Olja hudvård – Våra bästa hudoljor 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Olja hudvård - Våra bästa hudoljor 2024 - Ett av de vanligaste och mest irriterande hudrelaterade problemen man kan ha är alltför fet hy. De flesta av oss gör allt för att förhindra att huden ser oljig och fet ut, särskilt i t-zonen, det vill säga på näsan och i pannan. Spontant är det enda logiska att bara använda hudvårdsprodukter som är fettfria och lätta. Alla sorters hudkrämer och hudlotion som lämnar ett klibbigt, oljigt lager på huden går bort direkt. Vem vill använda något som får huden att se oljig ut, inte sant? Det är ju exakt det som vi vill undvika!

Men så plötsligt kommer någon fram till dig och börjar predika om en fantastisk ansiktsolja som hen börjat använda, och du blir helt förbluffad. Varför skulle någon vilja smörja in olja i ansiktet? Är inte själva tanken att bli av med oljan från huden?

Dessa produkter är överallt i detaljhandeln. Alla välkända varumärken, och många andra, erbjuder det. Hyllorna är proppfulla med dessa hudvårdsprodukter. Uppenbarligen, finns det en enorm marknad.

Ansiktsoljor kan berika din hud på många olika sätt, och regelbunden användning lär inte förvärra dina hudproblem utan snarare förbättra dem.

Redaktionen tipsar

Vad är en hudolja?

Hudolja är en av de vanligaste hudvårdsprodukterna idag. De verkar tillsammans med hudens naturliga oljor och hjälper till att hålla rätt balans. Din hud producerar sina egna oljor och lipider. De har en mycket viktig funktion när det kommer till att hålla huden frisk. Kroppens egna oljor och lipider låser in fukten och förhindrar att huden torkar ut. Produkterna assisterar i denna viktiga uppgift. Fukten förseglas och håller huden återfuktad så att den känns ung och ser frisk ut.

Hudens yttersta lager kallas hornlagret, eller stratum corneum. Detta hudlager utsätts för miljöombyten hela dagen vilket är mycket slitsamt. Det är därför viktigt att skydda detta hudskikt. Ansiktsoljor är mycket bra på det. En av produktens huvudfunktioner är att fungera som ett fuktighetsbindande medel, vilket innebär att det yttre hudskiktet stärks. Det mjukar upp och förhindrar att vatten avdunstar från huden.

Men detta är inte allt. Det är vanligt att en olja hudvård fyller ett specifikt syfte och att du kan behöva flera olika oljor.

Här är några av fördelarna med att regelbundet använda rätt produkt.

 1. Hantera ihållande hudproblem

En av de främsta fördelarna är att dessa produkter hjälper dig att ta itu med några mycket vanliga hudproblem. I synnerhet kan problem som torrhet eller flagnande hud snabbt åtgärdas genom att applicera rätt produkt. Om du upplever säsongstorrhet är oljor till enorm hjälp för att återställa fukten i huden. Bäst är att använd en fuktkräm i kombination med ansiktsolja.

 1. Spärra in fördelarna i huden

Dessa produkter är effektiva på att ge din hud mycket näring. Dessutom låser oljan in goda effekter från andra hudvårdsprodukter i huden. Ofta kan du använda en olja tillsammans med andra hudvårdsprodukter. Genom att blanda en eller två droppar med din fuktkräm säkerställer du att din fuktkräm håller sig kvar och fortsätter verka under en längre tid.

 1. Strålande hud

Om du frågar någon, som använder ansiktsolja regelbundet, hur det kommer sig att de använder produkten är det sannolikt att de kommer att säga att de älskar hur deras hud börjat stråla från insidan. Oljor är det perfekta botemedlet mot den trista hud som åldern för med sig. Om din hud ser åldrad ut, på grund av att du nyligen blivit sjuk eller från överexponering av solen, kan dessa produkter till viss del återställa din hud till sin tidigare lyster.

Tips: Visste du att ansiktsolja kan användas som en omedelbar highlighter för din hud? Stryk bara in oljan i huden på ditt ansiktets högsta punkter och Voila! Du har nu en skimrande hud som är markerad på alla de rätta ställena.

 1. En utmärkt bas för makeup

De fungerar även bra med smink eftersom de ger en fin, smidig bas när du ska applicera nästa lager smink. Eftersom oljan kan bearbetas in i huden, ger det en slät, texturerad bas som gör att du kan applicera smink mer konsekvent och jämnt. Dessutom gör ett tunt lager på huden, under sminket, att alla de goda egenskaperna från  absorberas i huden under hela arbetsdagen. Ansiktsolja kan särskilt hjälpa om du har finnar eller flagnande hudområden, vilket gör att sminket ser gropigt eller ojämnt ut. Med ansiktsolja som bas kan dina sminkborstar röra sig smidigt och du får en perfekt och felfri finish.

 1. Den perfekta antioxidanten

För tidig åldrande av huden beror på att vi blir utsatta av fria radikaler. Om du väljer en produkt med omsorg, kan du hitta den perfekta antioxidantrika olja hudvård som eliminerar de fria radikalerna och ger dig en ungdomlig hud. Du ökar dessutom blodcirkulationen genom att försiktigt massera ditt ansikte med en olja. Det hjälper också till att ge huden en ungdomlig lyster och minskar även tecken på förtidigt åldrande.

Men täcker inte olja för huden till porerna?

Om du har aknebenägen hud, skulle nog detta vara din första fråga när någon föreslår att du borde börja använda ansiktsolja. Det är vanligt att man tror att olja täpper till porerna och att det kan förvärra akne. Även om det är sant att vissa oljor faktiskt täpper till porerna, finns det också några som kan vara mycket fördelaktiga vid behandling av akne.

Om du har fet hy eller lider av akne, behöver du en icke-komedogen produkt. Dessa oljor kan användas på alla hudtyper utan negativa effekter. Ett bra exempel är druvkärnolja. Den är perfekt för ansikts- eller hårbottenmassage. Den minskar rynkor och fina linjer, återfuktar torr hud och behandlar till och med finnar som en punktbehandling.

Du lär upptäcka att icke-komedogena oljor ofta används i fuktkräm och andra hudkrämer. De kan också appliceras direkt på huden eller användas som bäroljor för att leverera andra fördelaktiga oljor. Sötmandelolja, hampfröolja och solrosfröolja är exempel på välkända produkter med icke-komedogena egenskaper. Många av dessa har anti-inflammatoriska egenskaper och även vitaminer, antioxidanter och fettsyror som gynnar huden oerhört.

Hur väljer jag en riktigt bra hudolja?

Huden producerar olja på egen hand. Denna hudolja hjälper till att avvärja fina linjer, rynkor och håller huden återfuktad och frisk. När vi åldras minskar oljeproduktionen eller så kan den bli oregelbunden. När du applicerar rätt olja hjälper du huden att bibehålla god hälsa. Notera att det är viktigt att produkten är rätt för just dig.

Hur väljer man då rätt produkt? Här är några tips:

 • Välj en olja som är förpackad i en mörk flaska. Exponering för sol under lång period (när den står på hyllan) kan skada produkten och minska dess effektivitet.
 • Organiska produkter är ett bra val eftersom du kan undvika bekämpningsmedel och andra gifter.
 • Kallpressade oljor har flera bioaktiva ämnen som gör att de har fler goda egenskaper.
 • Olja med mindre molekylstorlek (som jojoba eller argan) är också bra val. Dessa oljor tränger snabbt och enkelt igenom hudens översta lager.
 • Om du har fet hud bör du leta efter lättare oljor som druvkärnolja eller jojoba. Om du har torr hud kan du pröva tyngre alternativ såsom olivolja eller avokadoolja.
 • Produkten bör inte innehålla vatten som primär ingrediens. Läs innehållsförteckningen och kontrollera samtidigt att produkten inte innehåller andra ingredienser som kanske inte passar din hudtyp.
 • Du kan blanda din olja i din foundation, så välj en som är lätt och har en behaglig doft.

Om du nu funderar på att våga prova olja hudvård, börja med att använda en på natten när din hud redan arbetar med att reparera sig själv. Välj din produkt med omsorg så att den matchar din hudtyp perfekt och njut sedan av en vacker, strålande hud.

Olja och hudvård finns för ansikte och kropp. Går snabbt in i huden och passar den som inte vill använda kräm.
Olja och hudvård finns för ansikte och kropp. Går snabbt in i huden och passar den som inte vill använda kräm.