Hudbesvär – Produkter som reparerar huden

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Hudbesvär är vanliga. Nästan allt omkring oss påverkar huden på ett eller annat sätt. Hudvårdsprodukter ska göra just det – vårda huden. Här går jag igenom vad som skadar din hud, tecken på hudskador och vad du kan göra för att reparera din hud.

Redaktionen tipsar

Vad orsakar hudbesvär?

Så gott som alla har någon form av hudbesvär. Det är många faktorer som kan ha negativ inverkan på hudens alla lager. Här är några av de vanligaste orsakerna till hudbesvär:

1. Exponering för sol

Solen är en av de största källorna till hudrelaterade sjukdomar och skador. Solens strålar kan gå igenom flera lager i vår hud. Strålningsvärmen är ju bra för att hålla dig varm men kan också orsaka att hudens lager gradvis åldras. De ultravioletta strålarna bryter ned komponenter i huden såsom elastin och kollagen vilka hjälper till att hålla huden slät. Det leder till rynkor med tiden. Solen påverkar även så kallade melanocyter – melaningenererande celler i det nedre lagret av hudens epidermis. Detta leder till att vita fläckar och hyperpigmentering uppstår. Solens åldrande effekt kan synas på huden som åldersfläckar, rynkor och även hudcancer.

Det är avgörande för hudens välbefinnande att undvika överexponering av sol. Dermatologer rekommenderar ofta att hålla sig borta från solen mitt på dagen eftersom solen är som starkast då. Kläder som skyddar mot UV strålar samt solskyddsmedel med brett spektrum och en solskyddsfaktor (SPF) på 30 eller mer är att rekommendera. Solskyddsmedel ska appliceras varannan timme för att skydda din hud maximalt.

2. Rökning

Rökning gör att dina blodkärl att dra ihop sig, vilket minskar mängden syre och näringsämnen som kan nå din hud och hålla den sund och stark. Huden blir med tiden mindre elastisk och har svårt att hämta sig igen. Det är ett av skälen till att huden hos rökare är inte lika frisk som hos de som inte röker. Brist på syre och näringsämnen i huden gör det svårare för sår att läka. Rökning orsakar också låga nivåer av östrogen bland kvinnor, vilket leder till hudtorrhet. Rökning kan även leda till fler rynkor i ansiktet och ge bristningar i huden. Din hud kan också bli tråkig och grå.

Att sluta röka kan ge bestående fördelar för huden. För tidigt åldrande av huden kan undvikas och sår läker bättre. Det är svårt att sluta röka men belöningen är stor. Rådfråga apotek eller din läkare om metoder och produkter för att sluta röka.

3. Fria radikaler

Det är skadliga ämnen i form av flyktiga syremolekyler som produceras vid exponering för UV strålar från solen. Fria radikaler skadar huden och kan bidra till hudcancer. Tobak och miljöföroreningar kan också utveckla fria radikaler. Hudvårdsprodukter som innehåller antioxidanter som vitamin C och E kan reducera hudbesvär och skador från fria radikaler. Ät gröna grönsaker och färsk frukt så stärker du din hud.

4. Föroreningar och irriterande ämnen

När något är fel i kroppen så reflekteras det ofta på vår hud. Luftföroreningar kan ha stor inverkan på huden. Kemikalier i rengöringsprodukter och tvättmedel kan ge upphov till röd, irriterad hud. Dessa kemikalier kan också orsaka klåda, finnar och utslag på huden. I vissa fall kan man även få svåra allergier. Kemikalier som blekmedel och ammoniak kan vara irriterande på huden. Vid kontakt med huden kan dessa kemikalier kan orsaka dermatit och kemiska brännskador. Symptomen kan bli större om man har känslig hud.

Det bästa sättet att skydda din hud är att undvika all kontakt med dessa irriterande ämnen och föroreningar. Använd handskar när du arbetar med rengöringsmedel och bär ansiktsmask när du vistas i förorenade miljöer. Återfukta huden dagligen.

Hur vet jag om min hud är utsatt för hudbesvär?

Om du spenderar för mycket tid i solen utsätts du för skadlig ultraviolett strålning, vilket kan ge hudbesvär. De som lever i soligt klimat eller på högre höjder utsätter sig för mer strålning. Om du bränt dig svårt i solen som barn eller tonåring kan du löpa större risk att utveckla hudcancer. Vem som helst kan vara i riskzonen för hudskador. Men att ha mindre melanin i huden innebär att du får lägre skydd mot de skador som orsakas av solens UV-strålar.

Ett svagt immunförsvar, exponering för skadliga kemiska ämnen och hudproblem gör att man löper större risk att skada sin hud och utveckla hudcancer. Håll utkik efter förändringar i hudens färg och utseende. Rådfråga din hudläkare om du misstänker en hudskada.

Hur kan jag reparera hudbesvär?

En daglig hudvårdsrutin kan hjälpa oerhört att ta hand om din hud. Rengöring, toning, och återfuktande varje dag hjälper till att hålla huden ren, smidig och föryngrad. Använd kroppskräm och specifika krämer på problemområden. Det kan minska märken och ärr på kroppen.

Utöver en daglig hudvårdsrutin är det viktigt att äta bra, gärna kost rik på proteiner och vitaminer. Vitamin A, C, D och E är viktiga för läkning och stärker huden. Fisk, nötter, bröd, gröna grönsaker, mejeriprodukter och färsk frukt kan stärka huden och gradvis reparera hudskador.

Det är bra för huden att dricka mycket vatten. Det dagliga vätskeintaget bör vara ca 1,5 liter, klart mer om det är varmt ute och om du svettas mycket. För mycket koffeinhaltiga drycker kan vara skadliga för din hud. Vatten och örtte är bra för att balansera ditt vätskeintag.

Vilka hudvårdsprodukter kan minska mina hudbesvär?

Huden kan i många fall repareras, med hjälp av rätt hudvårdsprodukter, och ge bestående effekt i form av sund, slät hud med härlig lyster. Utbudet på hudvårdsmarknaden är överväldigande vilket kan göra det svårt att hitta bästa hudvårdsprodukterna mot hudbesvär som passar just dig.

Om du är ute efter att läka hudbesvär bör du fokusera på de här grupperna:

1. Ansiktsrengöring

Du bör tvätta ansiktet en gång på morgonen och en gång på kvällen. Du vill få bort smuts, döda hudceller, smink och föroreningar som samlas på huden under dagen. Alla hudtyper tål skonsamma och återfuktande rengörare. Dessutom kan luktfria produkter, som innehåller färre ingredienser och glycerin, bidra till att förhindra irritation och bibehålla hudens barriär.

2. Fuktgivare

Fuktgivare är bra för alla hudtyper. Rätt fuktkräm balanserar din hud och kan förhindra akne och andra problem. Om du har fet hud, applicera en lotion istället för en kräm. Om du har torr hud, använd en kräm som är tjockare med högre oljehalt.

Att återfukta din hud varje dag bekämpar rynkor och förhindrar för tidigt åldrande av huden. Dina öron, ansikte, hals, nacke och bröstkorg är de mest känsliga regionerna på kroppen. Dessa kan lätt bli torra och är mottagliga för hudcancer. När du återfuktar dessa områden, möjliggör du kontinuerlig reparation av huden. Den hålls mjuk och sund.

3. Solskyddsmedel

Solen är en av de största orsakerna till hudbesvär. Att skydda huden från UV-strålning är avgörande. Om du vistas utomhus ofta, använd solskydd med en solskyddsfaktor på 30 eller högre och applicera den varannan timme. Det finns två typer av solskyddsmedel:

  1. Mineralbaserade - Dessa fungerar som en sköld som hindrar UV-strålar från att komma in i din hud.
  2. Kemiska - Skyddar huden genom att absorbera UV-strålar med ingredienser såsom avobenzone.
4. Ansiktsserum

Serum har blivit mycket populära och på goda grunder. Dessa produkter kan främja cellreparation och tillväxt samt minska tecken på trötthet (även när du är trött). De kan ge slätare hud genom att hålla porerna rena och fria från olja. Ansiktsserum hjälper till att behålla fukt i huden och samtidigt stärka hudbarriären. Även fina linjer och rynkor kan reduceras.

5. Nattkrämer

En nattkräm har den tjockaste konsistensen av alla krämer. Den har den högsta koncentrationen av fuktgivande komponenter och stimulerar cirkulation i huden. Nattkrämer hjälpa till att reparera skadade hudceller genom att öka kollagenproduktionen och få bort fria radikaler. Det är en av de bästa hudvårdsprodukterna att använda för att återuppbygga skadade hudceller och hudbesvär.

Ge din hud de bästa hudvårdsprodukterna mot hudbesvär

Du kan göra en hel del för att reparera skadad hud. Det beror naturligtvis på vilken skada det är och vilken hudtyp du har. Det bästa du kan göra är att skydda din hud och förebygga skador. Skapa och upprätthåll en bra hudvårdsrutin med rätt produkter för just dig. Ge din hud det den behöver. Den kommer att uppskatta det och det kommer du också att göra.

Läs om ansiktsmask här.

Hudbesvär kan hända vem som helst, man bränner sig i solen tex. Men hudbesvär kan vara de som har det jämt pga känslig hud. Emozioni serie för känslig hud.
Hudbesvär kan hända vem som helst, man bränner sig i solen tex. Men hudbesvär kan vara de som har det jämt pga känslig hud. Emozioni serie för känslig hud.