Pigmentfläckar i ansiktet – Tips på behandling och krämer

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Har du upptäckt pigmentfläckar i ansiktet som inte varit där tidigare? Kanske har du varit lite oförsiktig i solen och slarvat med solkräm? Eller har du varit noggrann med din hudvård och ditt solskydd, men ändå har det uppstått fläckar i ansiktet? Du är inte ensam.

I den här artikeln tar vi upp allt du behöver veta om orsaken till pigmentförändringar, bästa hudvårdsprodukterna och rätt kräm och hur du gör för att behandla dem när de har uppstått.

Redaktionen tipsar

Vad är pigmentfläckar i ansiktet?

Det vanligaste stället där pigmentfläckar uppstår är ansiktet, men det är inget ovanligt om de dyker upp även på andra delar av kroppen. I ansiktet är det oftast kinderna eller pannan som blir drabbade om fläckarna är orsakade av för mycket UV-strålning.

Pigmentfläckar är helt ofarliga hudförändringar men ur ett estetiskt perspektiv kan de vara störande. Det vanligaste är att hudförändringarna är ljust bruna, men de kan även ha en mörkbrun nyans eller vara vita. De uppstår när huden överproducerar ämnet melanin som finns naturligt i huden. Melanocyterna som sköter denna process har på något sätt skadats och klumpat ihop sig under hudens yta, vilket leder till en mörkare, brun fläck: en pigmentförändring.

En orsak till att fläckar på huden uppstår är för mycket solning och skadlig UV-strålning. En annan orsak är oftast hormonell. Beroende på vilken typ av orsak som gjort att just du drabbats kan de se ut och vara placerade på olika ställen i ansiktet.

Har dina pigmentfläckar orsakats av överdrivet solande och för lite solskydd, då är det vanligt att fläckarna uppträder på kinder, näsa och panna. Om fläckarna är orsakade av hormonell obalans är det vanligt att de uppträder på ovansidan läppen, pannan och under ögonen. Oftast är denna typ väldigt framträdande åt det mörka eller ljusa hållet och många gånger sitter fläckarna i kluster.

Varför får man pigmentfläckar i ansiktet?

Om orsaken är för mycket solning eller för lite solskydd, uppstår fläckarna på grund av att huden skadas. Pigmentförändringarna kan variera i storlek och vara allt från ljust bruna till mörka. De som är orsakade av solskador kommer inte att synas direkt när skadan uppkommer. Det tar vanligtvis flera år innan pigmentfläckar i ansiktet som beror på UV-strålning ger sig tillkänna. Vanligast är att de börjar synas i ansiktet i medelåldern. Du kan motverka denna typ av fläckar genom att använda solskydd när du vistas i solen, samt att undvika solen när den är som starkast, mellan kl 11–15.

Har du drabbats av hormonell obalans är risken stor att detta tar sig i uttryck i din hud. Fläckar som uppstår till följd av hormonell obalans kallas även för melasma och klassas som en hudsjukdom. Det finns stor risk för gravida, ammande och de som använder någon typ av preventivmedel att få melasma någon gång i livet. Dessa pigmenteringar kännetecknas antingen av att vara mörka eller ljusa och ofta likadana kluster på båda sidor av ansiktet. De sitter vanligtvis på överläppen, i pannan eller strax under ögonen. Trots att även denna typ av fläckar är helt ofarlig kan det kännas tråkigt att bli utsatt. Estetiskt sätt kan fläckarna kännas jobbiga, speciellt om du har fått dem på din överläpp.

Tänk på att försöka hålla dig borta från solen om du har råkat ut för melasma. Solexponering kan förvärra ditt tillstånd och göra fläckarna värre.

Kan man få bort fläckarna i ansiktet?

Det är lättare att förebygga alla typer av fläckar än att få bort dem. Därför är det viktigt att du skyddar dig med hjälp av solskyddskräm och undviker att sola den tid på dygnet då solen är som starkast. Det är svårare att förebygga pigmentfläckar i ansiktet som är orsakade av hormoner vid en graviditet, eftersom de inte går att påverka i samma utsträckning. Äter du preventivmedel kan du ta upp frågan om förebyggande åtgärder med din barnmorska.

Oavsett orsak till att pigmentfläckarna har uppstått, blir de mer framträdande vid solexponering. Därför är det viktigt att du undviker solen i största möjliga mån för att pigmentfläckarna inte ska bli värre.

Trots att pigmentfläckar har uppstått och gärna förvärras av solexponering, innebär inte detta att de är omöjliga att få bort eller mildra. De går att behandla! Det finns dessutom flera olika behandlingar du kan göra, både på kliniken och hemma på egen hand för att bli av med dem. Det som är viktigt för dig att veta dock är att de inte nödvändigtvis måste behandlas, eftersom de är helt ofarliga. Det är mest för din egen skull, om du känner att de stör dig.

Vill du ta bort dina pigmentförändringar på annat sätt än med hudvårdsprodukter rekommenderar vi dig att konsultera en hudläkare eller en hudterapeut med medicinsk bakgrund.

3 tips för att behandla pigmentfläckar i ansiktet

  1. Krämer och oljor – Det finns flera hudvårdsprodukter på marknaden idag med erkänd effekt av att behandla och mildra uppstådda pigmentfläckar. Dessa krämer och oljor innehåller diverse syror som går ned på djupet i huden och behandlar ditt tillstånd. Leta efter produkter som innehåller AHA- och BHA-syror. Andra aktiva ingredienser som sägs kunna behandla fläckar är vitamin C, vitamin A och niacinamid. En kombination av dessa kan du enkelt använda hemma för att behandla dina fläckar i badrummet. Vill du att någon annan hjälper dig kan du gå till en salong för att göra kemisk peeling. Denna typ av behandling använder krämer som är mer aggressiva än de du använder hemma. Det kan vara bra att kombinera egenbehandling med behandling på salong.
  2. Blekning, laser eller kemisk peeling – Denna typ av behandling är nödvändig om du har väldigt tydliga pigmentfläckar över större delen av ansiktet. Trots att krämer och oljor kan ha en viss effekt, kan det vara så att din hud behöver lite extra hjälp för att få bukt på det pigmenterade området. Kontakta din hudterapeut för att se vilken behandling som passar dig och din hud.
  3. Frysning – Har du stora fläckar i ansiktet eller på annan del av din kropp som du fått undersökt av en läkare, kan rekommendationen vara att ta bort denna med hjälp av frysning. Detta gäller vanligtvis pigmentfläckar som uppstår när vi blir äldre och är stor och rund till formen. Vid frysning kan det komma att lämnas ett märke vid pigmentfläcken efter att den är borta.

Bästa krämen och serumet mot pigmentfläckar i ansiktet

Pigmentfläckar i ansiktet kommer med åldern och drabbar de allra flesta av oss. De som orsakas av sol går att förebygga, men de fläckar som orsakas av hormonella faktorer som graviditet och användning av preventivmedel är svårare att förebygga. Pigmentfläckar är inte farligt, utan är en förändring i huden som beror på att melaninet har blivit skadat och klumpats ihop vilket bildar mörka fläckar som vi ser på hudens yta. De går att behandla med diverse olika typer av behandlingar om du upplever att de stör dig.

Tala med din hudläkare eller hudterapeut för att höra vilken behandling som skulle passa bäst för dig och din hud.

Pigmentfläckar - för att förhindra att dessa uppstår, behöver man produkter som stimulerar kollagenproduktionen och fördröjer bildandet av melanin.White moon.
Pigmentfläckar - för att förhindra att dessa uppstår, behöver man produkter som stimulerar kollagenproduktionen och fördröjer bildandet av melanin.
White moon.