Hudtyp – Bästa sättet att vårda din hudtyp 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Hudtyp - Bästa sättet att vårda din hudtyp 2024 - När det gäller hud typer så kommer det i princip ned till mängden naturlig olja som kroppen producerar. Hud typer klassificeras i ett fåtal olika grupper där de vanligaste är torr, fet, kombinerad och normal hud. Även mogen hud kan ses som en egen hud typ som också behöver lite extra kärlek.

Här får du veta mer om de olika hud typerna, hur du tar reda på vilken hud typ du har samt vad du kan göra för att ta hand om hud typen du har.

Redaktionen tipsar

Hudtyp - Torr hud

Du vet garanterat när du har torr hud. Den kan klia och flagna – helt enkelt inte kännas mjuk och behaglig. Torr och flagnande hud kan bero på flera saker. De vanligaste orsakerna är främst externa faktorer som väder och torr luft (särskilt på vintern). Men även interna faktorer som dålig vätskebalans. Uttorkning, inre som yttre, kan göra din hud matt och livlös. Rynkor kan bildas och bli mer framträdande om man har torr hud. På vintern får många torr hud för att luften är torr. Bitande kyla och vind hjälper inte heller. Torr luft gör att det yttersta lagret av vår hud (epidermis) snabbt kan torka ut vilket leder till flagnande hud, klåda eller till och med eksem.

Din torra hud behöver fukt och du bör använda en hudkräm eller hudsalva istället för en hudlotion. Anledningen är att hudkrämer och hudsalvor är mindre irriterande för huden jämfört med hudlotion. Hudlotion är dessutom ofta vattenbaserad och är tunn i konsistensen. Det gör att hudlotion ofta är mindre effektiv. Om du vill återfukta effektivare bör du leta efter en hudkräm eller hudsalva som innehåller ingredienser som dimetikon, jojobaolja, mjölksyra, hyaluronsyra och sheasmör.

Hudtyp - Fet hud

Fet hud den hudtyp som producerar ett överskott av olja och som ständigt känns fet och ser glansig ut. Det beror på att talgkörtlar i huden producerar för mycket olja. Den specifika olja de producerar kallas just talg. Uppgiften som talg har är att hålla din hud smord och skydda den från att bli torr och irriterad. Talg och svett utsöndras naturligt genom hudens porer. När processen fungerar som den ska så får din hud inte bara lyster utan alla döda hudceller i huden transporteras också bort. Men när talgkörtlarna är överaktiva, och tillverkar överskott av talg, kan oönskad glans uppstå i ansiktet och hudens porer kan täppas igen. Det kan även leda till att det byggs upp ett lager av döda hudceller. Det är vanligt att ha akne och pormaskar när man har fet hud. Det kan tyckas konstigt men det är viktigt att återfukta även fet hud. Rätt ansiktskräm kan hjälpa till att minimera talg produktionen och även förbättra hudens struktur. Det händer att talgkörtlarna kan producera extra olja eftersom huden är uttorkad. Det är viktigt för personer med fet hud att använda en fuktgivande kräm, helst två gånger dagligen.

Din hud kan klassas som fet om du upplever något av följande:

  • Ditt ansikte känns glansigt och huden känns fetare ju längre dagen går.
  • När du sminkar dig är det svårt att applicera smink eller att få det att stanna kvar. Det kan kännas som att det bara blir en röra eller att produkterna bara glider av.
  • Du har någon typ av akne eller pormaskar i de områden som producerar överflödig olja.
  • Porerna är synligt förstorade, särskilt i pannan samt på haka och näsa.

Hudtyp - Normal hud

Här märks inga särskilda tecken eller egenskaper som behöver fokus. Huden är mjuk, har spänst och stramar inte – huden är i balans. Tänk på att normal hud också behöver återfuktning och kärlek för att må bra. Med åren kan normal hud bli torr så det är viktigt att använda produkter som behåller hudens fuktnivå. Välj produkter som passar normal hud och skapa en daglig hudvårdsrutin som passar dig.

Hudtyp - Kombinerad hud

Det är en av de vanligaste hudtyperna.  Den kallas även blandhy. De som har kombinerad hud upplever partier i ansiktet som är antingen feta eller torra. Ofta är det fet hy i T-zonen – panna, näsa och haka. I T-zonen finns större porer och en högre talg produktion ger en glansigare hudyta. Resten av ansiktet har ofta mer normal eller torr hud. Det är viktigt att tänka på att inte torka ut huden – även om din T-zon kan kännas fet och mättad. De feta områdena i ansiktet behöver fortfarande fukt, annars riskerar hudytan att torka ut, vilket i sin tur leder till att talg produktionen ökar ännu mer.

När det kommer till hudvårdsprodukter är det bra att använda en mild rengöring, gärna lotion, gel eller mousse. En exfolierande rengöringsmousse är bra rengöring som inte torkar ut huden. Moussen tar bort döda hudceller och öppnar upp porer som kan vara igentäppta. Ansiktet får dessutom en naturlig och fin lyster utan en fet känsla. Serum är bra för kombinerad hud. Serum kommer lättare in i huden än kräm. Det kan kännas märkligt att applicera kräm på hud som är fet. De torra områdena i ansiktet kan behandlas med en anpassad kräm för torr hud. Det finns även hudvårdsprodukter för kombinerad hud, så slipper man köpa flera olika produkter för olika delar av ansiktet.

Hudtyp - Känslig hud

Din hud kan reagera mer än vad som är vanligt och då har du troligen känslig hud. Det är alltså inte en speciell hud typ utan ett tillstånd. Det kan till exempel vara att din hud utvecklar rodnad, utslag eller klåda. Din hud kan vara känslig mot olika saker och kan även reagera på olika sätt. Rådfråga en hudspecialist som kan ta reda på vad som gör din hud känslig. Känslig hud kan betyda att du har en underliggande sjukdom som eksem, psoriasis eller rosacea. Känslig hud kan bero på att lipidbarriären på huden är rubbad. Denna barriär består av fetter och fungerar som ett skyddande lager över huden. Lipidbarriären har två funktioner. Den håller kvar fukten i huden så att din hud förblir återfuktad samt skyddar huden från skadliga faktorer som föroreningar och solljus.

Välj gärna hudvårdsprodukter med få ingredienser. Bra val är ofta produkter som är märkta som allergivänliga eller milda. Ingredienser som kamomill, aloe vera och vitamin E kan också återfukta din känsliga hud.

Hudtyp - Mogen hud

Med åren kan huden förlora mycket av sin naturliga spänst. Huden kan kännas slapp och fina linjer och rynkor börjar uppstå. Ofta blir huden även torrare än tidigare och kan även bli känsligare. Mogen hud beror på att produktionen av kollagen minskar med åldern och huden behöver mycket återfuktning.

Din hudvårdsrutin för mogen hud bör inledas med en skonsam rengöring och sedan ett serum för att återfukta på djupet. Ett serum med hyaluronsyra samt vitamin A och E både återfuktar och skyddar huden. Den tunna huden runt ögonen får ett lyft med en bra ögonkräm. Den kan även hjälpa till att minska fina linjer och rynkor. Tänk bara återfuktning morgon och kväll så kommer du en bra bit på vägen mot spänstig och mjuk hud.

Få huden att kännas mjuk och spänstig

När du tagit reda på din hudtyp och hittat rätt kräm och rätt hudvårdsrutin så kommer din hud att kännas lugn och fräsch. Att lägga lite tid och kraft på att ta reda på din hudtyp och hitta rätt hudvårdsprodukter är väl investerad tid. Mår huden bra kommer även du att må bra!

Hudtyper räkans som; normal, torr, fet och kombinerad hud. Det finns känslig, mogen och ung hud. Men det är hudtillstånd.
Hud typer är; normal, torr, fet och kombinerad hud. Det finns känslig, mogen och ung hud, men är mer ett hudtillstånd.