kan huden se rosa och tunn ut. Den kan även klia och kännas irriterad. Bristningar kan inledningsvis vara upphöjda och skrynkliga ränder i olika färger, från röda och bruna till rosa eller lila. Efter en tid så bleknar märkena och blir slätare. De kan även få en silvergrå nyans. Vissa märken kan i det närmaste försvinna men det kan ta många år innan det händer.

Orsaker till bristningar

Huden består av tre lager. Bristningar uppstår i det mellersta lagret – dermis – när bindväven sträcks utanför sin elastiska gräns på grund av alltför snabb kontraktion eller expansion av huden. När kroppen växer är tillväxttakten i huden långsam och vävnaden i dermis sträcker sig långsamt. Men vid snabb tillväxt sträcks huden för snabbt, vilket leder till att dermis spricker och inre hudlager syns.

Sträckning av huden orsakas oftast av följande faktorer:

 1. Pubertet – Ungdomar kan ha perioder av snabb tillväxt i både längd och vikt.
 2. Graviditet – En av de vanligaste orsakerna. Majoriteten av kvinnor får bristningsärr i samband med förlossningen.
 3. Hälsotillstånd – Olika sjukdomar kan också utlösa bristningar. Exempelvis Cushings syndrom orsakar kroppen att producera höga nivåer av hormonet kortisol som bidrar till viktökning och bräcklighet i huden. Marfans syndrom leder till minskad elasticitet i hudvävnaden och ger därigenom upphov till bristningar.
 4. Snabb viktökning – Att gå upp i vikt under kort tid kan också leda till uppkomsten av bristningsärr.
 5. Användning av kortikosteroider – Kontinuerlig användning av hudvårdsprodukter med kortikosteroider under längre tid kan minska nivån av kollagen i huden. Kollagen hjälper till att hålla huden len och fast. När den förmågan försvagas kan bristningar uppstå.

Riskfaktorer

Flera faktorer är anses ligga till grund för bristningar.

Det kan vara:

 • Genetisk historia – Om du har familjemedlemmar med bristningar, det är möjligt att även du löper större risk att få det.
 • BMI före graviditeten – Viktökning före graviditet kan leda till större viktökning under graviditeten vilket i sin tur kan leda till fler bristningar.
 • Kroniska sjukdomar – Sjukdomar som kronisk leversjukdom, anorexi och febersjukdomar kan också resultera i bristningar.
 • Barnets födelsevikt – Överviktiga kvinnor som föder större barn upplever ofta bristningar.

Förebygga och hantera bristningar

Det går inte att fullständigt förebygga hudbristningar. En viktig faktor är att försöka att undvika snabb viktökning. Ät hälsosamt och träna regelbundet.

Här är saker du kan göra för att förebygga och hantera bristningar:

 • Undvik direkt solljus – Ultravioletta (UV) strålar från solen kan skada elastin och kollagen i huden. Detta resulterar i mindre elastisk hud och ökar risken för bristningsärr. Ärr kan även bli mer synliga om de utsätts för direkt solljus. Vistas inte i direkt solljus om du kan undvika det. Applicera rikligt med solkräm med hög SPF minst 30 min innan du går ut och sedan varannan timme under dagen. Det är även bra att bära kläder som skyddar huden från UV-strålar.
 • Bra kost – Din kost påverkar även huden. Hudbristningar kan utvecklas när din kropp inte får vissa näringsämnen. En balanserad kost bör innefatta zink, protein samt vitamin C, D, och E. Zink bidrar till att minska inflammation i huden och bidrar till läkning av sår. Livsmedel som fisk och nötter är bra val för att hålla huden frisk. C-vitamin hjälper till att kollagen bildas, vilket gör att huden att blir fast och elastisk. D-vitamin, i till exempel bröd, spannmål och mejeriprodukter, kan också minska risken för att utveckla hudbristningar.
 • Motionera regelbundet och undvik rökning – Träning, helst dagligen, kan hjälpa dig att bibehålla en hälsosam vikt. Det kan också undvika snabb och kraftig viktökning eller minskning. Motion sätter fart på blodcirkulationen och gör att blodtillförseln ökar i huden och hjälper den att återuppbygga sig.
 • Rätt fukthalt i huden – Drick mycket vatten (ca 1,5 liter per dag) så hjälper du din hud att vara mjuk och hålla fuktnivån. Mjuk hud är mer elastisk och utvecklar inte bristningsärr i samma utsträckning som torr hud. Undvik eller dra ned på koffeinhaltiga drycker. De är vätskedrivande och kan dränera huden på fukt. Kaffedrickare bör balansera sitt intag med örtte, vatten och andra koffeinfria drycker.

Kräm mot bristningar i huden

Rätt kroppskräm kan vara mycket effektiv när det kommer till att hantera bristningsärr och få dessa att blekna. De är ett måste för att förebygga och minska effekterna av hudbristningar. De som prövat en rad olika typer av produkter brukar tycka att kroppskräm gör störst skillnad.

En kroppskräm hjälper till att återställa hudens fuktbalans samtidigt som den lugnar huden. Den kan även göra din hud lenare och återfuktar på ett bra sätt vilket gör huden stark och smidig.

Fuktgivande krämer kan bidra till att upprätthålla elasticiteten i din hud och på så sätt minska risken för bristningar när kroppen utsätts för snabba tillväxt eller viktförändringar. De kan också minska klåda som kan uppstå vid viktökning. Att välja rätt fuktkräm kan hjälpa en hel del att undvika bristningar.

Applicering av bästa krämen mot bristningar bör vara en viktig del av din dagliga hudvårdsrutin. Då ger du inte bara huden vad den behöver, krämen hjälper också till att mota problem med bristningar.

Hudbristningar kan vara att huden tappat sin elasticitet, fått märken efter en viktnedgång eller graviditet. Perse är en produkt speciellt för brösten.
Hudbristningar kan vara att huden tappat sin elasticitet, fått märken efter en viktnedgång eller graviditet. Perse är en produkt speciellt för brösten.