Hudutslag av stress – Våra bästa krämer mot stressutslag

Ulne Hudvård has 4.80 out of 5 stars 82 Reviews on ProvenExpert.com

Hudutslag av stress - Oroa dig inte – det går att fixa. Det är inte bara psykologiska utan även fysiska stressfaktorer som har en direkt inverkan på din hud. Enligt en studie från 2014 om stress och hudåkommor, så upplever och reagerar huden fysiskt på stress. Stress kan utlösa och förvärra hudutslag. Hudutslag av stress kan vara till exempel akne, rosacea, utslag, hyperpigmentering samt tråkig, hängande eller irriterad hud. Kampen mot hudproblem kan ibland kännas förlorad men det går att komma till rätta med det.

Här går jag igenom specifika hudutslag av stress och hur du hanterar dem.

Redaktionen tipsar

Vetenskapen bakom hudutslag av stress

Det finns en tydlig koppling mellan hjärnan och huden. Emotionell stress resulterar i förhöjda kortisolnivåer. Kortisol är ett stresshormon som är känt för att bryta ner kollagen och utlösa inflammation i kroppen när kortisolnivån är högre än normalt. Denna inflammation kan påverka hudens försvarsbarriär och även leda till för tidigt åldrande av huden. Vid ökad stress är det vanligt att klaga på dålig hy och överdriva hudvårdsrutinen. Det kan ge upphov till hudutslag av stress. Dessutom påverkas huden av yttre miljöfaktorer och hormoner. Huden är ständigt utsatt för föroreningar, pollen, damm, UV-strålar och blått ljus med mera. Detta skapar överskott av fria radikaler på huden som kan skada den och ge hudutslag.

Hur man behandlar hudutslag av stress

Det uppenbara rådet från vem som helst är att du ska slappna av och sluta stressa men det är lättare sagt än gjort. Äta rätt, träna och god (och tillräcklig) sömn är en bra början och kan i sig lindra stress. Grundorsaken till stressen du upplever är så klart viktig att hantera. När det kommer till huden så finns det bra hudvård och produkter för att hantera hudutslag av stress.

Här är några av de vanligaste tecknen på stressad hud och vad du kan göra för att hantera den.

Inflammerad och irriterad hud

När din hud är stressad säger den ifrån. Huden kan börja kännas stram och flagna. Andra tecken på hudutslag av stress kan vara rodnad, ökad känslighet för olika hudvårdsprodukter, torra fläckar, utslag och en brännande känsla. Orsakerna kan vara miljörelaterade samt hormoner eller överexfoliering. Då är det dags att ta en paus från alla produkter som har kraftiga aktiva ingredienser. Byt istället till skonsamma produkter som hjälper till att lugna och reparera din hud. Leta efter ceramider, kolloidalt havre och sallatsspikblad i serum och fuktkrämer. Calendulaextrakt, snigelmucin, rosenvatten, propolis och aloe vera kommer också att lugna din hud. Fokusera på återfuktning och solskydd för att läka skadad hud. Det är en prioritet att återställa hudens rubbade skyddsbarriär. Se till att genom kosten få i dig antioxidanter och viktiga mineraler för att påskynda läkningsprocessen. En balanserad kost hjälper till att minska inflammation i kroppen så att huden kan återhämta sig snabbare.

Rosacea och rodnad

Rosacea är ett hudtillstånd som medför rodnad och klåda. Stress kan i vissa fall få rosacea att blossa upp. Långa dagar i solen eller starka hudvårdsprodukter kan också utlösa rodnad. Försök att undvika hudvårdsprodukter som innehåller alkohol, trollhassel, starka dofter samt vissa eteriska oljor. Dessa ingredienser kan irritera huden. Använd istället skonsamma och allergivänliga hudvårdsprodukter. Se även till att återfukta flitigt – det skyddar huden. Använd solskyddsmedel, solhatt och täckande kläder när du är utomhus.

Trött och glåmig hy

Stress kan få en ljus hy att se glåmig och trött ut. Se i så fall till att få tillräckligt med sömn. Det kan hjälpa dig att återfå en piggare hudton.  Var även noga att dricka tillräckligt med vatten. Det hjälper blodcirkulationen i ansiktet. En annan teknik för att öka blodcirkulationen i ansiktet är att använda en ansiktsrulle på återfuktad hud. För särskilt svullna och trötta ögon kan du ta ett par isbitar, linda dem i en liten handduk och massera området under ögonen.

Regelbunden exfoliering avlägsnar döda hudceller och tar fram frisk hud med härlig lyster. Produkter med Alfahydroxisyror (AHA), som glykolsyra, mjölksyra och mandelsyra, hjälper till att få bort döda hudceller och ge plats åt nya hudceller.

C-vitamin hjälper till att bekämpa fria radikaler som du kan utsättas för i din omgivning. Det hjälper även till att bleka mörka fläckar och ge huden fin lyster och minska hudutslag av stress.

Sist men inte minst – inkludera livsmedel med essentiella fettsyror och antioxidanter. Det kommer att ge huden en naturlig glow. Prova att lägga till chiafrön i din frukost!

Akne

Förhöjd nivå av kortisol kan ge ökad produktion av hudens naturliga oljor. Överproduktion av olja kan täppa till porerna och ge akne. Då är det bra att använda ansiktsrengöring och serum som innehåller salicylsyra eller betahydroxisyra (BHA). Det minskar öppna porer och löser upp talg på huden.

Andra hudvårdsingredienser vid fet och stressad hud är niacinamid, retinol, tea tree olja och glykolsyra. Ansiktsoljor med mycket linolsyra, som till exempel grapefruktolja, safflorolja, nyponolja och kvällsprimrosolja är bra för att minska överskottsoljan och rengöra huden.

Torra fläckar

Torra fläckar kan vara irriterande. Det kan bero på väderomslag, överexfoliering och andra faktorer. Som tur är så är torra fläckar inte bestående. Du blir av med torra fläckar genom att ständigt återfukta huden. Ingredienser som glycerin, ceramider och vitamin E hjälper huden att absorbera mer fukt. Ett tunt lager av till exempel sheasmör är en bra avslutning på din hudvårdsrutin. Detta hjälper till att förhindra transepdermal vattenförlust och förseglar fukten i huden.

Har du torr och känslig hud kan det vara bra att skaffa en bra cica-kräm.

Pigmentering och mörka fläckar

Vissa miljöfaktorer kan leda till inflammation i kroppen och ett överskott av fria radikaler. Detta kan skapa oxidativ stress i kroppen.

Oxidativ stress – även kallad syrestress – på huden kan ge upphov till hyperpigmentering och mörka fläckar. En stor bov i dramat är UV-exponering från solen. Det aktiverar produktion av melanin som är kroppens försvar mot solstrålar. För mycket solexponering kan orsaka solbränna eller hyperpigmentering. Solfläckar och åldersfläckar kan bli värre vid långvarig exponering av solljus. Akneärr kan även de förvärras på grund av UV-strålar. Det är därför viktigt att du skyddar dig mot solen. Använd bra solskyddsmedel dagligen, helst bredspektrum solskyddsmedel med minst SPF 30 och med högt UVA- och UVB-skydd.

För behandling av mörka fläckar kan kortsiktig behandling med hydrokinon vara effektivt. Leta även efter produkter med retinol, alfa arbutin, kojicsyra, C-vitamin och azelasyra.

Rynkor och fina linjer

Stressrynkor kan uppstå på grund av telomerförkortning – förkortning av ändarna på linjära kromosomer. Kroppen producerar även mindre kollagen när den åldras vilket också ger rynkor. Stress ger inte bara gråa hår, det kan även fördjupa fina linjer. Långvarig stress kan ge oxidativ stress som i sin tur leder till förlust av kollagen. Du kan förhindra stressrynkor när du minskar stressen du och din kropp utsätts för. Följ en bra hudvårdsrutin, träna, gör avstressande övningar, få tillräckligt med sömn och drick tillräckligt med vatten. Retinol och vitamin C hjälper till att lugna hudens fina linjer och produkter med hyaluronsyra gör huden mjuk och följsam.

Lugna huden och dig själv och minska hudutslag av stress

Det finns många sätt att hantera hudutslag av stressad hud. Du vill skydda och lugna din hud först och främst. Det är viktigt att konsekvent hålla sig till en hudvårdsrutin för att få bra resultat. Men resultaten kommer inte över en natt. Tålamod och regelbundenhet är ledorden här.

Bäst är såklart att försöka minska din stressnivå. Människokroppen har gång på gång visat sig ha en enorm förmåga att läka sig själv. Rensa tankarna varje dag och ta några minuter här och där för att koppla av. Mikropauser kan göra enorm skillnad. I slutändan är det viktigare hur du känner dig på insidan.

Lyckas du lugna dig själv så lugnar du även huden.

Läs om ansiktsmasker här.

Hudutslag av stress är vanligt men det går ofta att råda bot på. Lime serien skyddar och återuppbygger huden, ger ny vitalitet till huden.
Hudutslag av stress är vanligt men det går ofta att råda bot på. Lime serien skyddar och återuppbygger huden, ger ny vitalitet till huden.