Återfuktande Läppbalsam – Ta hand om dina torra läppar

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Återfuktande Läppbalsam - Ta hand om dina torra läppar. Det är mycket vanligt att glömma läpparna och läppbalsam när det kommer till hudvård. På något sätt glöms de bort. Läpparna kräver dock uppmärksamhet, oavsett om det är sommar eller vinter. Men ofta behöver de lite extra kärlek och omvårdnad då luften är kall och torr. Annars riskerar du att drabbas av nariga, spruckna läppar som kan göra ont och skapa obehag.

I det här inlägget ger vi dig det du behöver veta om läppbalsam för att hålla dina läppar återfuktade, mjuka och smärtfria!

Redaktionen tipsar

Orsaker till torra läppar

Förutom det faktum att läpparna oftast missas i hudvårdsrutinen finns det andra orsaker till att dina läppar blir torra. Du har säkert tänkt på det själv, eller märkt av att huden på läpparna skiljer sig från övrig hud i ansiktet och på vår kropp. Huden på läpparna är nämligen både skörare, känsligare och svårare att underhålla. Dessutom saknar läpparna talgkörtlar. Talgkörtlarnas uppgift är att producera talg som vårdar och återfuktar huden. Eftersom läpparna inte har några talgkörtlar har de svårare att binda fukt och har därför ett sämre skydd mot yttre påfrestningar såsom skiftande temperaturer. Utan en bra återfuktande läppbalsam torkar de lättare ut än andra delar i ansiktet och har även en större risk för att åldras i förtid.

Vanliga problem

Att ha torra läppar är inget farligt och drabbar de allra flesta någon gång under livet. Det finns dock vissa tillstånd som är vanligare än andra när det kommer till läpparna. Här nedan går vi igenom de allra vanligaste problemen.

Spruckna läppar

Detta tillstånd orsakas vanligtvis av att läpparna är torra. När läpparna torkar ut beror det på att hudens naturliga oljor och fetter på något sätt har avlägsnats från huden. När detta händer är det vanligt att läpparna stramar, svider och tillslut spricker. Det kan göra ont men det bästa är att det finns saker du kan göra för att lindra och behandla läpparna, använd återfuktande läppbalsam!

Inflammation

Inflammation kan uppstå i en läpp eller i båda två samtidigt. En av de vanligaste inflammationerna som du kan drabbas av är nare. Skulle du drabbas av nare blir läpparna röda, svullna och kan svida. Det är även vanligt att uppleva förändringar i huden runt läpparna. Detta kallas för perorial dermatit och uppträder som små röda knottror som fjällar, kliar och bränner.

Vissa är mer benägna att få läppinflammationer än andra, speciellt när det är kallt ute och luften är torr. Vet du med dig att du har torr hud överlag kan det vara en god idé att undvika saker som kan torka ut läpparna eller huden kring munnen. Undvik läppstift, stark tandkräm och mat som kan skapa en allergisk reaktion eller torka ut huden.

Eksem

Eksem kan uppstå på och runt läpparna. Har du drabbats av eksem upplever du vanligtvis att läpparna är torra, flagnar och i vissa fall även spricker. Om du vet med dig att du har som vana att slicka dig om läpparna bör du sluta med det eftersom det kan vara boven i dramat. När det är kallt ute och huden utsätts för saliv har det en uttorkande effekt. Försök att istället använda ett skonsamt läppbalsam för att hålla läpparna återfuktade.

Återfuktande läppbalsam

Som tur är finns det flera saker att göra för att underhålla läpparna! Ett första steg för dig kan vara att införskaffa ett riktigt bra återfuktande läppbalsam, men det kan vara lättare sagt än gjort!

Idag finns det flera aktörer på marknaden som tillverkar läppbalsam, många av dessa innehåller ingredienser som gör dina läppar mjuka så länge du använder produkten. Huden vänjer sig vilket gör att det blir svårt att sluta, eftersom läpparna tenderar att bli än värre än innan du började använda produkten. För att ge dina läppar bästa möjliga förutsättningar till att hålla sig återfuktade och fräscha, rekommenderar vi att du använder produkter med naturliga ingredienser. Naturliga produkter har en mer skonsam effekt men är minst lika effektiva.

Det kan även vara en bra idé att använda exfoliering på läpparna. Med en exfoliering avlägsnas döda hudceller från dina läppar och hjälper nya att komma upp på ytan, precis som när du exfolierar övrig hud i ansiktet! Läpparna blir mjuka och följsamma direkt och kan tillgodogöra sig näringen från ditt återfuktande läppbalsam bättre. Vi rekommenderar att du använder en exfoliering till läpparna 1–2 gånger i veckan. Det kan med fördel användas samtidigt som du exfolierar övriga ansiktet. Det blir lätt att komma ihåg och tar inte någon extra tid i badrummet!

Återfuktande läppbalsam gör torra läppar mjuka. Ulne har två praktiska att ha med sig i fickan. Här Delay ögon och läppkontur med läppbalsam på toppen.
Återfuktande läppbalsam gör torra läppar mjuka. Ulne har två praktiska att ha med sig i fickan. Här Delay ögon och läppkontur med läppbalsam på toppen.