Ekologisk ansiktskräm – Våra bästa ekologiska hudvårdsprodukter

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Ekologisk ansiktskräm - Våra bästa ekologiska hudvårdsprodukter - Huden är vårt största organ och vi utsätter den för massvis med produkter varje dag. Vi tvättar oss med rengöringsprodukter för händer och kropp, smörjer in oss med ansikts- och kroppskräm för att sedan gå vidare till deodoranter, parfymer och smink. Även håret får sin behandling med schampo, balsam, hårfärg samt gel, vax eller hårspray. Alla dessa produkter absorberas av huden och påverkar hur huden mår. Precis som maten som vi stoppar i oss kan visa hur vi mår, visar huden hur den mår av de hudvårdsprodukter vi använder dagligen.

Här går jag igenom vad ekologisk hudvård är och vad du ska leta efter för att hitta rätt ekologisk ansiktskräm för just dig.

Redaktionen tipsar

Ekologisk ansiktskräm och hudvård mår huden bra av

Idag är efterfrågan stor på ekologiska hudvårdsprodukter med naturliga och ekologiska ingredienser. Både producenter och konsumenter ställer större krav på hälsa och miljö. Att välja produkter med naturliga ingredienser ger ofta huden det som den mår bäst av. Dessa produkter påverkar även hudens egen produktion av ämnen som den mår bra av. De naturliga ingredienserna vårdar, ger näring och återfuktar. Naturligt är helt enkelt ett naturligt sätt att må bra.

Vi tänker ju ofta på vad och hur vi äter. Det ska vara näringsrikt och kanske enligt en särskild diet, närproducerat eller ekologiskt. Men ofta är vi inte lika petiga med innehåller i till exempel ansiktskräm vi använder. Många av de material vi kommer i kontakt med dagligen innehåller kemikalier. Exempelvis kläder, möbler, mediciner och husgeråd. Vissa saker kan man ju inte undvika, men du kan välja en ekologisk ansiktskräm med naturliga och ekologiska ingredienser. Det är inte bara bra för din hud, det bidrar även till mindre negativ miljöpåverkan. Tänk dock på att naturliga hudvårdsprodukter ofta har kortare hållbarhet.

Ekologiskt ansiktskräm och hudvård innehåller inga gifter eller kemikalier

Ekologi betyder läran om samspelet mellan organismer och miljö. Samspelet mellan människan, djuren och naturen – ett välmående mellan alla dessa tre komponenter. Att kunna använda råvaror som linolja, solrosolja, kamomillvatten, blåbärsextrakt, passionsblomsolja och lakritsrot är en livsstil – respekt för det naturliga.

Ekologiska råvaror i ansiktskräm och hudvårdsprodukter är hållbara för huden, miljön och arbetsmiljön för de som odlar. Råvarorna odlas utan bekämpningsmedel och konserveringsmedel. Det ekologiska råmaterialet ska vara framställt på ett sätt som är godkänt inom den ekologiska certifieringen. En ekologiskt certifierad råvara som ekologisk olja, smör, örter med mera är att det ska vara producerat av rena råvaror odlade i enlighet med EU:s regler för ekologisk odling, alltså inte en sammansatt produkt. En certifierad produkt ska vara märkt med exempelvis svenska märkningen KRAV eller motsvarande märkning i andra EU-länder. Vissa råvaror i hudvårdsprodukter kan inte vara ekologiska då de inte odlas, såsom mineraler, vatten och leror.

I naturlig och ekologisk hudvård används bara naturliga ingredienser. En naturlig ingrediens är den specifikt framtagna ingrediensen i en hudvårdstillverkning som behövs för att rengöra, återfukta, förtjocka, konservera, emulgera eller har någon annan viktig funktion. För att en produkt ska vara ekologisk behöver den inte vara certifierad. Men då får man som konsument kontrollera innehållsförteckningen att den innehåller naturliga råvaror.

Syntetisk hudvård

Syntetiska ingredienser kommer ofta från petroleum, som i sig är naturlig råolja från berggrunden, men som är framtaget genom kemiska metoder. Syntetiska kemikalier kan vara helt ofarligt men det finns ämnen som kan ge till exempel hormonstörningar och allergier. För gravida kan fostret i värsta fall skadas. Petrokemiska ämnen är ofta svåra för naturen att bryta ner. Det är inte ovanligt att denna typ av hudvård har liten verkan på djupet i huden. Produkterna lägger sig i så fall istället som en hinna på huden. Syntetiska kemikalier kan även innehålla tungmetaller, speciellt i syntetiska parfymer.

Vegansk hudvård

Idag väljer många att vara veganer och äter inget från djurriket utan endast växtbaserad mat som är rikt på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Veganer använder inte hudvårdsprodukter med animaliska ingredienser, som till exempel bivax, honung och kollagen från djur. Dessa ingredienser är vanligt i skönhetsprodukter. Veganska hudvårdsprodukter har växtbaserade ingredienser som även de är fyllda med mineraler, vitaminer och antioxidanter. Dessutom är aktiva ingredienser som retinol, peptider och niacinamid veganska. Huden får allt den behöver. Den återfuktas, stärks och repareras och ingredienserna motverkar även rynkor. Har man känslig hud så är veganska hudvårdsprodukter ett bra alternativ.

Symbolen Leaping Bunny eller PETAs märkning på produkterna värnar om djurens rätt till ett bra liv. Produkterna är inte testade på djur. Det är förbjudet i Europa men på den asiatiska och främst kinesiska marknaden förekommer lagstadga att produkterna måste ha testats på djur innan de kan säljas. Så ha koll på märkning och var produkterna kommer ifrån. Vill du verkligen vara säker så kan du dessutom göra dina egna produkter eller hitta lokala producenter.

Välj ekologisk ansiktskräm med naturliga ingredienser

Naturlig skönhet borde komma från det naturliga. Naturen tackar dig också för att den får tar emot ämnen som den kan hantera.

Så att välja ekologiska och naturliga hudvårdsprodukter gör både din hud och moder jord glad!

Läs även vårt inlägg om Morotsolja.

Ekologisk ansiktskräm - Att välja ekologiskt är en tjänst för hav och land, men innebär också bättre kontroll över vad du smörjer in din hud med.Flove
Ekologisk ansiktskräm - Att välja ekologiskt är en tjänst för hav och land, men innebär också bättre kontroll över vad du smörjer in din hud med.
Flove