Stressutslag och Stressad Hud – Hudvårdsprodukter med Vitamin C

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Stressutslag och stressad hud. Det finns få saker som är lika jobbiga som när huden är i ett synligt stadie av obalans. Hud i obalans kan bero på många orsaker, men en vanlig orsak är stress. När vi har mycket omkring oss i vardagen och har saker som händer bortom vår kontroll, finns risk att vi blir stressade. Hudens påverkan på stress kan te sig individuellt, men för många kan huden reagera på stresspåslag.

I det här inlägget tar vi upp allt du behöver veta om hur stress kan påverka din hud och vad du kan göra för att hjälpa din hudbarriär att komma i balans.

Redaktionen tipsar

Varför blir huden stressad?

Stress är inget ovanligt utan drabbar alla människor under perioder i livet. När vi är stressade triggas flera olika kemiska reaktioner i kroppen som kan påverka huden och ge stressutslag. Vid stress går kroppens ”fight or flight” läge igång och börjar producera en större mängd adrenalin och kortisol. Kortisol är ett steroidhormon som vid överdriven produktion bland annat signalerar till hudens talgkörtlar att producera mer talg. Talg bidrar till en fetare hud som är mer aknebenägen och som lättare får stressutslag.

När huden blir stressad har den svårare att reparera och återställa sig eftersom den naturliga hudbarriären är i obalans. Därför kan det lätt bli en ond cirkel av inre stress som tar sig i uttryck i känslig hud som lätt får utbrott. Det finns dock flera saker du kan göra för att stärka och reparera hudbarriären för att den lättare ska kunna stå emot stressrelaterade utbrott.

Symptom på stressutslag

Det är egentligen inte svårt för dig att känna av när du är stressad. De flesta av oss vet när vi har haft en hektisk period i våra liv. Men hur det tar sig i uttryck i huden kan vara olika och väldigt individuellt. Här är fem symtom du bör hålla utkik efter ifall du vet att du har gått igenom en stressig period:

  1. Påsar under ögonen – När vi är stressade har vi svårt för att slappna av och få tillräckligt med sömn. Det beror på att stress har en inverkan på sömnhormonet melatonin som får oss att gå ner i djupsömn. När vi inte får tillräckligt med kvalitativ sömn påverkar det kroppens normala funktion och reparation av celler som sker under natten. Det kan bidra till större och mörkare ringar under ögonen och stressutslag.
  2. Finnar och blemmor – Stress får kroppen att producera hormonet kortisol vilket signalerar till hudens talgkörtlar att börja producera mer talg. Fet hud är mer benägen till att få utbrott av finnar och blemmor på grund av smuts och bakterier.
  3. Torr hud och stressutslag - När vi är stressade blir huden mer känslig vilket kan leda till att den lättare torkar ut. Vid stress är det viktigt att hålla sig återfuktad både invändigt och utvändigt och gärna skippa den där extra koppen kaffe eftersom den både får hjärtat att slå snabbare och gör dig uttorkad. Tänk på att dricka mycket vatten och använd en hudkräm för kropp och ansikte som är återfuktande.
  4. Stressrynkor – Upplever du att du fått fler rynkor på sistone? Förutom att din hud kan vara extra torr på grund av stress, kan du ha råkat ut för stressrynkor om du har varit stressad under längre tid. När vi är stressade spänner vi gärna musklerna i ansiktet mer än vanligt. Detta syns vanligtvis i pannan eller som rynkor under ögonen. Även om det går att åtgärda med injektioner är det inget vi rekommenderar eftersom det inte tar bort grundproblemet. Försök helt enkelt att stressa mindre och må bättre, så slipper du stressrynkorna.
  5. Tunt och grått hår – Har du varit stressad under en längre tid är det inte bara huden som kan påverkas utan även håret. Stress kan nämligen få våra hårceller att åldras i förtid och blir då både torrt, tunt och grått.

Tips på hur du kan stressa ner

Som sagt, stress drabbar oss alla genom olika perioder i livet. Det är inget farligt när det sker under kortare tillfällen. Men när vi är väldigt stressade över tid blir det en stor påfrestning för kroppen och kan ge sig i uttryck på vårt yttre i form av stressutslag.

Hjälp dig själv och din kropp genom att stressa ner! Det finns några saker som du kan göra för att få ner dina stressnivåer, här är några av våra bästa tips:

  • Träna – När vi tränar frisätts endorfiner och andra glädjehormon i kroppen. Dessa kan balansera upp den obalans som stress orsakar. Dessutom är det vetenskapligt bevisat att du sover bättre om du tränat eller rört på dig minst 30 minuter under dagen.
  • Prioritera din sömn – Inget är så stressigt som att inte kunna somna på kvällarna. Oftast har vi svårt att sova för att kroppen går på högvarv och hjärnan har svårt för att koppla bort tankarna. Sikta på att försöka få kvalitativ sömn minst 7–8 timmar varje natt. Då kan du känna dig trygg med att din kropp får det den behöver för att orka.
  • Säg nej – Är du en ”ja-sägare”? Försök träna dig på att säga nej, även om du gärna vill säga ja. När du får mer tid över för reflektion kan du lättare se vilka bollar du verkligen måste springa på och vilka som kan vänta tills nästa dag.
  • Ta pauser – Lär dig att ta pauser i ditt arbete emellanåt, även om detta kan vara svårt. Prata med din chef om din situation, hen förstår säkert. Det är bättre att du förebygger att göra din situation bättre, än att försöka ta dig ur den när det har gått för långt.
  • Undvik eller minska på koffein och alkohol – Båda dessa livsmedel ökar stressnivåerna i din kropp. De får hjärtat att slå hårdare och du får lättare ångest vilket kan leda till ökad stress.

Behandling och produkter för stressutslag

Det är bra att du börjar med att försöka stressa ner i din vardag. De yttre faktorerna som går att kontrollera, såsom sömn, kost och träning, bör definitivt prioriteras för att få ordning på dina stressutslag. Men du bör även använda rätt hudvårdsprodukter för att stärka och balansera hudbarriären då den hamnat i obalans och gett stressutslag.

Var snäll mot dig själv och din hud. Precis som du måste vara snäll mot dig själv på insidan, behöver du även vara snäll mot dig själv på utsidan. Välj produkter som lugnar, stärker och balanserar hudens naturliga oljor och fetter på ytan. På så vis blir det lättare för huden att reparera och återställa sig själv allt eftersom du blir mindre stressad. Vi rekommenderar att du använder produkter som är snälla och skonsamma, både för dig och miljön. Använd gärna hudvård som är så naturlig som möjligt och med ekologiska ingredienser.

Hos oss finner du ett stort utbud av kvalitativa leverantörer när det kommer till naturlig och ekologisk hudvård. Vi värnar om både dig och miljön och ser människan som en helhet. Ge dig själv och din hud de bästa förutsättningarna till att komma i balans. Tveka inte på att kontakta oss om du behöver hjälp med din hudvårdsrutin. Vi finns här för dig.

Stressutslag och stressad hud. För att få ny vitalitet och lyster är produkter med vitamin C bra, som Lime serien.
Stressutslag och stressad hud. För att få ny vitalitet och lyster är produkter med vitamin C bra, som Lime serien.