Morotsolja i hudvård – Allt du behöver veta om denna naturliga olja

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Morotsolja är en naturlig olja som utmärker sig från mängden. Dess höga innehåll av betakaroten och antioxidanter gör den orange och trögflytande i konsistensen.

Morotsolja har flera fantastiska egenskaper som kan råda bot på både hud och hår! I det här inlägget får du reda på allt du behöver veta om oljan.

Redaktionen tipsar

Vad är morotsolja?

Morotsolja är en naturlig olja som utvinns från morotsfrön. Har du odlat morötter hemma någon gång så vet du hur pyttesmå dessa frön är! De samlas och kallpressas för att inte riskera att förlora näringsämnen som vid upphettning. Den olja som utvinns från morotsfrön är mycket högkoncentrerad och kan inte användas direkt på huden. Istället blandas oljan ut med andra typer av oljor, exempelvis arganolja, mandelolja eller solrosolja. På så vis får morotsoljan fler egenskaper för användaren att nyttja.

Produkten kan användas för olika hud och hårproblem. Eftersom morot innehåller höga halter av antioxidanten betakaroten samt vitamin A och E, lämpar den sig extra mycket till dig som känner att du har tappat glans i både hud och hår. Oljan är trögflytande och till skillnad från andra oljor har den en kraftig orange färg som beror på den höga halten av betakaroten.

Hur används morotsolja?

Till skillnad från morötterna som du köper i affären, går inte morotsoljan att förtära. Dess essens är alldeles för stark och hade varit skadlig för dig att få i dig. Detta gäller dock inte för din hud eller ditt hår. De starka egenskaperna som kommer från de höga halterna av betakaroten samt A och E vitamin är precis det din hud längtar efter!

Läs vidare för fler tips om hur du kan använda morotsolja.

I håret

Dina hårstrån, hårsäckar och skalp är alla beroende av vitaminer, mineraler och näringsämnen för att kunna fungera normalt. Morotsolja innehåller två av de mest väsentliga näringsämnena för ditt hår: vitamin A och E.

Dessa vitaminer sägs ha egenskaper som stimulerar hårsäckarna att producera fler och starkare hårstrån. Därför är oljan perfekt för dig som har tunt och skadat hår, eller för dig som vill förhindra håravfall. Övriga näringsämnen i oljan ger hårsäckarna den boost de behöver för att producera friska hårceller och göra din skalp fri från mjäll.

Oljan sägs också kunna skydda hårstrået från yttre påverkan som exempelvis solens strålar och miljögifter. Den har även värmeskyddande egenskaper vilket gör att du med fördel kan applicera lite olja i håret innan du ska torka eller platta det för ett naturligt värmeskydd. Tänk på att oljan snabbt går ur och behöver återappliceras för skyddande effekt.

Beroende på vad det är för resultat du vill uppnå kan oljan användas på olika sätt i ditt hår. Om du exempelvis har kluvna, slitna och skadade toppar som behöver extra näring är det bästa sättet att hälla lite morotsolja i en skål som du sedan doppar dina toppar i. Men är det dina hårsäckar som behöver lite extra omvårdnad är det enklaste sättet att ta några droppar av oljan i handflatorna och massera in i hårbotten. Själva massagen är otroligt viktig och stimulerar dina hårsäckar. Men den gör även så att oljan sprids ut över hela skalpen och enklare tar sig ned i hårsäckarna för att boosta dem med viktiga vitaminer. Att använda oljan i hårbotten kan som sagt hjälpa din hårväxt och förhindra håravfall.

Kanske har ditt hår behov av en riktig näringsbomb? I så fall rekommenderar vi att du gör en hårinpackning. Applicera rikligt med olja i håret och sätt över plast som du låter sitta på över natten. Ren morotsolja är vanligtvis väldigt trögflytande och högkoncentrerad och kan därför vara bra att blanda ut med någon annan typ av olja, exempelvis arganolja. Arganoljan är en naturlig olja som innehåller flera nyttiga proteiner som ihop med morotsoljan kan hjälpa ditt hår att återfå sin glans och bli starkt.

I ansiktet

Morot är naturligt rik på betakaroten, ett ämne som gör att huden lättare blir brun vid höga intag. Eftersom oljan har en kraftig orange färg kan man tro att huden blir missfärgad vid användning, men snarare tvärt om. Oljans naturliga färgsättning av betakaroten gör att huden får en härlig lyster och du ser lätt solkysst ut. Som en helt naturlig brun utan sol! Du kommer definitivt se både piggare och friskare ut.

På grund av oljans rika innehåll av vitamin A är den även väldigt välgörande för huden i ansiktet. A-vitamin skyddar dina hudceller från att brytas ned av fria radikaler och föroreningar som existerar i luften, samtidigt som den stimulerar cellförnyelse. Många skönhetsprodukter innehåller A-vitamin med anledning av just detta.

Det är inte svårt att använda morotsoljan i ansiktet. Droppa bara några droppar i din handflata och applicera i ansiktet morgon och kväll efter din rengöringsrutin. Oljan må vara trögflytande, men känns otroligt lätt på huden. Därför går den alldeles utmärkt att ha under smink. Tips! Blanda ut några droppar olja i din foundation för extra glow.

Behöver din hud en vitaminboost? Gör din egen ansiktsmask med morotsoljan som bas! Blanda några droppar olja med honung, varmt vatten och havremjöl. Applicera blandningen på ansiktet, hals och dekolletage. Låt sitta i 10–30 minuter och skölj sedan av. Ansiktsmaskens egenskaper kommer göra att din hud känns mjuk, len och rengjord efter användning. Helt naturligt!

På huden

Oljan funkar även utmärkt för att ha som mjukgörande produkt direkt på huden. Precis som många andra naturliga oljor är även den rik på nyttiga fetter som hjälper huden att återfuktas och behålla den naturliga barriären. Både betakaroten och vitamin A och E som oljan har höga halter av, är väldigt bra för din hud. Testa att använda morotsolja för att se om det är något för dig! Vi rekommenderar att du blandar ut oljan med din vanliga kroppskräm. Du kommer definitivt uppleva ett härligt glow där oljan applicerats.

Ett annat användningsområde som många inte känner till är att oljan är att det är en bra after-sun produkt. Vid solsvedd hud kan oljan nämligen både lugna och hjälpa huden att repareras. Dess närande egenskaper kan ge dina hudceller precis vad de behöver och har samtidigt en lugnande effekt. Var alltid noggrann med att använda solskyddskräm.

Lider du av psoriasis, eksem eller små sår? I sådana fall kan morotsolja vara till hjälp. Oljan har läkande egenskaper på grund av dess antibakteriella innehåll. Det gör att dina sår får tid att läka samtidigt som huden hålls frisk och smidig.

Sammanfattning

Morot har använts till förtäring och odlats långt tillbaka i tiden. Oljan går dock inte att förtära på grund av dess kraftfulla egenskaper, men den går att använda på både hud och hår. På grund av dess rika innehåll av betakaroten samt vitamin A och E, kan den ge den mest livlösa huden en ordentlig boost. Morotsoljan är bland annat känd för att ge en härlig lyster i huden på grund av dess starka orangea färg som kommer från den höga halten av betakaroten. Använd kontinuerligt i din dagliga hudvårdsrutin för att uppnå dess fulla effekt.

Morotsolja-Bio+kroppsskrubbs inpackning har fått flera utmärkelser.
Morotsolja - Bio+ kroppsskrubbs inpackning har fått flera utmärkelser.