Ansiktskräm för fet hud – Våra bästa krämer 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Ansiktskräm för fet hud – Våra bästa krämer 2024. Alla människor har individuella behov när det kommer till deras hud. Speciellt huden i ansiktet kan vara väldigt individuell beroende på den hudtyp man har. Din hudtyp bestäms bland annat av inre faktorer, såsom gener och hälsa, men kan även påverkas av yttre faktorer såsom väder och klimat. De vanligaste hudtyperna är: Fet, torr, kombinerad och känslig hud.

I den här artikeln kommer vi gå närmare in på vad du med fet hud kan göra för att få ordning på talproduktionen och skapa bättre balans i din hudbarriär.

Redaktionen tipsar

Vad beror fet hud på?

Det kan finnas flera orsaker. Här nedan listar vi de vanligaste.

Genetik

Precis som genetiken styr vår ögon- och hårfärg, har generna även inverkan på vår hud och hudtyp. Du kan absolut ha anlag för fet hud genom att ha en överproduktion av fett i talgkörtlarna eller förstorade porer. Det som är viktigt att känna till dock är att det finns sätt att behandla. Ett bra första steg är att skaffa hudvårdsprodukter som hjälper huden att komma i balans.

Hormoner

Hormoner spelar roll när det kommer till vår hud, speciellt i ansiktet. Detta visar sig vanligast i tonåren när man går in i puberteten och hormonerna lever sitt egna liv. Överproduktion av olja i huden är vanlig och kan orsaka tonårsakne för många. Denna typ är dock övergående och kan behandlas tills dess att hormonerna återgår till sin normala nivå.

Fel produkter eller överrengöring

En tredje orsak kan vara att du använder fel ansiktskräm för fet hud. Huden i ansiktet är känslig och behöver rätt typ av ansiktskräm för att skapa balans, både på djupet och på ytan. Uttorkande produkter kan gärna få huden att överproducera fett för att kompensera vilket kan göra att du hamnar i en ond cirkel som är svår att komma ur.

Vid fet och oren hud kan det lätt bli att man tvättar ansiktet flertalet gånger, skrubbar och exfolierar huden för att den ska kännas ”ren”. Men det som händer är att hudens naturliga fuktbarriär tvättas bort och huden svarar med att överproducera talg. Precis på samma sätt som vid användningen av uttorkande hudvårdsprodukter, kan det vara dåligt för din hud att tvätta sig för ofta. Se till att inte tvätta ditt ansikte mer än två gånger per dag och använd en ansiktsskrubb endast någon eller några gånger i veckan. Lås alltid in fukt med hjälp av en ansiktskräm för fet hud som en återfuktande ansiktskräm efter rengöring. På så sätt bryter du din onda cirkel och hjälper huden att balansera sitt pH-värde.

Vi rekommenderar att du talar med en hudterapeut för att hitta produkter som kan hjälpa just dig och din hudtyp.

Kost

Det du äter och dricker är A och O för din hud. Många gånger talar huden om för oss hur kroppen mår på insidan. En fet och oren hud kan bero på obalans i dina hormoner eller brist på viktiga vitaminer och mineraler. Se till att äta så varierat som möjligt med inslag av frukt och grönt samt undvik socker och processad mat, så gör du det du kan för att hjälpa din hud.

Ansiktskräm för fet hud

Det kan bero på saker som ligger utom din kontroll. Men det finns flera saker du kan göra för att mildra och dämpa effekten av hög talgproduktion. Här nedan listar vi flera saker du kan ta hjälp av.

Få i dig tillräckligt med vätska

Huden är kroppens största organ och består av celler. För att våra celler ska kunna fungera som de ska behöver de ha tillräckligt med vätska för att klara av sina uppgifter. Därför är det viktigt för dig att dricka tillräckligt med vätska, oavsett hudtillstånd. En god vätskenivå hindrar kroppen från att bli uttorkad och hjälper organen att utföra sina uppgifter.

Använd fuktkräm

Var inte rädd för att använda fukt, trots att du har fet hud! Det är ett vanligt misstag många gör, att avstå från fuktighetsgivande krämer bara för att huden redan är fet. Vid överanvändning av uttorkande produkter eller liknande, börjar huden med största sannolikhet att överproducera talg för att kompensera. Genom att använda en kräm för fet hud, fuktgivande produkter, kan du hjälpa huden att komma i balans igen.

Blotting papers

Har du hört talas om blotting paper? I så fall tror vi att det kan vara din bästa vän när du är på språng! Det är ett slags papper, speciellt framtaget för att tillfälligt minska glans och olja på huden. När du upplever att din hud börjar bli fet eller oljig, lägger du diskret pappret på huden. Papperet absorberar du den överflödiga oljan och lämnar huden mindre glansig och fri från talg.

Rengör dina sminkredskap

Orena sminkborstar orsakar i sig inte fet hud, men de kan göra din hud oren och obalanserad på grund av bakterier. I sminkredskap samlas gärna bakterier eftersom döda hudceller och annan smuts gärna fastnar vid användning. Dessa bakterier kan orsaka finnar och blemmor och göra att din hud får utbrott. Var alltid noggrann med att rengöra dina sminkredskap för att förhindra orenheter och finnar orsakade av bakterier.

Ansiktskräm för fet hud - Fem snabba tips

  1. Rengör din hud två gånger om dagen – varken mer eller mindre. Var noga med att använda rengöring som inte torkar ut huden eftersom detta kan ha motsatt effekt. Bevara så mycket av hudens naturliga oljor som möjligt.
  2. Använd en återfuktande dag- och nattkräm. Var inte rädd för att använda en ansiktskräm för fet hud som tillför fukt. Fet hudtyp och fukt är olika saker – du kan ha fet hud men ändå vara uttorkad.
  3. Överdriv inte med exfoliering eller skrubb. Det viktigaste är att du håller huden rengjord men när det kommer till att skrubba ansiktet räcker det med någon gång i veckan för att avlägsna döda hudceller. En skrubb kommer inte råda bot på överproduktionen i talgkörtlarna.
  4. Boka möte med hudvårdsspecialist. Har du svårt att själv ta fram hudvårdsprodukter som fungerar för din hudtyp borde du boka ett möte med en hudvårdsspecialist. De är utbildade att vägleda kunder till en hudvårdsrutin som fungerar för hudtypen. Då kan du spara både tid och pengar på produkter som faktiskt fungerar.
  5. Unna dig själv och din hud en ansiktsmask någon gång i veckan. Med en ansiktsmask kan du ge huden fukt och näring på djupet, samtidigt som den rengör och lugnar huden.

Vi hoppas att du nu har fått med dig det du behöver veta för att balansera huden. Förhoppningsvis kan du kan lindra dina besvär och komma närmare en mer balanserad ansiktshud. Kom ihåg att alla är olika och därför är även lösningarna individuella. Ta reda på vad som fungerar för just dig och försök arbeta med din hud kontinuerligt för att få de resultat du önskar.

Lycka till!

Kräm för fet hud - Fet och kombinerad hud överproducerar talg. Välj produkter som inte är uttorkande utan istället balanserar huden. Impure face cream.
Ansiktsräm för fet hud - Fet och kombinerad hud överproducerar talg. Välj produkter som inte är uttorkande utan istället balanserar huden. Impure face cream.