Irriterad hud efter rakning – Våra bästa produkter 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Utslag efter rakning kan vara både smärtsamt och irriterande, men är tyvärr ganska vanligt. Det kan visa sig i form av röda, upphöjda prickar som svider eller gör ont. Oavsett om du är man eller kvinna kan du uppleva irriterad hud efter rakning i ansiktet eller kroppen.

Det finns dock åtgärder du kan ta till för att slippa irriterad hud efter rakning. I den här artikeln tar vi upp det du behöver veta för att lyckas.

Redaktionen tipsar

Varför blir huden irriterad efter rakning?

Det finns ingen regel som gäller för alla när det kommer till rakning. Men det finns faktorer som gör vissa mer benägna att få reaktioner i huden. Det är viktigt att känna till vilka dessa faktorer är för att försöka undvika eller förhindra att irritera huden.

Du rakar torrt

Huden är känslig och kräver omvårdnad, oavsett hudtyp. Därför är det viktigt att du använder en kräm, olja eller gel vid rakning. Detta gäller oavsett vilken kroppsdel du rakar. Anledningen till att bör undvika att raka dig torrt är att det uppstår friktion mellan hudbarriären och rakbladet. När bladet inte glider smidigt över huden skadar det barriären och små, röda prickar kan uppstå eftersom huden har blivit irriterad.

Du trycker för hårt

Använd alltid en rakhyvel som har vassa blad. Har rakbladen använts ett tag kan de behöva bytas för att de ska kunna avlägsna hårstrån smidigt och lätt. Risken finns annars att du får ta i mer än nödvändigt och möjligtvis dra över samma ställe flera gånger för att raka bort allt hår. Detta skapar friktion mot huden som gör att det lättare uppstår irritation och i värsta fall små röda prickar som kan vara smärtsamma. Var lätt på handen när rakhyveln drar över huden – pressar du för hårt kan huden lätt bli irriterad.

Du rakar mothårs

Ibland använder vi rakhyvlar som inte är optimerade för en viss typ av rakning. För att komma så nära hårstråets rot som möjligt, kanske du försöker raka mothårs. Det lämnar ett mer slätrakat resultat, men huden blir desto mer irriterad. Detta är speciellt viktigt vid intimrakning eftersom rakning i motsatt riktning av hårstråets rot kan bidra till inväxta hårstrån. Det är även mycket mer vanligt att huden blir irriterad efter rakning när du rakar mothårs.

Försök därför alltid att följa den riktning som hårstrået växer och lämna hellre lite stubb än att riskera irriterad hud.

Hur kan jag få bort röda prickar efter rakning?

Det finns vissa saker du kan göra om du upplever problem med irriterad hud efter rakning. Vi rekommenderar bland annat att använda en kall kompress direkt efter rakning, eller vid första tecknet på röda prickar. Kylan förhindrar irritationen att sprida sig i huden och kan lugna och lindra symptomen.

Se till att hålla dig återfuktad. Det är viktigt att du håller dig återfuktad både på insidan och utsidan av kroppen eftersom en torr hud är mer benägen att drabbas av utslag efter rakning. Drick mycket vatten och använd en återfuktande kräm dagligen. Om du trots det upplever att din hud blir irriterad efter rakning bör du se över om den kräm du använder är effektiv för just din hudtyp.

Låt huden vila efter en rakning. Många gånger uppstår irritation på grund av överdriven friktion som kan uppstå om vi rakar samma ställe flera gånger innan huden har läkt. Ta hand om huden med hjälp av återfuktande kräm och låt den sedan vara några dagar innan du rakar samma ställe igen, speciellt om din hud blivit irriterad. När huden får tid att läka försvinner de röda prickarna snabbare.

Så undviker du irriterad hud

Här nedan följer en steg för steg guide som du kan tillämpa, speciellt om du har problem med irriterad hud efter rakning. Men det går fint att använda guiden i förebyggande syfte också.

  1. Exfoliering – Förbered din hud genom att skrubba bort döda hudceller och smuts som uppstått under dagen eller natten. Vi rekommenderar en mer skonsam typ av exfoliering eftersom huden annars kan bli irriterad redan innan själva rakningen. Använd gärna en handduk eller vante och för den försiktigt över huden i cirkulära rörelser. På så vis får du bort oönskad smuts och förbereder huden för rakning.
  2. Mjuka upp din hud och dina hårstrån – När du duschar eller badar varmt öppnar hudens porer upp sig. Detta gör huden mer följsam och gör så att den lättare kan hantera rakningen utan att den blir irriterad. Huden blir dessutom lättare att raka.
  3. Använd gel, skum eller rakkräm – Efter att du har förberett huden för rakning är det dags att applicera ett bra smörjmedel. Det kan vara någon av dessa tre: rakgel, rakkräm eller skum. Vi rekommenderar dig att undvika kroppstvål, eftersom den inte är direkt utvecklad för rakning. Produkter som är utvecklade för rakning bidrar inte bara till en mer skonsam rakning, utan gör det även lättare för dig att raka hårstrået så nära roten som möjligt. Tänk på att alltid använda en rakhyvel som är vass och ny för att slippa friktion som kan orsaka irriterad hud efter rakning. Många rakprodukter innehåller dessutom ingredienser som lugnar och vårdar huden.
  4. Raka håret i den riktning det växer – Rakning kan utföras på diverse olika sätt. Om du vet att du har en känslig hud som lätt blir irriterad efter rakning ska du i största möjliga mån undvika att raka mothårs. När du rakar mothårs kommer du visserligen åt hårstråets rot vilket bidrar till ett lent resultat, men du ökar även friktionen mellan huden och rakbladet. Friktionen kan bidra till att din hud blir irriterad och att röda prickar uppstår. Var särskilt noggrann med att inte raka håret i motsatt riktning på de mest känsliga områdena, så som bikinilinjen eller på underarmarna.
  5. Slarva inte med eftervård – För att verkligen göra det du kan för att slippa irriterad hud efter rakning är det viktigt att ta hand om huden efteråt. Rakning är påfrestande på huden och har du en känslig hudtyp blir det extra viktigt för dig att ta hand om den. Vi rekommenderar dig att skölja det rakade området med kallt vatten efter rakning för att stänga hudens porer. Därefter bör du använda en lugnande kräm för känslig hud. Det är viktigt att produkterna som ingår i eftervården är anpassade för att skydda hud som lätt blir irriterad. Det finns flera bra krämer för detta ändamål, välj gärna en som har närande oljor som bas.

Slutsats

Det är inget ovanligt att huden blir irriterad efter rakning utan drabbar de allra flesta. Det kan finnas flera olika orsaker till att din hud blir irriterad och att röda prickar uppstår. Beroende på varför din hud blir irriterad finns det flera saker du kan göra för att förhindra irriterad hud. I den här artikeln har vi gett dig några förebyggande verktyg att ta till samt en steg för steg guide för att optimera din rakning.

Med lite tid och kärlek kan du bli fri från irriterad hud efter rakning. Glöm inte bort att de hudvårdsprodukter du använder för eftervård har minst lika stor inverkan som de förebyggande åtgärderna. Kontakta gärna oss för mer information om vilka produkter som kan passa dig och din hudtyp.

Irriterad hud efter rakning - med Viveurs hudvårdsprodukter för män blir rakningen en behaglig stund.
Irriterad hud efter rakning - med Viveurs hudvårdsprodukter för män blir rakningen en behaglig stund.