Rengöringskräm – Våra bästa rengöringskrämer 2024

Ulne Hudvård has 4.80 out of 5 stars 82 Reviews on ProvenExpert.com

Rengöringskräm - våra bästa rengöringskrämer 2024 - Efter en lång och stressig dag kan det vara skönt att ta en stund för sig själv. Hudvårdsrutinen på kvällen kan vara ett perfekt tillfälle att koppla av och unna sig själv lite tid. Det är samtidigt en av de viktigaste stunderna att ge huden lite omsorg. Rengöringskräm gör inte bara huden ren utan ger även huden chans att andas igen. En bra rengöringskräm tar bort smink och smuts som samlats på huden under dagen. Huden blir redo för att ta emot andra hudvårdsprodukter i din kvällsrutin. Allt för att ge huden extra hjälp att reparera sig under natten. Skönhetsmarknaden har ett stort antal produkter som påstår sig vara bäst för din hud. Det kan lätt kännas överväldigande att ta reda på vad som egentligen funkar bäst för just dig. Här berättar jag om ansiktsrengöring och vad bästa rengöringskrämen för dig ska innehålla.

Redaktionen tipsar

Bästa rengöringskrämen för dig

Rengöring kommer i en rad olika former och du får testa dig fram vilken produkttyp som passar just din hud bäst. Gelbaserade rengöringsprodukter är ofta bra för fet hy, medan torr hy brukar må bättre av oljor, rengöringsmjölk eller krämbaserad och återfuktande rengöring. Har du akne bör du leta efter produkter som innehåller salicylsyra. Känslig hy mår bäst av produkter utan parfym och syntetiska färgämnen.

Rengöring i hudvårdsrutinen

En tumregel i en bra hudvårdsrutin att rengöra ansiktet två gånger varje dag. Men tänk på att du behöver göra rent ansiktet på rätt sätt. Oavsett hudtyp, skick och struktur, är det viktigt att du har en bra rengöringsrutin för ditt ansikte som du följer varje dag. Syftet med rengöringen är att avlägsna naturlig (men överflödig) olja, smuts, smink, döda hudceller och svett så att huden kan andas på ett bra sätt. Du vill förbereda din hud för den förnyelse- och regenereringsprocess som sker under natten. Huden bör rengöras innan du applicerar exempelvis fuktighetskräm, smink, ögonkräm eller serum.

Hur gör man rent ansiktet med rengöringskräm?

Applicera den rengöringsprodukt du valt i hela ansiktet (glöm inte halsen) och skölj därefter av med ljummet vatten. Du kan även ta en blöt bomullspad eller en blöt handduk efteråt för att få bort det sista av rengöringen. Jag brukar ibland rengöra en andra gång runt ögonen då mascara och smink kan behöva lite extra rengöring för att få bort helt. Då applicerar jag rengöringskrämen på en bomullspad och rengör försiktigt runt ögonen. Sen blöter jag en ny pad och rengör ögat en sista gång.

Fett rengöringskräm rengör skonsamt

Rengöring med fett har använts länge genom historien. Fett löser envis smuts och smink. Under antiken var det vanligt att använda olja för rengöring. Här i Sverige och nordligare breddgrader har fett länge varit en självklarhet att använda istället för vatten – särskilt vintertid. Vilken fet kräm, olja eller salva som helst kan fungera bra som rengöringsmedel. Oljor för rengöring behöver vara milda eftersom det kan vara svårt att få bort smink utan att gnugga. Det finns ett stort spann av oljor. Från feta oljor som olivolja och ricinolja till halvfeta oljor, till exempel mandelolja och jojobaolja. Dessa absorberas inte lika lätt av huden. Tänk på att tvätta bort rester av mineralfetter för dessa kan täppa till porerna. Det gäller inte för vegetabiliska oljor. Vax tillsätts ibland för att göra krämer fastare och vit till färgen.

Olika typer av hudvårdsprodukter har olika fettinnehåll. Här är några riktlinjer för vanliga typer av hudvårdsprodukter:

  • Lotion: 13-15% fett
  • Fuktighetskräm: 20-30% fett
  • Fet kräm: Cirka 70 % fett
  • Salva: 95-100 % fett

Olja och fett är mycket bra rengöringsmedel för känslig hud. Normal, torr och känslig hud mår bra av de fetare varianterna. Den tunna hinna som blir kvar ger näring och skydd. Det är även en bra grund för smink.

Rengörande tillsatser

Tensider används ofta som tillsats i rengöringskräm. Tensider är ett samlingsnamn på substanser som sänker ytspänningen. De består av molekyler med två olika ändar – ena sidan älskar vatten och den andra älskar olja. Effekten blir att tensider löser smuts och samtidigt blir lätt att skölja bort med vatten. De håller också ihop blandningen och gör den lätt att fördela på huden. En mindre mängd tensider gör krämen till en tunnare emulsion (runt 15 % fett) och blir en svagt löddrande kräm.

Fuktighetsbevarande ämnen som propylenglykol är ett lösningsmedel och används som mjukgörare. Krämen blir inte heller lika klibbig. Eteriska oljor tillsätts ge en behaglig doft. Mängden är sällan mer än 0,5% (runt 12 droppar per dl).

Gör huden en stor tjänst med bästa rengöringskrämen

Ansiktet är utsatt för väder, vind och föroreningar. Dessutom använder många smink varje dag. Du gör din hud en stor tjänst när du rengör det dagligen. En bra rengöringsrutin kommer få huden att må bra och det kommer att synas.

Lycka till!

Bästa rengöringskrämen för dig. Ta reda på din hud typ så finns det rengöring just för dig. Pura
Bästa rengöringskrämen för dig. Ta reda på din hud typ så finns det rengöring just för dig. Pura