Solkräm – Testa våra bästa solkrämer 2024!

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

Solkräm – Testa våra bästa solkrämer - Alla behöver skydda huden från solen under sommarmånaderna. Inte bara mot solbränna och för tidigt åldrande utan även för att förhindra hudcancer. Det finns ett närmast oändligt utbud av solskyddsprodukter på marknaden så det kan vara klurigt att hitta rätt produkter för just dig. Här ger jag mina bästa tips så att du kan välja bästa solkrämen för dig.

Redaktionen tipsar

Solkrämer måste uppfylla regler med avseende på effektivitet och säkerhetsstandarder. Produkterna måste genomgå rigorösa tester innan de kan marknadsföras. Dessutom måste produkten användas på rätt sätt för att skydda din hud från tidigt åldrande, hudcancer och solbränna på grund av för mycket sol.

Här är några enkla men effektiva tumregler när du vistas i solen:

  1. Försök att vistas så lite som möjligt i direkt sol mellan kl10–14. Då är solstrålarna som mest intensiva. Ett tips är att hålla koll på din skugga. De timmar när skuggan är kortare än du ska du vara extra försiktig med direkt solljus.
  2. Bär långärmade kläder, solglasögon och hatt. Det ger ett bra kompletterande skydd.
  3. Användning av solskyddsmedel med brett spektrum och SPF 15 eller mer.
  4. Applicera solskyddskräm varannan timme. Det räcker inte att bara smörja in sig en gång på morgonen. Badar du mycket (eller svettas mycket för den delen) behöver du applicera solkräm oftare.

Tips när du ska köpa solkräm

1.     Använd solskyddsmedel med brett spektrum

Det finns två typer av skadliga UV-strålar från solen:

Ultravioletta A-strålar (UVA) – De här är vanligast och gör att huden åldras för tidigt (t.ex. rynkor).

Ultravioletta B-strålar (UVB) – Dessa är mycket farliga och orsakar solbränna.

Både UVA och UVB kan orsaka hudcancer vid överexponering. Solkräm märkta "brett spektrum" skyddar dig från båda typerna av solstrålar.

2.     Förvara och applicera på rätt sätt

Behållare med solkräm bör skyddas mot direkt solljus. Då håller din produkt längst. Du kan även lägga en handduk över eller ha solkrämen i skuggan. Om du tänker vara ute länge är det bra att ha solkrämen i en kylväska.

Vid applicering är det viktigt att solskyddsmedlet får tid på sig att sjunka in i huden. Appliceras cirka 15 minuter innan du går ut för maximal effekt. Håll dig i skuggan när solen är som starkast. Ett parasoll är guld värt om du är vid poolen eller på stranden. Det är viktigt att täcka hela kroppen och ansiktet med tillräcklig mängd solskydd. Glöm inte näsa, nacke, händer och öron. Applicera också ovanpå fötterna, längs hårfästet och exponerade området på huvudet om du har tunt hår.

3.     Solskyddsprodukter är inte vattensäkra

Tänk på att solskyddsmedel inte är svett- eller vattensäkra. Det brukar stå på förpackningen hur länge produkten är effektiv i vatten, till exempel upp till 40 minuter eller 80 minuter i vatten. Det betyder att produkten är vattentåligt eller mycket vattentåligt. Det är lätt att glömma att smörja in sig ofta under dagen. Applicera solkräm varannan timme, särskilt om du svettas eller badar mycket.

4.     Spädbarn ska inte vistas i direkt solljus alls

Solskyddsmedel ska inte appliceras på spädbarn. De är mer benägna att få utslag vid användning av solskyddsprodukter. Spädbarn ska inte vistas i direkt sol alls. Ibland är oundvikligt – se då till att täcka barnets hud med skyddande kläder. Undvik att vistas i solen mellan kl10-14 när den är som starkast.

5.     Olika typer av solkrämer

Solskyddsmedel finns i form av krämer, lotion, stift, oljor, smör, spray och gel. Applicering och användning varierar mellan produkttyperna. Sprayprodukter ska aldrig användas direkt i ansiktet. Läs instruktionerna noggrant innan du använder dem. Spray-on kan verka bekvämt att använda men är inte särskilt effektivt. Om du verkligen vill använda spray-on – se till att applicera tillräckliga mängd och massera in den noggrant på alla exponerade delar av kroppen.

6.     Läs innehållsförteckningen
Brett spektrum

Anta inte att alla solkräm är har brett spektrum. Det är viktigt att läsa innehållsförteckningen om du letar efter en bredspektrumprodukt. Bredspektrumprodukter ger dig skydd mot både UVA- och UVB-strålning. Produkterna ger en kemisk sköld mot UV-strålning genom att absorbera den eller reflektera bort den så att huden inte skadas.

Solskyddsfaktor (SPF)

SPF är en förkortning av engelskans Sun Protection Factor vilket betyder just solskyddsfaktor. Det indikerar vilken skyddsnivå produkten ger från att få solbränna. Innan en produkt marknadsförs testas den på vissa parametrar. Till exempel hur mycket exponering för UV som ger solbränna när solskyddsmedlet applicerats jämfört med inget solskydd alls. Därefter ges produkten ett SPF-värde. Ju högre SPF-värdet, desto mer skydd mot solbränna. Köp alltid solskyddsprodukt med minst SPF 15 för att få bra skydd mot solstrålar. Helst bör du använda SPF 30 eller mer. Tänk på att högre SPF inte betyder att det skyddar huden under längre tid. Högre SPF ger bättre skydd men endast under samma tid som en produkt med lägre SPF. Se därför till att alltid smörja in dig varannan timme, oavsett SPF värde. Väg även in tidpunkt på dagen. Solen är starkare mitt på dagen så du löper större risk för solbränna då. Väg även in geografiska faktorer. Solintensiteten är mycket högre på platser som ligger på lägre breddgrader.

7.     Förstå ingredienserna

Det finns aktiva och inaktiva ingredienser i alla produkter. Aktiva ingredienser ger dig skydd mot skadliga solstrålar. Inaktiva ingredienser (till exempel olja och vatten) är de som används för att ge produkten olika egenskaper såsom rätt viskositet. Håll koll på vilka aktiva ingredienser som finns i dina solskyddsprodukter. Aktiva ingredienser är avsedda att skydda hudens yta. Men forskning har visat att några av dessa aktiva ingredienser kan absorberas och komma in i kroppen genom huden.

8.     Utgångsdatum

Alla produkter ska ha ett bäst före datum. Det är inte helt ovanligt att man har till exempel en solkräm i badrumsskåpet eller på landstället som plockas fram när det behövs. Tänk på att åren går och sådana produkter kan mycket väl ha passerat sitt utgångsdatum. Använd inte produkter när de gått ut. De kan förlora de egenskaper som är viktiga. Det kan vara farligt att smörja in sig med en solkräm som gått ut för att man tror att har gott skydd mot solen. Det kan vara en falsk säkerhet. Släng produkter som gått ut.

Njut av solen med solkräm – men gör det försiktigt

Du ska absolut skydda dig mot solens skadliga UV-strålar. Solskyddsmedel i kombination med täckande kläder är det bästa sättet att skydda din hud. Var noga med att välja en produkt som passar just dina behov. Njut av solen – men gör det försiktigt.

Solkräm är en av de viktigaste dellarna i hudvård. Skyddar man inte huden vid solexponering kan det orsaka skada längre fram i tiden.
Solkräm är en av de viktigaste delarna i hudvård. Skyddar man inte huden vid solexponering kan det orsaka skada längre fram i tiden.