Moringa pulver – Bra för huden – Guide 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Moringa pulver. Har du hört talas om det senaste mirakelpulvret? Moringa är på allas läppar! Pulvret utvinns från ett träd som växer i subtropiska klimat. Det har länge använts till undernärda barn och kallas därför även för ”livets pulver”.

I det här inlägget får du allt du behöver veta om det näringstäta pulvret och hur du kan använda det.

Redaktionen tipsar

Vad är moringa pulver?

Pulvret utvinns från moringaträdet som växer i mer tropiska klimat. Det är ett mycket tåligt och snabbväxande träd som kan överleva både torka och fattig jord. Trots detta är trädets näringstäthet otrolig, med ett extremt stort innehåll i alla dess ätbara delar.

För att tillverka själva pulvret odlas trädet och skördas på dess löv. Löven torkas och finhackas till ett pulver som sedans säljs i diverse naturlivsmedelsbutiker. Det finns flera olika typer och former av moringa. Dels finns det pulver, men även kapslar och oljor som går att köpa och förtära. Det går att äta flera delar av trädet, bland annat dess rötter, grenar och bark. Därför är moringa är en vanlig ingrediens i naturmedicinpreparat.

Smaken på moringapulver är lite speciell. Trädet kallas nämligen för pepparrotsträdet i lokal mun, baserat på dess starka arom.

Full av vitaminer och mineraler

Moringapulvret är fullspäckat med näring. Det höga innehållet av vitaminer, mineraler och antioxidanter återfinns sällan i träd och växter som lever i så fattiga förhållanden som moringaträdet. Det är inte för inte som det kallas för mirakelväxt!

Inom ayurvedisk medicin tror man att moringa kan behandla hela 300 olika åkommor! Det beror dels på att pulvret är rikt på växtfiber, vitamin A, vitamin C, kalium och kalcium, för att bara nämna några näringsämnen. Pulvret har även viss antibiotisk effekt.

I ett gram pulver får du i dig:

  • 18 aminosyror varav 9 är essentiella
  • 3 gånger mer kalium än i banan
  • 4 gånger mer A-vitamin än morötter
  • 7 gånger mer C-vitamin än apelsiner
  • 4 gånger mer kalcium än mjölk
  • 46 olika antioxidanter
  • 36 olika anti-inflammatoriska ämnen

Användningsområden

Pulvret har en lång tradition av användning för att behandla olika typer av sjukdomar och tillstånd. Bland annat för att underlätta matsmältning, stärka immunförsvaret, motverka trötthet, sänka blodtrycket och för att lindra magsår. Dessutom finns det flera studier som visat att pulvret kan hjälpa till att behandla mer allvarliga sjukdomar, som artrit, diabetes och inflammation.

Naturlig hudvård

Utöver de medicinska hälsofördelarna som moringaträdet kan ha på människan, finns andra användningsområden. Pulvret har nämligen en positiv effekt på huden! Javisst, det är sant. På grund av dess antibakteriella, inflammationsdämpande egenskaper är moringa en vanlig ingrediens i naturlig hudvård. Dessa hudvårdsprodukter är speciellt bra för dig som lider av akne eftersom moringa hämmar inflammation. Det finns även vissa studier som tyder på att moringa har en anti-aging effekt med anledning av dess höga innehåll av antioxidanter. Därför används moringa även som ingrediens i bland annat serum, ansiktskrämer och ögonkräm.

Hårvård

Det har också rapporterats fördelar med att använda moringa i hårvård. Tydligen har växten positiv inverkan på hårväxt och kan förhindra plötsligt håravfall. På grund av dess antibakteriella egenskaper har moringan även en positiv inverkan på irriterad skalp. Den anses kunna lindra och bota mjäll.

Gödning

Om det inte vore nog har trädets frön fantastiska egenskaper när det kommer till både gödning och rening av vatten. När man tillverkar moringaolja pressas trädets frön. De rester som sedan blir över efter att man utvunnit oljan, kan användas till gödning på de näringsfattiga slätterna där trädet växer. Moringafröet går även att använda för att rena vatten och för att separera saltet från saltvatten och göra det drickbart.

Hur använder du moringa pulver?

Moringapulver kan som sagt användas inom flera områden och på flera olika sätt. Men ett säkert sätt för dig att ta del av dess nyttigheter är att göra plats för pulvret i din kost. Det lättaste sättet att få tag på moringapulver i Sverige är genom att leta i hälsokostbutiker. Men bor du möjligtvis på ställen där trädet växer naturligt har du säkerligen möjlighet att köpa färska frön och löv. Fröna från moringaträdet går att tillagas och ätas likt bönor. De är fullproppade med näringsämnen och vitaminer som annars är svåra att få i sig i en normal kost. Det höga näringsinnehållet från moringaträdet är som sagt svårt att återfinna i andra livsmedel.

Trädets löv är vad som används för att göra själva pulvret. Löven torkas och hackas för att ätas. Men har du möjlighet att köpa färska löv kan du få i dig dess nyttigheter genom att göra te på bladen.

Det finns i dagsläget ingen direkt hänvisning om hur mycket eller hur lite moringapulver som är optimalt att äta per dag. På de flesta produktförpackningar brukar tillverkaren dock hänvisa till att förtära 1–2 teskedar om dagen för att få nytta av dess effekter utan att riskera några biverkningar.

Användning i mat

Här nedan är tre andra rätter som du kan äta ihop med moringapulvret.

Soppa

Under vintern äts det mängder med soppa i de svenska hushållen. Varför inte kombinera din redan nyttiga grönsakssoppa med moringapulver? Strö över pulvret vid servering och njut. Smaken av moringa påminner om pepparrot, vilket kan ge en härlig touch till vilken soppa som helst!

Smoothies

Gillar du att göra frukostsmoothies? Eller gör du proteinsmoothies strax innan du går till gymmet? Oavsett vilken typ av smoothie du gör kan du blanda i lite moringapulver för att ladda på med extra näringsämnen och protein.

Salladsdressing

Varför inte göra en redan näringsrik måltid ännu bättre? Nästa gång du äter din sallad, strö över lite moringapulver, alternativt torkade blad om du har. Det går även fint att blanda pulvret i din salladsdressing. Med tanke på dess smak ger det lite extra hetta.

Biverkningar

Det finns inga studier som har bevisat några allvarliga biverkningar vid förtäring av moringa och de biverkningar som har rapporterats är mycket sällsynta. Något som bör tas i beaktning är dock att inte äta barken från moringaträdet om du är gravid. Barken innehåller höga halter av ett visst ämne som kan leda till sammandragningar, för tidig födsel eller missfall.

Detta gäller dock inte (vad man vet i dagsläget) moringapulvret som tillverkas av trädets blad. Men för att vara extra försiktig bör du undvika moringaprodukter om du är gravid, eller konsultera din läkare innan du börjar ta detta kosttillskott. På grund av växtens höga innehåll av diverse vitaminer, mineraler och antioxidanter gäller detsamma för dig som har långvarig medicinering. Konsultera alltid din läkare för att försäkra dig om att moringapulvret inte stör ut effekten av din medicin.

Sammanfattning

Moringa är trädet från Afrika som kallas för ”livets träd” på grund av dess höga näringsinnehåll. Pulvret som framställs av trädets löv har traditionellt använts som medicin men används idag även inom andra områden. Moringa är en otroligt näringstät väx och har massa hälsofördelar för den som konsumerar pulvret på daglig basis. Det mest vanliga sättet att använda moringa på är genom att äta pulvret, som det är eller i andra maträtter. Men moringa är också en vanlig ingrediens i naturlig hudvård, på grund av dess anti-aging egenskaper. Det finns inte några säkra studier som visar på några allvarliga biverkningar av pulvret, trots detta rekommenderas inte moringapulver till gravida kvinnor.

Moringa pulver eller olja kommer från Moringa trädet som växer i Afrika och Asien. Det är fullt med vitaminer och mineraler. Du hittar denna ingrediens i serien Viveur för män.
Moringa pulver eller olja kommer från Moringa trädet som växer i Afrika och Asien. Det är fullt med vitaminer och mineraler. Du hittar denna ingrediens i serien Viveur för män.