Så blir du av med påsar under ögonen – Guide 2024

Ulne Hudvård has 4.80 out of 5 stars 82 Reviews on ProvenExpert.com

Påsar under ögonen - Om du har påsar, mörkar blå ringar eller svullnad under ögonen är du inte ensam. Det är mycket vanligt. De gör att man kan se trött ut, kanske till och med se sjuk ut. Det vill man helst undvika och för vissa är det ett reellt problem. Men misströsta inte, det finns sätt att behandla påsar och ringar under ögonen. Det finns många bra ögonkrämer, knep och behandlingar som kan vara till hjälp om du är svullen eller mörk blå under ögonen.

Här går jag igenom orsaken till påsar under ögonen, vad du kan göra åt det och vilka krämer och hudvårdsprodukter som kan hjälpa.

5 Produkter för behandling av påsar under ögonen

Redaktionen tipsar

Bli av med dina påsar under ögonen

Med rätt ögonkräm, bra kost och livsstil samt en robust hudvårdsrutin så kommer du med tiden att kunna bli av med dina påsar under ögonen. Testa dig fram, ge inte upp och skapa dina egna rutiner så har du tagit stora steg mot att må bättre och få ett piggare och friskare utseende!

Varför får man påsar under ögonen?

Påsar under ögonen kan vara temporära eller permanenta. De temporära kan bero på allergi, dåliga matvanor, alkohol, rökning, stress eller för lite sömn. Till och med för mycket sömn kan vara en orsak. På morgonen kan man känna att ögonen är svullna. Det är för att när man ligger ner länge samlas vätska runt ögonen. Hormonet östrogen binder vatten så kvinnor under menstruationen kan känna sig extra svullna runt ögonen.

Permanenta påsar beror på gener, ärftliga anletsdrag och åldrande hud. Elasticiteten minskar i huden på grund av att kollagenproduktionen avtar när man blir äldre. Även jordens gravitation har en stor roll. Gravitationen tynger ned allt på jorden, det innebär även vår hud. Med åldern försvagas elasticiteten i hud, fett och muskler. Musklerna orkar inte hålla upp huden som när man var yngre. Kollagen är ett protein som strukturerar upp celler och vid åldrande försvagas kollagenet och huden blir slappare. Då framträder rynkor och påsar under ögonen. Gravitationen tynger ner huden så att rynkor och påsar blir mer synliga.

Behandlingar mot påsar under ögonen

Huden under ögonen är extra tunn och känslig, så det är viktigt att skydda huden där. För att behandla påsar under ögonen är bra ögonkräm som passar just dig är en bra början. Utbudet på marknaden är stort och det finns garanterat produkter som du gillar. Läs innehållsförteckningen noga. Aktiva ingredienser som retinol, vitamin C och peptider är bra om de finns med i krämen. Även solskyddsfaktor kan fungera, speciellt när man vistas mycket i solen.

Rätt matvanor är viktigt. För högt saltintag samlar vätska och blir mer synligt där huden är tunn. Huden vid ögonen är elastisk och det bildas lätt påsar om det samlas vätska i området runt ögonen. Salta mindre och tänk på att maten man köper kan innehålla en hel del salt. Ät mer grönsaker och frukt som innehåller antioxidanter. Vitamin C och magnesium är bra. Dra även ned på socker. När kosten innehåller för mycket socker så binds det upp i hudens vävnad. Det gör att vävnadens funktion blir sämre då sockret lägger sig som ett täcke över cellerna. Cellerna har svårt att förnya sig och huden blir därför rynkig och slapp.

Koffein kan hjälpa mot påsar under ögonen

Även för mycket kaffe är inte bra för kroppen. Koffein påverkar vätskebalansen i kroppen och man kan få vätskebrist. Kaffe i måttliga mängder kan hjälpa dig för att koffein drar ut vätskan ur påsarna under ögonen.

Drick mycket vatten. Vätska får man även från fast föda men vi behöver dricka 6-8 glas vatten om dagen för att njurarna ska kunna rena kroppen effektivt och för att stabilisera vätskebalansen.

Undvik alkohol, rökning och stress. Det påverkar vätskebalansen och påverkar förutsättningar för god och tillräcklig sömn. Muskulaturen i kroppen blir slapp av dålig sömn och är även en orsak till slapp hud runt ögonen. Rekommenderat är 7-9 timmars sömn per natt.

Tips för god sömn:

 • Drick inte alkohol eller koffeinhaltiga drycker minst 6 timmar innan du lägger dig
 • Ät inte två timmar före sängdags
 • Träna inte några timmar innan du ska sova
 • Stäng av TVn och använd inte telefonen eller paddan en timma innan du ska sova
 • Lägg dig samma tid varje dag
 • Träna regelbundet. Det hjälper mot dålig blodcirkulation, stress och dålig sömn

Rätt hudvårdsrutin och hudvårdsprodukter gör stor skillnad

Att använda fel hudvårdsprodukter, med ingredienser som huden reagerar på eller för feta krämer, kan utsätta huden för stress. Se även till att inte få kräm i ögonen. Det är viktigt att du tar bort smink innan du går och lägger dig. Annars kan skada huden och utsätta huden för förtidigt åldrande.

Svullnad och påsar under ögonen kan bero på att man är allergisk. Då finns det receptfria läkemedel som hjälper.

Kollagen är ett protein som finns i kroppen och som är viktigt för bindväven och stärker ben och hud. Med åldern avtar produktionen av kollagen och huden i detta fall kan förlora sin elasticitet.

Det går att öka kollagenet på ett naturligt sätt, nämligen genom vissa livsmedel:

 • Fisk, framförallt skinnet, och skaldjur innehåller kollagen
 • Vitlök kan hjälpa till att förhindra nedbrytningen av kollagen i kroppen
 • Äggvita innehåller hyaluronsyra och andra viktiga aminosyror som är nödvändiga för kollagenproduktionen i kroppen
 • Buljong är gjort av bindväv och ben som innehåller, kollagen, kalcium, magnesium, aminosyror och många andra näringsämnen
 • Tomat innehåller C-vitamin och antioxidanter som är bra för din hud
 • Bönor innehåller mycket protein och andra näringsämnen bland annat koppar som behövs för produktionen av kollagen
 • Spirulina består av aminosyror, vilka är viktiga byggstenar för kollagen
 • Cashewnötter är rika på zink och koppar som hjälper kroppen att producera kollagen
 • Hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär och tranbär innehåller antioxidanter som C-vitamin som skyddar huden från extern miljöpåverkan
 • Citrusfrukter innehåller C-vitamin viktigt för produktionen av kollagen

Behandla påsar under ögonen med naturlig hudvård

Påsar under ögonen kan bero på flera saker men en vanlig orsak är obalans i kroppen, speciellt om du inte har haft dem innan. Ingredienser som syntetiska ämnen, parabener och silikoner har en skadlig effekt på kroppen.

I en studie utförd av Tæenk Kemi i Danmark upptäcktes ämnen som misstänks vara hormonstörande och skadliga för hälsan i tre av fyra skönhetsprodukter.

Men vad har det med påsar under ögonen att göra?

Hormonell obalans är en vanlig orsak till påsar under ögonen.

Det är därför du alltid ska välja hudvård som är fri från skadliga ämnen. Titta gärna in på vår hemsida och läs mer om våra två skönhetsmärken: Physio Natura och Vagheggi, eller läs mer om våra naturliga hudvårdsprodukter på vår blogg.

Ögonkräm är bättre än en god natts sömn

Jag är säker på att du tänker: Hur menar hon nu? Dålig sömn är ju en orsak till påsar under ögonen!

Mycket riktigt. De kan uppstå när du har sovit dåligt. Det beror på att kroppen får svårare att göra sig av med överbliven vätska. Men påsarna kan även bero på att du sover för mycket.

Just därför bör du förebygga mörka ringar under ögonen med anpassade hudvårdsprodukter.

Låt mig förklara varför ögonkräm är den bästa lösningen för dig:

1.     Den är tidseffektiv – Även om en god natts sömn skulle kunna hjälpa dig att bli av med mörka ringar under ögonen, så behöver de där 9 timmarna faktiskt också infinna sig vid läggdags. Gärna flera nätter i rad. En ögonkräm verkar direkt – utan krav på kvalitativ sömn.

2.     Din hud får näring – Trött hud får ny lyster med en ögonkräm och orkar glänsa hela dagen.

3.     Den motverkar tidiga ålderstecken – Inget är väl värre än nyupptäckta rynkor kring ögonen? En ögonkräm som jobbar på att minska påsar innehåller ingredienser för att strama upp och stärka huden inifrån så att nya rynkor blir ett minne blott.

4.     Den har anti- aging effekt – En ögonkräm kan minska redan synliga rynkor under ögonen genom att återfukta huden på djupet.

Mörka blå ringar under ögonen - Varför har man det?

Det är mycket vanligt. Alla kan få det och det blir vanligare ju äldre man blir. Med åldern försämras tyvärr en hel del saker, men man kan motverka och fördröja de flesta oönskade symptomen. När det gäller huden, vet vi att rynkor uppstår när vi blir äldre. Det är proteinet kollagen som minskar. Det finns i hud, ben och senor. Kollagen ger stadga och motståndskraft mot slitage av olika slag. Så när stadgan försvagas blir huden slappare och tunnare.

Under ögonen har man känslig och tunn hud på cirka 0,5 mm (huden på övriga kroppen är cirka 2,0 mm tjock). När huden runt ögonen blir ännu tunnare med åren, ser man blodkärlen under ögonen tydligare. Att klia sig under ögonen, på grund av eksem eller allergier, kan göra att man får ännu tydligare mörka ringar under ögonen. När allergier börjar, till exempel vid pollentider under våren, kan man se mörkare ut under ögonen för att kapillärerna vidgas. Även mediciner kan få blodkärlen att vidgas. Ett ökat blodflöde kan synas under den tunna huden runt ögonen.

Även näringsbrist eller obalanserad kost kan orsaka mörka ringar och påsar under ögonen. Järnbrist kan vara en bidragande orsak. Det kan bidra till att kroppsvävnaderna inte får tillräckligt med syre. Under menstruation och graviditet kan huden bli blekare på grund av järnbrist. De underliggande vävnaderna blir då mer synliga.

Mörka ringar kan även bero på att svullna ögonlock, påsar eller rynkor gör dig mörk under ögonen. Även hyperpigmentering, när det produceras mer melanin (pigmentet som ger huden färg) än vanligt, kan ge den mörka färgen under ögonen. Det kan också vara genetiskt. Är mörka ringar vanligt i släkten så kan du tänkas få det också.

Så blir du av med påsarna under ögonen

 • Det man kan börja med är att hitta en ögonkräm som passar ditt behov. Det finns många produkter att välja bland på marknaden, så det finns garanterat en ögonkräm som passar dig.
Retinol kan hjälpa mot påsar under ögonen
 • Retinol innehåller vitamin A och är bra om det finns i ögonkrämen. Det kan hjälpa mot akne, rynkor och pigmentfläckar. Retinol stimulerar kollagenet och cellförnyelsen som då även minskar pigmentering, stärker huden och gör den mindre genomskinlig. Vitamin C är en viktig näring för att producera kollagen och kan ljusa upp pigmentfläckar.
 • Vitaminbrist kan vara en orsak till att man har mörka ringar under ögonen. B-12 kan inte kroppen producera själv så det måste komma genom kosten eller kosttillskott. B-12 vitamin finns i kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Brist på D-vitamin eller järn kan även göra att man känner sig trött och ser trött ut. K-vitamin brukar användas mot blåmärken och fungerar även mot mörka ringar under ögonen. I krämer är det dock inte så vanligt med K-vitamin. Det är alltid bäst att få i sig det kroppen behöver via en allsidig kost. Rådfråga din läkare innan du tar kosttillskott.
 • En concealer kan användas om man snabbt behöver dölja de mörka under ögonen, men hjälper bara för stunden.
 • Även klädfärger kan påverka hur huden framhävs. Ibland ser man blekare ut i vissa färger, eller hur? Färgerna kan även göra så att de mörka ringarna blir mer intensiva. Prova fram de färger som gynnar din hud och dämpar de mörka ringarna under ögonen.

Avgifta kroppen

Något som man kanske inte tänker på i vardagen, är att det finns det mycket miljögifter i vår omgivning. Vi får även i oss en hel del via kosten. För mycket fett och proteiner, läkemedel och kemikalier resulterar i att kroppen får i sig tungmetaller som gör blodet lite tjockare och det syns med mörka ringar och påsar under ögonen.

Här är några saker du kan göra för att avgifta kroppen:

 • Drick 1,5 liter vatten varje dag utöver annan dryck. Det rensar kroppen och ger huden fukt.
 • Salt, fett och protein bör du minska på. Det bästa är att ha en eller två dagar i veckan med bara grönsaker och frukt. Även fetter som annars gör nytta, till exempel från nötter och avokado, bör du tyvärr också minska på.
 • Köp ekologisk mat och laga mat från grunden med bra råvaror. Undvik halv- och helfabrikat.
 • 1 tsk spirulina i ett glas citronvatten har förmågan att dra ut vissa gifter.
 • Försök att undvika föremål med metaller som du kan få i dig. Det är bra att undvika till exempel aluminiumkastruller och deodoranter med aluminium. Om du har amalgamfyllningar i tänderna kan det vara bra att byta fyllningarna.
 • Kaffe och alkohol är uttorkande och kan i värsta fall kan ge vätskebrist. Ta bort eller minska intaget av dessa.

Ögonkonturmask Vitamin C mot Påsar Under Ögonen
Ögonkonturmask Vitamin C mot Påsar Under Ögonen