Bästa handkrämen för torra händer – Våra bästa krämer 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Handkräm för torra händer. Huden på våra händer utsätts dagligen för diverse påfrestningar. Oavsett om du arbetar i trädgården, sitter vid datorn eller lagar mat så använder du dina händer. Torra händer är ett vanligt fenomen bland många människor och speciellt på vinterhalvåret då luften är extra torr. Därför är det viktigt att skydda hudens barriär genom att tillföra fukt, näring och mineraler för att hålla den stark. Ofta räcker det inte med att bara använda en handkräm.

I den här artikeln ger vi dig allt du behöver veta för att ta hand om dina händer på rätt sätt för att undvika torrhet och obehag.

Redaktionen tipsar

Orsaker till torra händer

Det finns fler än en anledning till torra händer. Det kan bland annat bero på yttre och inre faktorer som är svåra att påverka och därför räcker det inte alltid med att använda enbart handkräm.

Vädret

Eftersom vi bor i ett land med fyra distinkta årstider skiftar vädret en hel del. Klimatet under vintern innebär kyla och torr luft, vilket har en tendens till att suga ut fukt och lämna exponerad hud torr.

Temperatur

Skiftande temperaturer kan ha en uttorkande effekt på huden. Speciellt under vintern då luften är torr och kall utomhus, men varm och fuktig inomhus. Denna kombination kan vara särskilt uttorkande på huden. Detsamma gäller kontrasten mellan varmare temperaturer utomhus på sommaren och luftkonditionering inomhus.

Handsprit

Det är viktigt att hålla god hygien, speciellt i dessa tider. Det medför en hel del tvätt och desinficering av händerna. Både tvål och handsprit innehåller ofta alkohol vilket verkar uttorkande på huden. Tvättar du händerna flera gånger dagligen kommer detta definitivt torka ut dina händer. Försök istället använda en krämig tvål och en handsprit som verkar återfuktande.

Ditt arbete

Beroende på vad du arbetar med kan dina händer vara särskilt exponerade för kyla, värme eller vatten. Arbetar du till exempel som frisör eller inom sjukvården kommer dina händer i kontakt med starka kemikalier och vatten dagligen. Detsamma gäller den som arbetar utomhus med exempelvis trädgårdsarbete. Händerna får utstå tuffare klimat vilket kan orsaka torrhet.

Uttorkning

Uttorkning på grund av att du får i dig för lite vätska är relativt vanligt och kan bidra till att huden inte har tillräckligt med vätska för att binda fukt. Rekommenderat intag är 2 liter vätska per dag för att bibehålla dina fukt och vätskenivåer i huden och övriga organ. Ät gärna mycket frukt och grönt för att få i dig vätska full av vitaminer och mineraler som gör underverk för din hud.

Eksem

Eksem är oftast genetiskt och kan bero på allergi eller känslighet för vissa ämnen. Vanligtvis spricker huden, kliar, irriterar och gör ont om du har eksem. Därför är det extra viktigt att du smörjer in med fet, näringsrik kräm dagligen för att försöka återfukta huden.

Stress

Stress är en känd faktor som orsakar många olika åkommor, detsamma gäller torr hud. När du är stressad påverkar det flera funktioner i kroppen som vanligtvis sköter diverse processer för att hålla huden mjuk och följsam. Stress kan dessutom förvärra besvär med eksem eller psoriasis.

Ålder

Åldern är en avgörande faktor när det kommer till huden och dess möjlighet till att återfukta sig själv. Med åldern får våra hudceller svårare att binda fukt, vilket vanligtvis resulterar i torr och glåmig hud. Dessutom blir huden tunnare och barriären har svårare att motstå yttre exponering. Detta gäller även huden på händerna. Använd en anti-age handkräm för extra vårdande ingredienser som återställer kollagen och elasticitet.

Steg-för-steg guide: Så vårdar du dina torra händer med handkräm

Så vad kan du göra för att hålla händerna mjuka och återfuktade? I den här steg-för-steg guiden ger vi dig det du behöver veta om hur du sköter din handvårdsrutin. Det krävs mer än bara handkräm, speciellt under vintern!

1. Använd skonsamma produkter

God handhygien är väsentligt för att undvika att sprida bakterier och virus. Dock kan det innebära torra händer, speciellt om du tvättar händerna med tvål som inte vårdar och återfuktar huden. Vanlig tvål är oftast baserad på alkohol som verkar uttorkande. Investera istället i rengöringsprodukter som återfuktar och behåller hudens naturliga pH-värde. Skonsamma rengöringsprodukter gör inte bara huden mjuk, utan hjälper även huden att stärka barriären.

2. Använd vårdande handkräm och scrub

För att hålla händerna mjuka och återfuktade är det viktigt att du smörjer dem med en bra handkräm för torra händer efter varje tvätt. Varmt vatten i kombination med tvål och handsprit är väldigt uttorkande, speciellt då det är kallt ute. För att få största möjliga effekt av handkrämen bör du även använda en närande scrub. En handskrubb hjälper huden att göra sig av med döda hudceller som gärna hamnar på ytan och kan orsaka torr hud och försvåra för handkrämen att tränga djupare ner i hudens lager. En handskrubb och handkräm i kombination är ett måste vid torra händer. Har du inte använt en handskrubb tidigare kommer du märka skillnad direkt.

3. Skapa en handvårdsrutin

Precis som din hud i ansiktet kräver huden på händerna en regelbunden rutin för att stå emot yttre påfrestningar och exponering som kan verka uttorkande. Till skillnad från din hudvårdsrutin, räcker det med att ta hand om dina händer och naglar utförligt mellan 1–2 gånger i veckan. Notera dock att du bör använda handkräm och vårdande tvål dagligen för återfuktning.

Händernas hudstruktur

Vår hud utsätts dagligen för torr luft, kyla och föroreningar som kan göra händerna torra och sköra. Visste du att huden på händerna har en helt annan struktur än på övriga kroppen? Kanske har du tänkt på att huden i handflatan känns annorlunda än din hud i ansiktet? Det beror på att huden på våra händer både behöver vara mer tålig och rörlig, eftersom händerna används på ett helt annat sätt än övriga kroppsdelar.

Faktum är att huden på våra händer har olika kvalité. Exempelvis består huden på dina fingertoppar och i handflatan av en större mängd fett och bindväv, elastin och kollagen. Dessutom har huden där även fler svettkörtlar (därför lider vissa av svettiga händer) men har samtidigt få talgkörtlar. I talgkörtlarna producerar kroppen olja och fett som återfuktar och skyddar huden. Men dessa existerar som sagt inte på handflatan eller fingertopparna i samma utsträckning som övriga delar på kroppen. Därför är en rik handkräm för torra händer en bra investering!

På ovansidan av handen, alltså handryggen, har huden en helt annan struktur. Där har du knappt någon fettvävnad alls och huden är mycket tunn och känslig. Det är vanligtvis även på handryggen som du kan uppleva torrhet och eksem. Huden på handryggen har inte så många talgkörtlar, vilket innebär att huden inte producerar talg i samma omfattning. Därför är det väsentligt att du har en god handvårdsrutin som innefattar mer än endast en handkräm. En fungerande handvårdsrutin vårdar, återfuktar och tar hand om huden på dina händer så att du slipper torra händer!

Vi vill gärna ge dig möjligheten att använda produkter för din handvårdsrutin som fungerar och samtidigt är skonsam mot dig och miljön. Hos oss finner du ett brett utbud av naturliga produkter från kända italienska leverantörer.

Handkräm för torra händer. Perfekt att ha med sig speciellt under vinterhalvåret. Mani serien har flera sorter.
Handkräm för torra händer. Perfekt att ha med sig speciellt under vinterhalvåret. Mani serien har flera sorter.