Våra bästa krämer för att ta bort rynkor under ögonen

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Rynkor under ögonen är en naturlig del av åldrandeprocessen och de flesta av oss kan börja se rynkor i 35 årsåldern. När vi åldras producerar vår hud mindre elastin och kollagen. Det resulterar i fina linjer som sedan blir rynkor. De kan framhävas om du är uttorkad eller är utsatt för toxiner och föroreningar. Även om ingen kan stoppa hudens åldrandeprocess så kan du definitivt hantera och behandla dina rynkor. Det finns flera sätt – allt från egna till professionella behandlingar som kan hjälpa till att ta bort rynkor. Våra bästa krämer, ögonkrämer, ögonmasker och ögonserum kan hjälpa dig att ta bort fina linjer under ögonen.

Här är våra bästa tips att behandla rynkor under ögonen.

Redaktionen tipsar

20 råd för att ta bort rynkor under ögonen

1. Använd solskyddsmedel

Solen är en av de största bovarna i dramat. Oavsett om du ska ut i 10 minuter eller 2 timmar bör du applicera solskyddsmedel i ansiktet. Använd solkräm med SPF 30 eller mer. Det minskar risken för rynkor under ögonen och svåra sjukdomar som hudcancer. En studie publicerad i Annals of Internal Medicine visade att SPF kan försena de tidiga tecknen på åldrande. Ha för vana att applicera solskyddsmedel varje gång du går ut. Detta hjälper dig att ha frisk hud med lyster på lång sikt.

2. Undvik ultraviolett ljus

Ultraviolett strålning (UV) är den främsta orsaken till rynkor på armar, nacke, händer och ansikte. Även om det är nästan omöjligt att undvika UV ljus, finns det förebyggande åtgärder som du kan vidta för att minska din exponering. Utöver solskyddskräm bör du ha bra solglasögon som stoppar UV ljus. Om du planerar att tillbringa lång tid utomhus – täck huvudet med en hatt. Försök att bära långärmade toppar och långbyxor.

3. Sluta röka

Det är ingen hemlighet att rökning kan orsaka lungcancer. Det bidrar även till för tidigt åldrande och kan ge rynkor under ögonen. Även passiv rökning sätter dig i riskzonen att utveckla en rad sjukdomar och även rynkor. Kemikalier i cigarettrök leder till en snabbare nedbrytning av elastin och kollagen i huden som i sin tur gör att huden åldras snabbare.

4. Ät mindre socker

Varje gång du äter något sött utlöser det glykering – en process som producerar slutprodukter som kallas glykotoxiner eller AGE. De är inte bra för din hud. AGE påskyndar nedbrytningen av kollagen i kroppen och huden åldras snabbare så försök skära ned på sockret.

5. Få tillräckligt med sömn

Visst känner du dig inte på topp när du inte får tillräckligt med sömn? När man får för lite sömn är inte ovanligt att vakna stressad, grinig och slutkörd redan innan dagen börjat. Kortisol är det hormon som spökar då. Det produceras av kroppen som svar på sömnbrist. Överskott av kortisol är känt för att krama fram rynkor under ögonen på löpande band. Men när du får god sömn så tillverkar kroppen tillväxthormon eller HGH. Det ger huden dess elasticitet och tjocklek.

6. Undvik kisande

Repetitiva ansiktsrörelser som kisande, rynkning eller grimaser överarbetar vissa ansiktsmuskler. Med tiden skapar det permanenta linjer på hudens yta som sedan blir rynkor. Så om du har svårt att läsa tidningen – skaffa glasögon. Glöm inte att ta på dig solglasögonen innan du ger dig ut för att undvika att kisa utomhus.

7. Sov på rygg

Älskar du att sova i fosterställning? Det är behagligt men det kan orsaka rynkor! Det är bättre att sova på rygg. Vissa sömnpositioner som att sova på sida eller mage ökar rynkor på hakan och kinderna. Att sova med ansiktet nedåt kan ge veck i pannan. Ha för vana att sova på rygg.

8. Ät mer frukt och grönt

Din hud utsätts för mer stress än någon annan kroppsdel. Faktum är att din hud till och med får skador från en rutintripp till mataffären. Som tur kan antioxidanter i färsk frukt och grönsaker hjälpa. Antioxidanter kan bekämpa fotoåldrande och fria radikaler som är skadliga för din hud. Resultatet blir strålande och ungdomlig hud fritt från rynkor under ögonen. Spenat, blåbär, grönkål och vindruvor är några livsmedel som är bra för huden. De hjälper dig på sätt och vis att få vacker hud inifrån och ut. Du kan även skaffa en antioxidantberikad antirynkkräm eller solkräm.

9. Övertvätta inte ansiktet

När du tvättar ansiktet för mycket och för ofta så försvinner hudens naturliga fukt och olja. Det är två komponenter som förhindrar rynkor och fina linjer under ögonen. Undvik även att använda tvålar för att rengöra ansiktet. Använd istället en skonsam rengöring.

10. Öka ditt intag av betakaroten

Debatten om betakaroten fortsätter och frågorna kring varför och hur betakaroten bildar en barriär mot UV-ljus på huden. Men det verkar ändå fungera. Vitamin A och betakaroten är två ingredienser som i princip alltid finns i krämer mot rynkor under ögonen och antiagekrämer. Men du behöver inte köpa hudvårdsprodukter för att få i dig betakaroten. Det finns som kosttillskott också. Rådfråga din läkare om vilken dos som är lämplig för dig.

11. Använd en fuktkräm

Det är vanligt att endast tänka i banor kring antirynk- och antiagekräm men tänk på att din hud behöver återfuktas. Du ska helt enkelt använda en fuktkräm varje dag som är lämplig för din hudtyp – torr, fet eller kombinerad hud. Återfuktad hud blir mjukare och känns bättre. Det döljer också fina linjer och rynkor under ögonen.

12. Exfoliera regelbundet

Ta för vana att exfoliera din hud. Vid exfoliering appliceras en kräm för att ta bort döda hudceller och smuts från det yttre lagret av huden. Det öppnar dina porer och stimulerar nya och fräscha celler att skapas. Tillväxten av hudceller minskar när vi åldras. Det är därför exfoliering är extra bra för du uppmuntrar nytt elastin och kollagen att utvecklas. Gör exfolierande skrubb och liknande produkter till en regelbunden del av din hudvårdsrutin.

Behandlingar mot rynkor under ögonen och fina linjer

13. Retinoider

Vitamin-A syra är en behandling mot rynkor under ögonen. Huvudingrediensen är retinol – den naturliga versionen av vitamin A. Denna kräm minimerar fina linjer, rynkor och solskador. Fråga din hudläkare vad som är lämpligt för dig.

14. C-vitamin

En klassiker, omåttligt populär – känd för immunitetshöjande egenskaper. Men visste du att det också är bra mot rynkor? L-askorbinsyra är vitamin C, sannolikt i sin renaste form. Den är bra mot rynkor och fina linjer under ögonen.

C-vitamin spelar ett antal roller i vår hud:

  • Skyddar huden från UVB- och UVA-skador
  • Förbättrar inflammerad hud
  • Ökar kollagenproduktionen
  • Korrigerar pigmentering
15. Alfahydroxisyror (AHA)

AHA är fruktsyror. Dessa är bra för din hud på ett antal sätt som till exempel:

  • Minskar fina linjer
  • Ökar kollagenproduktionen
  • Tar bort det yttre lagret av döda hudceller

AHA-syror finns ofta i fuktgivande krämer, krämer mot rynkor under ögonen, skrubbar och masker.

Medicinska behandlingar för rynkor under ögonen

Följande behandlingar för rynkor erbjuds ofta på spa- och dermatologikliniker.

16. Rynkutfyllnad

Denna behandling utförs av hudläkare. Fillers är syntetiska ämnen som också innehåller hyaluronsyra och kollagen. Restylane är en populär filler.

17. Kemisk peeling

Dessa behandlingar bokstavligen bränner av det yttre lagret av huden. Den lilla brännskadan som orsakas av peelingen stimulerar produktion av kollagen. Resultatet är hud som ser yngre och fräschare ut.

18. Hudslipning

Vid hudslipning, eller dermabration, används en vakuumsug som fungerar synkroniserat med en kemisk kristall för att skrubba bort det översta lagret av hudceller. Det stimulerar ny och jämn hud att skapas. Denna process tar bort fina linjer och rynkor.

19. Ljus/laserbehandling

Värmen och energin från ett diod- eller laserljus appliceras på hudens yttre skikt, vilket resulterar i mindre hudsår. Hudens översta lager avlägsnas och stimulerar kollagenproduktionen, vilket ger rynkfri hud.

20. Botox

Denna kemiska behandling innehåller en renande version av Botulinum A-toxinet. Det injiceras till exempel nära ögonlocken, läpparna och nasolabiala veck. Toxinet får muskeln runt rynkan att slappna av. Det ger en jämn och rynkfri yta.

Du kan bli av med dina fina linjer under ögonen

Rynkor är ett faktum och vi kommer alla att behöva hantera dem förr eller senare. Även om vi inte kan förhindra att rynkor under ögonen bildas, kan processen definitivt bromsas. Små förändringar som att sluta röka, ändra din sömnposition, äta mer frukt och grönt samt följa en hudvårdsrutin kan hjälpa din hud att se och kännas ungdomlig under en längre tid. Vill du söka behandling bör du rådfråga din hudläkare först.

Rynkor under ögonen uppstår med åldern, huden tappar elastisitet. Ögonkräm finns både kvinnor och män, som motverkar rynkor och håller huden återfuktad. på Bilden Viveur för män.
Rynkor under ögonen uppstår med åldern, huden tappar elastisitet. Ögonkräm finns både kvinnor och män, som motverkar rynkor och håller huden återfuktad. På bilden Viveur för män.