Kräm för torr hud i ansiktet – Våra bästa ansiktskrämer 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Kräm för torr hud i ansiktet. Frisk hud står högt på önskelistan för många av oss. Även om det är svårt att beskriva frisk hud kortfattat, är det vanligtvis förknippat med till exempel slät hy, fri från akne. Sund hud har också den perfekta mängden fukt för att hålla den mjuk och fyllig.

Här går jag igenom vad som orsakar torr hud, hur du behandlar det,vilka ingredienser som är bra för att få till frisk hy och hur du väljer den bästa ansiktskrämen. Du får även några snabba tips på köpet!

Redaktionen tipsar

Vad orsakar torr hud i ansiktet?

Det är sällsynt med människor som är välsignade med nästintill perfekt hy. De flesta av oss har det ena eller det andra hudproblemet, allra vanligast en torr, kliande och sträv hud. Uttorkad och narig hud ger inget bra intryck och kan få ditt ansikte att se åldrat ut, även om du är ung. Det är också ganska svårt att applicera smink på mycket uttorkad hud. Faktum är att människor som har torr hud i ansiktet ofta får hudproblem, såsom rodnad och överkänslighet, på grund av kemikalierna i sminket.

Det finns flera bakomliggande anledningar till att du kämpar med torr och flagnande hy. De vanligaste orsakerna är bland annat livsmiljö, väder och dålig vätskebalans. Uttorkning, inre som yttre, kan göra din hud matt och livlös. Det gör också att dina rynkor blir mer framträdande.

Många får kämpa allra mest under vintrarna. Blåsigt och kallt väder är uttorkande. En del krämer för torr hud i ansiktet kan irritera huden om de innehåller ingredienser som adstringerande medel, starka syror och alkohol. Det beror ofta på att sådana produkter avlägsnar de naturliga oljorna från huden.

Andra saker som kan leda till problemet är exfoliering och att man rengör huden alltför mycket. Personer som lider av hud- och hälsoförhållanden som diabetes, psoriasis och eksem lider också ofta av torr hud i ansiktet.

Så behandlar man torr ansiktshud

Det behövs sällan stora förändringar för att få bukt med problemet. Mindre livsstilsförändringar, som att välja rätt hudvårdsprodukter för din hud, kan råda bot på flagnande hudområden och torrhet. Det bästa sättet att hålla huden återfuktad, enligt dermatologer, är att applicera en bra fuktgivande hudkräm. Genom att återfukta din hud två gånger om dagen kommer du hjälpa din hud att hålla sig frisk på lång sikt.

Det är viktigt att hitta en ansiktskräm som passar just din torra hud i ansiktet. Om du använder fuktgivande hudkräm dagligen, särskilt efter du duschat, kommer din hud att kunna behålla fukten under en längre period. Ansiktskräm bör vara fri från både alkohol och doft, då dessa två ingredienser kan leda till onödig hudirritation. Hudexperter rekommenderar även att du provar en hudkräm eller fuktkräm, som innehåller ett solskyddsmedel. Då skyddar du din hud från UV-strålarna i solljus. Grundprincipen är att hitta hudvårdsprodukter som kan hjälpa din hud att behålla vätska.

Krämer för torr hud i ansiktet

Dermatologer har ofta särskilda hudkrämer som de brukar rekommendera. Du bör använda en hudkräm eller hudsalva istället för en hudlotion. Detta beror på att hudkrämer och hudsalvor är mindre irriterande för huden jämfört med hudlotion. Hudlotion är dessutom vanligtvis vattenbaserat och har tunn konsistens. Det gör att hudlotion ofta är mindre effektiv. Om du vill återfukta bättre, bör du leta efter en hudkräm eller hudsalva som innehåller följande ingredienser:

Om du vill bibehålla fukten i din hud, välj då en tyngre fuktkräm med olja som basingrediens. Dermatologer rekommenderar ofta petroleumbaserade produkter. Dessa produkter tenderar att hålla sig kvar längre på huden jämfört med vanliga hudkrämer. Det gör att de blir mer effektiva på att motverka torrhet och bättre på att behålla fukten i huden.

Det finns ett flertal ingredienser som även kan hjälpa till att lugna din hud. Testa dig fram för att komma fram till vilka som passar din hud bäst. Leta efter hudvårdsprodukter som innehåller ingredienser som ceramider, aloe vera, hyaluronsyra, kolloidalt havre, soja, B-vitaminer, urea, squalane och växtoljor.

Hyaluronsyra faller inom kategorin fuktighetsgivande medel (humektant) och är älskad av dermatologer. Detta beror på att hyaluronsyra har en förmåga att binda stora mängder vatten till sig. Ingrediensen används ofta i olika sorters kosmetiska fillers som används för att fylla ut huden.

Om du avskyr tjocka fuktkrämer, leta då efter en hudkräm som innehåller squalane. Detta är ett fuktighetsbindande medel (emollient) som återfuktar på djupet men som även gör att huden känns mjuk och återfuktad utan att göra den superfet. Hudkrämer som har en kombination av ingredienser såsom sötmandelolja, avokadoolja, olivolja och aprikoskärnolja kan hjälpa till att föryngra ett matt och livlöst utseende.

Glycerin är ett annat fuktighetsgivandemedel (humektant) som inte irriterar huden. Det är mindre komedogent (tilltäppande) än oljebaserade fuktkrämer och är därför perfekt för att återfukta huden. Det finns också hudkrämer som innehåller återfuktande ceramider, sheasmör och kolloidalt havre. Denna kombination är utmärkt för personer med mycket känslig hud. Om du har hudproblem som eksem eller kliande hud, kan en hudkräm med dessa ingredienser lugna huden.

Glykolsyra är naturligt förekommande i sockerrör och frukt. Den har länge varit en av topprekommendationerna. Det är vanligt att man hittar glykolsyra på innehållsförteckningen för hudvårdsprodukter som ansiktsrengöring och hudkrämer särskilt utformade för mycket uttorkad hud. Glykolsyra exfolierar huden och lockar därmed till sig fukt vilket gör att din ansiktshud förblir återfuktad hela dagen.

Leta även efter hudvårdsprodukter som innehåller mjölksyra. Det finns ett flertal receptbelagda hudkrämer med mjölksyra som är mycket effektiva. Mjölksyra är i själva verket en av de mest populära ingredienserna i anti-aging hudkrämer och fuktkrämer. Mjölksyra låser in fukten i huden och gör den samtidigt smidig.

Aloe Vera är en annan naturlig ingrediens, känd för att behandla solbränna och andra hudproblem, inklusive torr och flagnande hud. Denna växtbaserade ingrediens är mycket fuktgivande. Aloe Vera minimerar rodnad och är effektiv på att lugna irriterad hud. Aloe Vera är även lämplig för aknebenägen hud och andra liknande hudproblem. Det finns flera hudkrämer på marknaden som har Aloe Vera som huvudingrediens. Använd en hudvårdsprodukt som passar dig för att återfukta och mjukgöra huden dagligen.

Urea är en av de mindre välkända ingredienserna och ordineras vanligtvis av dermatologer vid särskilt svåra fall. Detta fuktighetsgivande medel (humektant) är känt för att dra till sig fukt från luften vilket hjälper till att återfukta huden.

Solskyddsmedel för torr hy i ansiket

Tänk på att applicera solskyddsmedel tillsammans med återfuktande hudkrämer. FDA (Food and Drug Administration) rekommenderar att man smörjer in sig med ett solskyddsmedel med minst SPF 30, dagligen. Solskyddsmedel är extra viktigt för de som simmar regelbundet, vistas i solen under långa perioder samt svettas mycket. Leta efter ett solskyddsmedel med brett spektrum och försök undvika direkt exponering för solen.

Upplever du hudtorrhet under specifika månader, som under vintrarna, är det viktigt att göra justeringar i din dagliga hudvårdsrutin. Det kan vara att du behöver byta hudvårdsprodukter i samråd med din dermatolog. Du bör även undvika att ta väldigt långa och varma duschar, eftersom det kan dränera huden på naturliga oljor och förvärra tillståndet.

Nattkrämer hjälper också till att återfukta och återuppliva huden. Dessa hudkrämer hjälper också till att motverka rynkor, vilket är ett vanligt problem.

Snabba tips

1. Återfukta på rätt sätt

Stryk på ett lager fuktkräm på rengjord hud. Fuktkrämen bör appliceras över de andra återfuktande hudvårdsprodukter du kanske använt, såsom serum. Massera försiktigt in fuktkrämen i huden med cirkulära rörelser. Denna teknik hjälper till att trycka in de fuktgivande ingredienserna i de torra linjerna och sträva hudpartierna vilket gör att din hud ser fyllig ut omedelbart!

2. Extra fukt för läpparna

Läppar kan vara värst drabbade. Läpparna, som också är en del av ansiktshuden, kräver också fukt. Det är därför viktigt att applicera ett läppcerat, som är rikt på sheasmör, varje gång du applicerar en fuktkräm på ditt ansikte. Stryk därför på ett läppcerat minst två till tre gånger, eller mer om det behövs.

3. Överexfoliera inte

Även om du kanske tror att en peeling skulle hjälpa dig med att bli av med torra och flagnande hudpartier, så är detta inte alltid sant. Väldigt hårda skrubbar eller ansiktspeeling kan göra mer skada än nytta. De kan förstöra hudens egen fuktbarriär genom att dränera huden från dess naturliga fuktgivande oljor.

Hitta rätt ansiktskräm för din torra hud i ansiktet

Nu när du vet mer om vad som orsakar torr hud, och vilka ingredienser och metoder du ska leta efter, är du bättre rustad för att hitta rätt ansiktskräm för just dig. Testa dig fram och använd den kräm för torr hud i ansiktet som passar dig bäst..

Kräm för torr hud i ansiktet återfuktar huden. Innehåller ofta hyaluronsyra som även finns naturligt i huden, är till för att binda fukt, så huden håller sig mjuk och elastisk. Rehydra serien är för torr hud.
Kräm för torr hud i ansiktet återfuktar huden. Innehåller ofta hyaluronsyra som även finns naturligt i huden, är till för att binda fukt, så huden håller sig mjuk och elastisk. Jalica serien är för torr hud.