Nattkräm – Våra bästa krämer för behandling!

Ulne Hudvård has 4.80 out of 5 stars 82 Reviews on ProvenExpert.com

Nattkräm - Våra bästa nattkrämer för behandling - Är du som jag och tycker att din hudvårdsrutin ska vara riktigt enkel och snabb? Kan det då inte räcka med antingen dagkräm eller nattkräm? Det är väl ingen större skillnad, eller? Huden är ju densamma oavsett om det är dag eller natt så varför ska jag ha båda sorterna?

Bra frågor. Och helt ärligt, kan du använda dagkräm på natten och tvärt om. Många gör det. Men, den som gör det får inte alls ut det mesta av sin hudvårdsrutin. I värsta fall kan det skada din hud eller göra den mer ömtålig om du använder fel kräm vid fel tillfälle.

I den här bloggartikeln förklarar jag skillnaden mellan dagkräm och nattkräm, går igenom vilket resultat man vill uppnå och vikten av att inte blanda de två sorterna. Hudvård behöver inte vara så komplicerat.

Nu kör vi!

Redaktionen tipsar

Innehållet är olika i dagkräm och nattkräm

Krämerna är inte en strategi som kosmetikaföretag använder för att lura dig till att köpa mer av deras produkter. De två typerna av krämer har väldigt olika roller i att ge din hud vad den behöver. Dagkrämer kan innehålla andra ingredienser än nattkrämer. Ingredienserna kan dessutom ha blivit utvalda baserat på vad som fungerar bäst under olika tider på dygnet.

Gör så här. Ta fram dina krämer. Granska etiketterna noggrant och jämför dem. Du kommer se att innehållet i krämerna skiljer sig åt. Tillverkarna av hudvårdsprodukter väljer ingredienser med stort fokus och mycket omsorg så att du ska få de bästa tänkbara resultaten. Det innebär att en dagkräm inte kommer att innehålla vissa ingredienser som en nattkräm kan ha. Bra exempel på detta är glykolsyra och retinol. Dessa ingredienser finns främst i nattkrämer och kan orsaka ljuskänslighet när du ger dig ut i solljus. Därför undviker tillverkarna av hudvårdsprodukter ofta att använda de här ingredienserna i dagkrämer.

På kvällen, när du är hemma och inte är exponerad för solljus, kan dessa ingredienser göra underverk för din hud vilket också är anledningen till att nattkrämer ofta innehåller dem.

Ett bra tips är att på morgonen tvätta bort alla spår av kräm som innehåller dessa ingredienser, innan du sminkar dig och ger dig ut på stan.

Hudvård ska ge rätt resultat

På dagen bör du använda en dagkräm som ger dig en attraktiv inre lyster. Den fortsätter att verka, även om du blir tvungen att spendera timmar utomhus utan en chans att tvätta ditt ansikte och bättra på ditt smink. Din kräm måste också kunna skydda dig mot föroreningar när du befinner dig på din arbetsplats, uträttar ärenden eller hänger på stranden. Dessutom blir du utsatt för UV-strålar när du spenderar dagen utomhus, så din kräm måste även kunna skydda dig från solen. Det är en av de största fördelarna med att använda en dagkräm.

På natten ska din kräm arbeta med att reparera huden på djupet. Krämen ska tränga igenom hudskikten och sippra in hela natten så att cellerna kan föryngras ordentligt tills morgonen gryr. Nattkräm behöver inte skydda mot väder och vind, utan istället vara återfuktande och återställande.

Ofta ligger krämernas tänkta slutresultat på helt olika sidor av spektrumet. Därför får du inte ut alla tänkbara positiva resultat du skulle kunna få om du använder samma kräm dag som natt. Hudvård handlar till stor del om bra rutiner och att använda rätt kräm vid rätt tillfälle.

Vad är en bra dagkräm?

Den är det första du smörjer in på huden innan du sminkar dig. Denna kräm ska vara lätt, matt och absorberas snabbt av huden, vilket gör den till en utmärkt bas för ditt smink. En effektiv kräm måste ha solskyddsfaktor (SPF) eftersom din hud behöver skydd mot de skadliga UV-strålarna från solen. Solskydd är en av de viktigaste komponenterna som din kräm ska innehålla.

Utöver det, har krämen ingredienser som gör att din hud får en härlig lyster så att du ser mer ungdomlig ut. Krämen är utformad så att dina hudporer kan andas. Dagkrämer är i allmänhet lätta att applicera och har en jämn konsistens. Det gör att det går smidigt att applicera smink utan krångel. Dessa krämer är framtagna så att de varken ska klumpa sig eller flagna under sminket. Många krämer har även ingredienser som gör huden ljusare samt reducerar pigmentering och rynkor. Om du behöver en kräm som även ska fungera som en foundation, kan du använda en tonad kräm.

Vad gäller för en bra nattkräm?

Nattetid är den tid på dygnet när din kropp vilar och din hud reparerar sig själv. Alla påfrestningar och slitage från dagen korrigeras under natten. Det är viktigt att komma ihåg att huden reparerar sig själv även på dagen, men det är på natten som det blir en prioritet. Dessa krämer är framtagna för att hjälpa din kropp att reparera huden och ge kroppen vad den behöver för att få maximal och mest synlig effekt.

Din kräm bör främst vara fuktgivande och ge återhämtning för huden. Den bör även ha hudföryngrande egenskaper. I allmänhet är nattkrämer drygare och tjockare i konsistens eftersom krämen ligger kvar längre för att bearbeta huden intensivt under hela natten. Vanligtvis är dessa krämer utformade så att innehållet långsamt tränger in i huden och gradvis reparerar huden under hela natten. De har större koncentration av ingredienser såsom peptider och starka aktiva ämnen. Dessa ämnen har många fördelar men de bör inte användas under dagen när du utsätts för solljus.

Jag kan väl blanda dagkräm och nattkräm?

Att använda nattkrämer under dagen och vice versa är vanligt. Detta är dock inte särskilt vettigt. Som du nu har läst, har krämerna olika funktion och är framtagna för att ge olika resultat. De tillverkas på olika sätt så att de kan ge rätt effekt på det sätt som är mest optimalt. När du använder krämerna på fel sätt, går du därför miste om många av de fina resultat du annars skulle kunnat få.

Jag kan väl använda min nattkräm på dagen, det spelar väl ingen roll?

Använder du nattkräm under dagen kommer du att upptäcka att den är tyngre och fetare på huden. Det betyder att din hud inte kan andas lika bra under ditt smink som den troligen gjort med en lättare dagkräm. Fet hud gör inte bara att ditt ansikte ser oljigt ut tidigt på dagen, utan kan också orsaka finnar om din hud är benägen för det när den förblir fet under längre tid. Dessutom innehåller inte nattkrämer solskyddsfaktor, så din hud är utan skydd mot solens UV-strålar. Om krämen innehåller retinol, gör du faktiskt din hud ännu mer ljuskänslig enbart genom att använda fel sorts kräm.

Och vad händer om jag använder dagkräm på natten?

Jo, den återfuktar. Men inte så mycket som din hud behöver efter att den blivit exponerad för dagens alla utmaningar. Det betyder att din hud riskerar att inte bli tillräckligt återfuktad till nästa morgon. Dessutom har du SPF på din hud när du inte är utsatt för solljus vilket är bortkastat. Dagkrämer är lättare och tränger inte långt ner i hudskikten såsom nattkrämer gör, vilket betyder att vissa hudlager kanske inte har behållning av krämen alls. Eftersom dagkrämer ofta inte tillverkas med åldersförebyggande ingredienser så ger du upp den aspekten helt.

Håll krämerna åtskilda!

Hudvård behöver inte vara så komplicerat. Håll dina krämer åtskilda och använd dem vid rätt tid på dygnet. Det är ett utmärkt sätt att ge din hud den bästa vård den kan få. Du ser nu till att din hud får rätt skydd under dagen när solen är starkast och verkligen kan skada du hud. Dessutom förbättrar du din hudstruktur och utseende med en lätt kräm som även fungerar som bas för ditt smink. På kvällen när huden längtar efter fukt byter du till en tyngre, återfuktande kräm som är fylld med preparat som reparerar och återfuktar.

Kom också ihåg att din kropp växlar till reparationsläge på natten. Blodcirkulationen förbättras och näringsflödet till skadade celler ökar. Genom att applicera rätt kräm när du lägger dig, laddad med rätt ingredienser, hjälper du din kropp att reparera huden.

Bästa nattkrämen

Om du bara har en av krämtyperna, ge den andra en chans. Hudvård ska vara härlig och kroppen kommer att tacka dig om du hjälper den! Bästa nattkrämen.

Nattkräm är oftast lite tjockare i konsistensen, den har tid att verka och gå in i huden under natten. Intense relaxing cream är en bra nattkräm.
Nattkräm är oftast lite tjockare i konsistensen, den har tid att verka och gå in i huden under natten. Intense relaxing cream är en bra nattkräm.