Flagnande torr hud i ansiktet – 5 tips 2024

Ulne Hudvård has 4.80 out of 5 stars 82 Reviews on ProvenExpert.com

Flagnande torr hud i ansiktet är vanligt. Huden flagnar, kliar och spricker. Det är både obekvämt och smärtsamt. Man känner sig inte så fräsch heller. Sommarmånaderna är lite enklare att hantera eftersom vanliga fuktgivande produkter ofta fungerar bra, men vintern kan vara hemsk. Huden blir ofta torrare för att luften är torr på vintern. Det gör att det yttersta lagret av vår hud, överhuden (epidermis), snabbt kan torka ut vilket leder till flagnande hud, klåda eller till och med eksem.

Det går att komma till rätta med torr och flagnande hud och slippa besväras av det. Du förtjänar att ha mjuk skön hud och känna dig frisk och fräsch. Här går vi igenom vad problem med torrhet beror på och ger fem tips på hur du enkelt kan råda bot på det.

Redaktionen tipsar

Vad beror torr flagnande torr hud i ansiktet på?

Det kan vara för att vi använder grova tvålar eller starkt uttorkande produkter (som handsprit), har dåliga hygienvanor, torr miljö eller ett underliggande medicinskt tillstånd. Du kan även få problem med torrhet av ärftliga skäl, överdriven exponering för luftföroreningar eller snabba miljöombyten. Du kan också drabbas av torr hud om du använder starka läkemedel regelbundet. Det är absolut nödvändigt att ta reda på vad problem beror på så att du kan hantera det på ett säkert och effektivt sätt.

Här är en lista på fem enkla och effektiva sätt för att få mjuk och smidig hud.

1. Hitta rätt hudkräm och återfukta mer

För de flesta av oss fungerar vanliga fuktkrämer helt okej när det är sommar och vår. Men när vintern kommer lämnar de flesta av dessa produkter mer att önska! Det är viktigt att hitta en hudkräm som är oljebaserad istället för vattenbaserad eftersom det hjälper till att skydda din hud i hårdare klimat. Oljan skapar ett skyddande lager på huden som gör att din hud kan behålla mer fukt och förhindra torr och flagnande hud. När du väljer oljebaserade hudkrämer, bör du se till att du väljer produkter med oljor som inte täpper till hudporerna (om du inte gillar ett fett/oljigt utseende). Genom att använda rena oljor och hudvårdsprodukter kan du förbättra din hud och minska problem med torrhet. Dessa produkter är ett utmärkt alternativ eftersom de fungerar för de flesta hudtyper och stör inte produktionen av kroppens egna naturliga oljor.

De flesta ansiktskrämer och produkter, som du kan köpa i affären, innehåller en mängd konserveringsmedel, dofter eller kemikalier som kanske inte är helt bra för just din hudtyp. Undvik hudvårdsprodukter som innehåller alkohol, alfa-hydroxy-syra (AHA) och retinoider. Alla hudvårdsprodukter med dessa ingredienser kommer att förhindra att din hud behåller sina naturliga oljor och ökar risken för att du får problem med torr hud. Leta istället efter hudvårdsprodukter som innehåller ingredienser som dimetikon (en silikonbaserad polymer). Detta hjälper till att hålla kvar fukten i din hud.

Om du har känslig hud, som är benägen att reagera på grund av allergi, är det ännu viktigare att välja din fuktighetskräm omsorgsfullt. Om du har fått biverkningar, eller provat en lång lista med hudvårdsprodukter utan resultat, kan det vara dags att rådfråga en certifierad hudläkare eller estetiker.

2. Solskyddskräm kan hjälpa

Om du är en av dem som bara har problem med torr hud på vinterhalvåret, kan ett solskyddsmedel med ett brett spektrum som täcker UVA- och UVB-strålning vara den perfekta lösningen för dig! Solskyddskräm inte bara till för den starka sommarsolen. Bredspektrum solskyddsmedel kan hjälpa till att skydda din hud mot vintersolen och det kalla vädret och samtidigt hålla huden återfuktad. Smörj in dig generöst med solskyddskräm en halvtimme innan du går ut för att försäkra dig om att din hud behåller sin fukt och är skyddad. Ta även med dig solskyddskrämen när du går hemifrån så att kan du smörja in dig igen när du känner att det behövs.

Minusgrader och kalla vindar kan leda till torr och flagnande hud. Din hud utsätts även för skador från UV-strålar. Regelbunden applicering av solskyddskräm håller dig inte bara återfuktad utan förhindrar även skador från UV-strålar.

3. Ändra dina bad- och duschvanor

Fundera på hur och när du tvättar dig och skapa en matchande hudvårdsrutin. Rätt hudvård efter ditt bad kan vara den avgörande skillnaden om din hud är torr eller perfekt återfuktad. Försök att bada eller duscha i max 5 till 10 minuter, istället för långa och lyxigt bad varje dag. Långa bad- och duschstunder är härliga men kan ta bort det oljiga lagret på huden och få den att förlora sin fukt. Om du dessutom använder för varmt vatten kan det också leda till att du tvättar bort naturliga oljor som kroppen producerar. Efter badet eller duschen kan du ”dutta” din kropp torr med en handduk istället för att skrubba den för att säkerställa att huden behåller så mycket fukt som möjligt.

Undvik att använda starka tvålar med parfym när du tvättar dig. Använd istället fuktgivande preparat som hjälper till att återfukta huden. Till skillnad från hudkrämer som hjälper till att återfukta epidermis och låsa in fukten, länsar parfymerade/alkoholbaserade produkter (t.ex. parfymerad tvål) huden från sina naturliga oljor. Genom att omedelbart smörja in dig med en fuktighetsgivande hudlotion efter du tvättat dig (medan din hud fortfarande är fuktig) hjälper du till att täppa igen utrymmet mellan dina hudceller vilket gör att fukten stannar kvar vilket hjälper till att förhindra flagnande och torr hud.

4. Undvik anti-aging hudkrämer och ät hälsosam mat!

De flesta anti-aging hudkrämer innehåller retinoid som aktiv ingrediens. Även om det gör underverk för att återuppliva din hud, och hjälper till med att bli av med rynkor, kan starka doser retinoider torka ut din hud och orsaka irritation. Om du ändå vill fortsätta använda anti-aging hudkrämer, leta efter de som innehåller hyaluronsyra. Hyaluronsyra är ett ämne som naturligt produceras av kroppen vilket hjälper till med att bibehålla fukten. Hudvårdsprodukter som innehåller hyaluronsyra brukar vara bra på att hålla huden återfuktad och levande. När du granskar ingredienslistan på dina hudvårdsprodukter, brukar ingredienserna som listas högst upp ofta ha en högre koncentration. Om du ska välja en anti-aging hudkräm, välj en produkt som har en högre koncentration av hyaluronsyra än retinoider.

På längre sikt kan det även hjälpa att ändra dina matvanor. Rätt kost kan bidra till att förbättra din övergripande hudhälsa. Fiskoljor som torskleverolja är särskilt bra och hjälper till att fukta huden från insidan på grund av omega-3-syror. Omega-3 hämmar produktionen av inflammatoriska proteiner i vår kropp, vilket i sin tur kan hjälpa till vid behandling av eksem. Oljor som Omega-3 hjälper till att lugna huden och förhindra irritation. Fiskoljor hjälper inte bara till att förhindra torrhet utan bidrar också till allmänt välmående hud.

5. Ta reda på anledning till att just du har flagnande torr hud.

Om du har provat alla (ofta oönskade) råd du fått av vänner och familj samt gått igenom en lång lista av hudvårdsprodukter som inte hjälper, kan det vara dags att söka hjälp av en hudspecialist. En hudspecialist kan hjälpa dig att förstå varför just du har problem med torr hud. Besök din hudläkare som analyserar din hud för att se vad det kan vara som orsakar problemet. Ett enda besök hos en hudspecialist kan hjälpa dig att hitta en lämplig lösning för just din hudtyp.

När du ska handla hudvårdsprodukter behöver inte dyrt alltid vara bäst. Du måste hitta den produkt som bäst passar just din hudtyp (dyr eller inte), och ett besök hos en hudspecialist kan hjälpa dig att förstå vad du ska leta efter. Du kan få tillförlitliga råd om vilka hudvårdsprodukter som du bör undvika och vad du ska söka efter i butiken för att hantera dina problem. Det finns många receptfria produkter som hjälper till att hålla huden återfuktad. Det är dock viktigt att hitta rätt produkt för just din hudtyp. För de som har svåra problem med torrhet kan salvor eller receptbelagda krämer krävas.

Du kan få till mjuk hud och börja njuta!

Du kan komma till rätta med torrhet. Lägg till rätt hudvårdsrutin när du tvättar dig till vardags. Se till att du gör så mycket du kan för att hålla huden insmord och återfuktad. Regelbunden hudvård hjälper till med att hålla din hud återfuktad, smidig och mjuk. Klä på dig lite extra om vädret är kallt och bistert. Om du dessutom använder bra hudvårdsprodukter som håller dig återfuktad så kommer du få en mjuk hud som du kommer att älska!

Flagnande, torr hud i ansiktet är kanske mest vanligt under vinterhalvåret eller när man tillbringat för lång tid i solen. Huden behöver då mycket fukt. Rehydra serien är väldigt bra för torr hud.
Flagnande, torr hud i ansiktet är kanske mest vanligt under vinterhalvåret eller när man tillbringat för lång tid i solen. Huden behöver då mycket fukt. Rehydra serien är väldigt bra för torr hud.