Så slipper du torr hud i ansiktet – Guide 2024

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 89 Reviews on ProvenExpert.com

I det nordiska klimatet där höst, vinter, vår och sommar byter av varandra i en hiskelig fart, är det inte konstigt om vår hud reagerar. Den vanligaste reaktionen på ombytligt väder är att huden blir torr och vanligtvis drabbar det huden i ansiktet. Huden i ansiktet är den mest utsatta delen på vår kropp eftersom vi aldrig bär något skyddande plagg där.

Därför är det viktigt att huden i ansiktet får regelbunden återfuktning och tillräckligt med vitaminer och mineraler för att upprätthålla en stark hudbarriär. Upplever du trots det torrhet, finns det saker som kan vara bra att känna till.

I den här artikeln ger vi dig allt du behöver veta, samt våra bästa tips mot torr hud i ansiktet.

Redaktionen tipsar

Orsaker till torr hud i ansiktet

Så vad är då orsaken till torr hud i ansiktet? Faktum är att det kan finnas flera orsaker, både de som vi kan påverka och det som vi inte kan påverka. Oavsett orsak finns det saker du kan göra för att bygga en stark hudbarriär. Det viktiga är att du förstår vilka faktorerna är och vad du kan göra för att ge din hud de bästa förutsättningarna.

Yttre påverkan
Miljö

Ansiktet är den kroppsdel där huden är som mest utsatt. I ombytligt väder får huden stå ut med varm, kall och torr luft vilket alla har en inverkan på huden. När luften är torr både inomhus och utomhus kan det förvärra redan torr hud i ansiktet. Det är därför symptomen på torr hud i ansiktet kan bli mer omfattande under vinterhalvåret.

Något annat som kan göra att huden torr är när den åldras. Utsätter du din hud i ansiktet för en större mängd solljus utan att använda solkräm kan du vara i riskzonen för att utsätta din hud för tidigt åldrande. När huden åldras får den svårare att behålla fukt vilket kan orsaka torrhet.

Har du torr hud bör du undvika att bada i vatten och bassänger där klor används. Klor är nämligen uttorkande vid kontakt med huden.

Hudvård

Visste du att din hudvård kan vara en av orsakerna till att din hud är torr? Det viktigt att alltid använda produkter som är rätt för dig och din hudtyp! Hör du till en av dem som ofta tvättar dig och tar varma bad kanske du gör dig själv en björntjänst. Överdriven renlighet har nämligen en tendens till att ta bort hudens naturliga lipider som utgör hudbarriären. Använder du dessutom produkter som innehåller alkohol som verkar uttorkande kan det göra dina besvär värre.

Ha alltid en lämplig kropps- och hudvårdsrutin. Se till att de produkter du använder i ditt ansikte och på din kropp reparerar huden.

Mediciner

Vissa mediciner kan göra huden extra känslig och rubba vätskebalansen i hudens depåer. Därför är det alltid bra att rådfråga läkare om du upplever torr hud i samband med din medicinering.

Inre påverkan

Genetik

Alla människor föds med en förutbestämd uppsättning gener. Gener påverkar flera olika saker i och på vår kropp, inte minst hudens egenskaper. Det är en av anledningarna till att alla människor upplever olika hudtyper och hudkvalitéer. Det är exempelvis mer vanligt att ljusa hudtyper upplever problem med torrhet.

Hormoner

Under livets gång förändras alla människors hormonnivåer. Detta kan dock vara som mest påtagligt under tonåren och klimakteriet. När hormonnivåerna förändras kan det ta sig i uttryck i att huden i ansiktet blir mer torr. Det beror på rubbningar i hudens naturliga fuktbalans som påverkas av det kroppsegna hormonet östrogen.

Ålder

När vi blir äldre får huden naturligt svårare att binda fukt vilket kan orsaka en större benägenhet till torr hud i ansiktet. Hudens naturliga lager av hyaluronsyra tar längre tid på sig att återbildas. Därför är det viktigt att tillföra fukt, vitaminer och mineraler med hjälp av rätt hudvårdsprodukter för att minska risken för åldersrynkor och fina linjer.

Kostvanor

Kosten är viktigare än man kan tro när det kommer till vår hudkvalité. Det beror bland annat på att det är genom maten vi äter som kroppen får i sig vitaminer och mineraler för att fungera korrekt. Om kroppen har brist på något kan det bland annat synas i huden. Därför är det viktigt att äta en så varierad kost som möjligt.

Vad kan du göra för att undvika torr hud i ansiktet?

Till att börja med bör du ha en fungerande hudvårdsrutin som är optimal för din hudtyp. Det är A och O för att minska problemen med torr hud i ansiktet. Vid rengöring bör du vara skonsam mot din hud – gnugga aldrig ansiktet när du torkar dig. Istället bör du använda en mjuk handduk och badda huden. På så sätt minskar du risken för att tvätta bort huden naturliga oljor och irritera huden. Det är alltid en bra idé att vara varsam med din hud för att inte förvärra tillståndet.

Något annat som kan påverka vår hudkvalité är vad vi får i oss via kosten. Torr hud kan absolut bero på inre faktorer som du inte kan påverka, exempelvis gener. Men det kan även bero på att du inte får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler som bidrar till kroppens normala funktion. Vid brist på viktiga näringsämnen fungerar inte din kropp optimalt och det tar sig gärna uttryck i en livlös hud. Försök att äta en så varierad kost som möjligt för att försäkra dig om att du får i dig rätt mängd. Det är alltid bra att äta mycket frukt och grönt samt att alltid dricka vatten när du är törstig.

Tre tips mot torr hud

  1. Eftersom varmt vatten torkar ut huden, är det bra om du undviker att vistas i vatten längre än 10 minuter åt gången. Ta hellre en kortare dusch än att ligga i ett hett bad. När du tvättar ansiktet bör du göra det med lätt ljummet vatten, annars riskerar du att skölja bort hudens naturliga oljor. Kom ihåg att använda en skonsam exfoliering i ansiktet för att få bort döda hudceller och en återfuktande kräm. Upplever du att huden blir irriterad av peelingen bör du dock undvika denna.
  2. När huden är väldigt torr kan den också bli känslig. Därför är det viktigt att du använder hudvårdsprodukter som är skonsamma. Undvik gärna hudvård med parfymer, färgämnen och parabener som kan orsaka irritation. Det är viktigt att din hudvårdsrutin passar din hudtyp och speciellt i ansiktet, annars finns risken att dina besvär blir värre. När du har torr hud i ansiktet kräver det att din hudvårdsrutin återfuktar på djupet och inte bara på ytan. Hitta produkter som hjälper hudens naturliga oljor och balanserar hudens pH-värde.
  3. Använd en bra ansiktsolja. När det är minusgrader ute är det en mindre bra idé att använda vattenbaserade produkter – de kan nämligen bidra till uttorkning. Välj istället oljebaserade produkter eller helt enkelt en ansiktsolja när det är som mest kallt. Oljan går ner i hudbarriären och ger en skön, lugnande känsla för torr hud. Se gärna över din hudvård så att den är oljebaserad. Undvik produkter som innehåller alkohol.

    Kräm mot torr hud i ansiktet.
    Kräm mot torr hud i ansiktet.