Ögonkräm mot rynkor – Våra bästa ögonkrämer 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Ögonkräm mot rynkor - Våra bästa ögonkrämer 2024 - Huden under ögonen är extra tunn och därför extra känslig. Du gör klokt i att skydda huden specifikt runt ögonen. Rätt ögonkräm som passar just dig bäst är en bra början. Det finns ett stort utbud på marknaden och garanterat produkter som du gillar men du bör tänka på att läsa innehållsförteckningen noga innan du fattar ditt beslut. Leta efter aktiva ingredienser som till exempel vitamin C, peptider och hyaluronsyra. Även solskyddsfaktor är bra, speciellt om du vistas i solen mycket. Ögonkrämer finns för både män och kvinnor och för alla behov och hudtyper.

Här går jag igenom det viktigaste att tänka på så att du kan hitta och testa den bästa ögonkrämen för dig.

Redaktionen tipsar

Bästa ögonkrämen mot rynkor

Huden runt ögat är tunn och kan därför syns de första ålderstecknen (till exempel rynkor) oftast runt ögonen. Ögonkräm är till för att motverka dessa ålderstecken. Krämen har en anti-age effekt som ska göra att huden blir en aning mer åtstramad samt minskar påsar och mörka ringar. Ögonkrämer är lättare i konsistensen och innehåller mindre molekyler än ansiktskräm. Små molekyler kan lättare penetrera huden runt ögat där porerna är mindre. Runt ögonen finns färre talgkörtlar vilket gör att huden kan bli torrare där. Rynkor beror delvis på att huden är torr så vill man förebygga rynkor är återfuktning mycket bra.

Ögonkrämer ska även ge näring och fukt, vilket till exempel hyaluronsyra och peptider tillför. Det kan även finnas ingredienser som K-vitamin som ska motverka mörka ringar och antioxidanter för att ge extra skydd. För svullna och trötta ögon är koffein bra. Ett till tips mot svullnad är att förvara ögonkrämen i kylskåpet. Den svala känslan när krämen appliceras dämpar svullnaden ännu mer.

Vanliga frågor och svar

När ska man börja med ögonkräm?

Det går bra att börja innan ålderstecken börjar synas. Det finns ögonkrämer för alla hudtyper och behov, så välj en som passar din ålder och dina behov. Krämer för yngre hud bör fokusera på återfuktande. För äldre hud finns det en mängd anti-age krämer att välja bland.

När ska jag använda ögonkrämen?

Ögonkräm kan man applicera varje dag och gärna både morgon och kväll.

Hur applicerar man en ögonkräm?

Den tunna huden runt ögat är känslig så du ska inte gnida in krämen. Det kan ge en irriterande reaktion. Rekommenderat är istället att dutta på krämen med ringfingret eftersom det är normalt det svagaste fingret. Applicera krämen under ögat upp mot kindbenet och strax under ögonbrynen. Du behöver inte applicera på ögonlocket. Krämen kommer att absorberas där det behövs.

Hur mycket ska jag applicera?

Ögonkrämer är oftast dryga vilket gör att det räcker med en liten klick (som en ärta) för båda ögonen.

I vilken ordning i rutinen ska jag applicera ögonkrämen?

Det går bra att applicera före eller efter ansiktskrämen eller serumet.

Varför är ögonkräm bra?

Runt ögat kommer de första ålderstecknen. Huden är tunn där och ögonkrämen är därför något tunnare i konsistensen än ansiktskräm. Ögonkräm ger näring, fukt och kan ha en utslätande effekt.

Varför är man mörk under ögonen?

Det är mycket vanligt att vara mörk under ögonen. Alla kan vara det och det blir vanligare ju äldre man blir. Med åldern försämras dessvärre en hel del saker, men man kan motverka och fördröja de flesta oönskade symptomen. Det är inget nytt att rynkor uppstår när vi blir äldre. Det beror bland annat på att proteinet kollagen minskar i kroppen. Det finns i hud, ben och senor. Kollagen ger stadga och motståndskraft mot olika typer av slitage. När stadgan försvagas blir huden tunnare och slappare.

Vid allergier, till exempel vid pollentider under våren, kan man se mörkare ut under ögonen för att kapillärerna vidgas. Även läkemedel kan få blodkärlen att vidgas. Ökat blodflöde kan synas under den tunna huden runt ögonen.

Även obalanserad kost och näringsbrist kan orsaka mörka ringar under ögonen. Järnbrist kan vara en bidragande orsak.

Mörka blå ringar kan även bero på en mörk skugga under ögonen på grund av svullna ögonlock, påsar eller rynkor. ögonkräm mot rynkor kan hjälpa.  Även hyperpigmentering, när det produceras mer melanin (pigmentet som ger huden färg) än vanligt, kan ge mörk blå färg under ögonen. Det kan även vara genetiskt. Om mörka ringar vanligt i släkten så kan du tänkas få det också.

Varför får man påsar under ögonen?

Har du påsar under ögonen kan vara temporärt eller permanent. Ett temporärt tillstånd kan bero på en rad saker. Till exempel allergi, dåliga matvanor, rökning, alkohol, stress eller för bara för lite sömn. Även för mycket sömn kan ge påsar under ögonen. På morgonen kan ögonen kännas svullna. Det beror på att när man ligger ner länge så samlas vätska runt ögonen. Hormonet östrogen binder vatten så kvinnor kan känna sig extra svullna runt ögonen under menstruationen. Påsar som är permanenta beror på gener, ärftliga anletsdrag och åldrande hud. När kollagenproduktionen avtar med åldern så minskar även elasticiteten i huden. Även jordens gravitation påverkar. Gravitationen tynger ned allt – även vår hud. När vi blir äldre försvagas elasticiteten i hud, fett och muskler. Musklerna orkar inte längre hålla upp huden som när man var yngre. Proteinet kollagen strukturerar upp celler men med åldrandet försvagas kollagenet och huden blir slappare. Då bildas rynkor och påsar under ögonen. En bra ögonkräm kan hjälpa mot rynkor under ögonen. Gravitationen tynger ner huden och rynkor och påsar blir alltmer synliga.

Ögonkräm mot rynkor under ögonen

Utbudet av ögonkräm mot rynkor under ögonen är stort men testa dig fram till bäst produkt för dig. Med lite nyfikenhet och kreativitet kan du skapa dina egna rutiner som du trivs med. Väl där så har du tagit stora steg mot att må bättre och få ett piggare och friskare utseende!

Ögonkräm mot rynkor är specifikt framtagna för att dämpa och motverka rynkor runt ögonen. Ögonområdet har tunnare hud och behöver extra fukt.
Ögonkräm mot rynkor är specifikt framtagna för att dämpa och motverka rynkor runt ögonen. Ögonområdet har tunnare hud och behöver extra fukt. Delay