Svullna fötter vätskebrist – Behandla med våra bästa fotkrämer!

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Svullna fötter vätskebrist - Dina fötter får stå ut med mycket. De bär upp din kroppsvikt under dagen och fötterna är oftast instängda i strumpor och skor. Det får helt enkelt stå ut med en hel del. Inte så konstigt att det är skönt att ta av sig skorna när man kommer hem.

Ett fotbad är avkopplande och är alltid uppskattat av dina svullna fötter.

Redaktionen tipsar

Orsaker till svullna fötter

Fötterna kan ibland kännas trötta, varma och svullna. Svullnaden kan även kännas upp i benen. Det beror på en ansamling av vätska som samlats i fötternas och benens vävnad. Denna vätskeansamling kallas också för ödem. Svullna fötter och ben är även vanligt när man inte rör på benen och fötterna, när man till exempel sitter länge i en bil eller ett flygplan. Svullna ben är vanligt under graviditet, då kroppen binder mer vätska än vanligt och mycket av vätskan kan samlas i just fötterna och benen.

Vid kronisk svullna fötter bör du dock söka hjälp för. Det är viktigt att ta reda på vad det beror på. Det kan vara en skada eller sjukdom.

Tips om du har svullna fötter

Vad kan man då göra själv för att dämpa svullna fötter? Här några tips:

 • Vila benen – Lägg dig på sängen med fötterna på en kudde. Gärna så att de ligger i högre nivå än hjärtat
 • Motion – Att röra på ben och fötter får igång blodcirkulationen som hämmar svullnad
 • Undvik stillasittande – Blodcirkulationen avtar om du står eller sitter för länge. Ta en mikropaus med jämna mellanrum
 • Fotbad – Det kan minska svullnaden
 • Gå ned i vikt – Övervikt kan minska blodflödet och bidra till svullnad
 • Stödstrumpor – Det kan hjälpa om du måste sitta längre perioder, till exempel vid en långflygning

Extra mysfaktor i samband med fotbadet

Gör själva fotbadet till en skön stund med en mysig atmosfär. Tänd ljus och ha en kopp kaffe eller te i närheten. Läs en bok under tiden eller lyssna på skön musik. Eller varför inte bara luta dig tillbaka och blunda en stund? Sitt ute på terrassen och skåda ut över havet och få ro på så sätt under tiden du gör ditt fotbad för att ta hand om dina svullna fötter.

Glöm inte att ha allt till hands som du behöver – handduk, olja, fotskrubb och fotkräm (och koppen med te så klart).

Gör ett fotbad som passar dig

Unna dig själv en skön och avkopplande stund som gör gott för dina svullna fötter. Det behöver inte alls vara krångligt. Det du behöver är en balja eller liknande för att stoppa fötterna i. Gärna så att fötterna har ordentligt med plats. Häll upp varmt vatten i baljan (men inte för varm). Sätt ner fötterna i baljan och låt fötterna vara i badet efter behag, men räcker med ca 15–20 min.

Eteriska oljor och örter

För att få en skön känsla både för fötterna och sinnet kan du tillsätta några droppar eterisk olja. Det finns med olika aromatiska och vårdande innehåll. Har du egna örter som mynta, citronmeliss, kamomill (tepåsar går bra) eller lavendel så kan du lägg ner det i vattnet. Låt dra i 5 minuter innan du doppar ned dina svulla fötter. Ta bort örterna innan om du vill.

Använd skafferiet

Ta en titt i skafferiet. Några droppar olivolja gör fötterna mjuka. Även honung är bra. Den har antioxidant och antibakteriell verkan. Särskilt manukahonung kallas för naturens antibiotika. Tillsätt 2 msk av den honung du vill. Ingredienser till bakning funkar även fint. Några matskedar bakpulver har en effekt att ta bort dålig lukt. Så har man lätt att få fotsvett är det att rekommendera. Tips! Det går fint att lägga lite bakpulver i skorna också, för att undvika dålig lukt. Det går även att tillsätta 1 msk bikarbonat i fotbadet. Bikarbonat bildar koldioxid som kroppen tar emot och i sin tur vidgar blodkärlen. Syre förs då lättare ut i blodet och ökar blodcirkulationen, som i sin tur dämpar svullnad i fötterna. OBS: Använd bikarbonat som inte innehåller aluminium. Välj bikarbonat som är så naturlig som möjligt. Lite grovsalt i badet kan kännas skönt, även som skrubb. Salt tillför huden mineraler.

Fakta om fotbad

 • Fotbad i varmt vatten ökar blodcirkulationen och motverkar svullna fötter
 • Eteriska oljor och fotsalt gör gott för fötterna
 • Du kan enkelt göra en egen kombination av örter, honung, grov salt och olivolja
 • Avsluta med en fotskrubb som tar bort förhårdnader
 • Fotbadet kan hjälpa vid svullna fötter och ben
 • Du får en lugn stund under tiden du gör ett fotbad

Fotbad för svullna fötter

När fotbadet är på väg att avslutas kan en fotskrubb vara bra att göra och en pimpsten som gnids försiktigt på förhårdnader. Fötterna har då blivit mjuka och är lättare att få bort döda hudceller och förhårdnader. Skrubba fötterna med en fotskrubb och skölj av dem genom att doppa dem i fotbadet. Torka av fötterna med en handduk. Fötterna är nu mjuka och lättare att behandla med en fotfil som effektivt tar bort skrovlig hud. På förhårdnader/liktornar bättre en pimpsten som man försiktigt gnider över den hårda huden. Med fotfil blir det en friktion och huden värms upp. Huden reagerad då med att bilda ett nytt lager hård hud. Avsluta med en fotkräm och massera in på fötterna tills den absorberats. Dina svullna fötter kommer att tacka dig för den omvårdnad de fått!

Svullna förtter, en bra fotkräm ger sköna, mjuka fötte
Svullna fötter, en bra fotkräm kan lindra svullnad och ge mjuka sköna fötter.