Mandelolja ansikte – Topp 13 tips för hudvård

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Mandelolja ansikte. Det går aldrig att få för många naturliga oljor! De är inte bara fria från tillsatser och skadliga ämnen, de gör även underverk för din hud och din kropp.

I det här inlägget får du veta allt om varför du bör använda mandeloljan i din dagliga skönhetsrutin.

Redaktionen tipsar

Olika typer av mandel

Mandelolja är, precis som det låter, en olja som pressas ut ur mandelkärnan. Eftersom det finns olika typer av mandel, finns det även olika typer av olja. Den allra vanligaste oljan kommer från sötmandeln som är mycket näringsrik och god att äta. Den mindre vanliga oljan härstammar från bittermandeln, en sort som inte är lika smakfull och därför inte lika god att äta.

Bittermandeln har ett naturligt innehåll av amygdalin, ett ämne som kan utvecklas till vätecyanid i kroppen om man äter det och är dödligt i större mängder. Men att använda båda typer av olja anses vara helt ofarligt. Dock är den mest använda oljan sötmandeloljan som inte har några biverkningar.

Mandelolja är naturligt rik på vitamin E, enkelomättade fettsyror, kalium, zink och protein. Detta gör oljan till en väldigt bra produkt för både hud, hår och hjärtat.

Mandelolja ansikte

Här nedan listar vi 13 anledningar till att mandeloljan bör vara en del i din dagliga skönhetsrutin och hur du kan använda den.

Mandelolja till hud och ansikte

Mandel är naturligt skonsam och därför lämplig för att använda i ansiktet som ansiktsolja. Känslig hud kan må extra bra av just mandel på grund av dess återfuktande egenskaper och näringsrika innehåll. Faktum är att mandeloljan är en mycket bra produkt för exempelvis bebisar. Det beror på att bebisars hud är skör och känslig för produkter med konstgjorda ämnen. Det enda du behöver vara aktsam med när det kommer till oljan är att den inte bör användas på barn med nötallergi eftersom den kan trigga en reaktion.

Mörka cirklar under ögonen

Oljan har en tendens till att gå ned i hudens lager och hjälpa till att ge huden bättre elasticitet och lyster. För dig som drabbats av mörka ringar under ögonen kan därför oljan vara till hjälp. Smörj in området morgon och kväll under en längre period, du bör märka skillnad efter bara några veckor.

Solsvedd hud

Missat att använda solskyddskräm? Det är aldrig en skön historia när större delen av ansiktet har blivit bränt. Oljan har en lugnande effekt som kan vara till lindring. Har du mycket solsvedd hud kan du dessutom blanda en effektfull huskur med mandeloljan, honung och citronsaft. Massera in på önskat område och låt verka i cirka en timma, skölj sedan av.

Muskel- och träningsvärk

Visste du att oljan kan användas till att lindra värk i muskler? Givetvis ligger mycket av lindringen i själva massagen, men det finns de som menar att ljummen mandelolja kan ha en bidragande effekt. Det sägs bero på dess höga innehåll av protein och vitaminer.

Förhindra bristningar vid graviditet

Det är vanligt att kvinnan drabbas av bristningar vid en graviditet. Anledningen till att vissa drabbas och andra inte är fortfarande oklart, men en del menar att det har med genetiska faktorer att göra. Det går dessvärre inte att göra något åt den förutbestämda genetiska uppsättningen som man föds med. Men det finns andra saker som kan underlätta och möjligtvis minska risken för att bristningar uppstår.

Bristningar uppstår när huden växer snabbare än vad hudlagret hinner med. Vid en graviditet då magen växer, hinner huden helt enkelt inte anpassa sig och därför brister den. Det är större risk för att huden brister om den är torr. Det beror på att torr hud vanligtvis är skör och inte lika elastisk och töjbar som en återfuktad hud. Mandeloljan kan hjälpa huden att anpassa sig snabbare och göra den mer elastisk genom att tillföra fukt och näringsämnen.

Tänk på att smörja in dig själv regelbundet, morgon och kväll. Du kan med fördel göra detta över hela kroppen och inte bara magen, eftersom andra delar på kroppen kan växa snabbare än normalt också. Bristningar kan uppstå över hela kroppen och inte enbart på magen.

Anti-aging effekt

Mandeloljan har en motverkande effekt på hudens åldrande. Detta beror på att huden förlorar sin elasticitet i takt med att hudens lager av kollagen bryts ned snabbare. Denna process påskyndas av yttre faktorer, såsom exponering av solljus, toxiner och uttorkning. Mandeln är naturligt rik på vitamin E, en kraftfull antioxidant som hjälper huden genom att skydda och reparera skador. Dessutom har mandeloljan en återfuktande effekt som minskar risken för tidiga ålderstecken.

Använd mandelolja i ansiktet för att dra nytta av dess anti-aging egenskaper.

Till bebishud

För små barn är det extra viktigt att de produkter man använder på dess hud är icke-allergena och fria från starka ämnen. Eftersom mandeloljan är 100% naturlig behöver du därför inte oroa dig vid användning. Oljan är lämplig att använda efter ett bad eller vid upplevd torrhet. Den går snabbt in i huden och kladdar inte.

Tänk på att det kan vara bra att testa en lite mindre mängd olja på din bebis till en början. Nötallergiker bör inte använda oljan eftersom den kan utlösa en allergisk reaktion.

Akne och blemmor

Hudens naturliga produktion av talg löper amok i tonåren. Det beror bland annat på att kroppen börjar bilda könshormoner som säger till talgkörtlarna att producera mer talg. Detta kan bidra till att man lätt får finnar och utbrott på grund av en överproduktion av fett. Fettet täpper till porerna och gör att bakterier bildas. För den drabbade kan det hela bli en ond cirkel.

Vid fet hud bör du inte tillföra mer fett i form av oljebaserade produkter. Trots det kan mandeloljan hjälpa dig med akne. Det beror på att dess naturligt förekommande enkelomättade fettsyror och antioxidanter hejdar hudens talgproduktion, samtidigt som den hjälper till att lösa upp talg som samlats i hudens porer.

Nagelband och naglar

Torra naglar som alltid skivar sig? Vi förstår. Detta är mycket vanligt och kan bero på en kombination av vitaminbrist från både insidan och utsidan. För att tillföra lite extra fukt och näring till dina naglar så att de kan växa sig fina och starka, kan du gnugga lite olja över nageln och nagelbandet. Använd regelbundet för resultat.

Håret

Mandeloljan är inte bara en mirakelprodukt när det kommer till din hud. Den har även en närande och stärkande effekt på ditt hår. I din hårbotten producerar hårsäckarna talg för att skydda håret, men ibland kan det vara bristfälligt. Mandel kan tillföra ny fukt och näringsämnen som får ditt hår att glänsa från roten ned till toppen.

Du använder lättast olja efter att du har duschat och rengjort håret. Applicera i dina toppar på handdukstorkat hår, gnugga in oljan försiktigt och se till att sprida i hela håret. Lämna sedan håret för att lufttorka. Denna behandling kan du göra om du upplever, torrt och slitet hår. Upprepa så många gånger du behöver eller tills ditt hår har den kvalité du önskar.

Ögonfransar och ögonbryn

Trötta fransar och bryn? Testa att pensla på lite mandelolja! Dess näringsinnehåll ger nytt liv till strået och tar samtidigt hand om hårsäcken och stärker håret inifrån och ut. Oljan appliceras enklast med en mascaraborste och behöver inte sköljas ur. Pensla på morgon och kväll.

Här hittar du våra artiklar om Neemolja och Moringapulver

Mandelolja är mjukgörande. Prova vår läppbalsam och handkräm i ett Emolia Duo.
Mandelolja är mjukgörande. Prova vår läppbalsam och handkräm i ett Emolia Duo.