Trollhassel i naturlig hudvård

Ulne Hudvård has 4.86 out of 5 stars 90 Reviews on ProvenExpert.com

Witch hazel, eller trollhassel som det kallas på svenska, är en växt som har använts i århundraden för diverse hälsofördelar, inte minst när det kommer till naturlig hudvård. Tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper har växten blivit en välkänd och uppskattad ingrediens i främst ekologisk hudvård.

Vi förstår varför! Trollhassel är precis lika magiskt som det låter och i det här inlägget berättar vi varför.

Redaktionen tipsar

Trollhassel i hudvårdsprodukter

Många naturliga, ekologiska hudvårdstillverkare känner till den fantastiska växten. Dess antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper gör den nämligen till en perfekt ingrediens i naturliga hudvårdsprodukter. Den läker, lindrar och bidrar till en friskare hud, perfekt för hudvård.

Men exakt hur mycket den kan göra för just din hud beror på vilken hudtyp du har. Precis som mycket annat när det kommer till hudvård behöver produkterna du använder vara anpassad efter just din hud. Även om trollhassel är en naturlig ingrediens med läkande egenskaper, betyder det inte att den är optimal för just dig. Låt oss förklara.

Inflammerad hud kan vara orsakad av obalans i dina hormoner som leder till fet hud vilket i sin tur orsakar akneutbrott. Akneutbrotten inflammerar huden och många gånger hamnar du i en ond cirkel som är svår att bryta. Witch hazel har en porsammandragande effekt på huden, vilket innebär att det kan minska dina talgkörtlars produktion av talg. Talg är olja och fett som huden producerar för att skydda sig och återfuktas. Men när denna rubbas på grund av diverse orsaker kan det hända att de går bananas och producerar mer än vad huden behöver, vilket då i sin tur leder till akneutbrott eller inflammation i huden.

Trollhasselns antiinflammatoriska, porsammandragande och antiseptiska egenskaper passar därför bäst till dig som har en oljig/fet hud.

Andra effekter som trollhassel har på huden:

  • Kan lindra och hjälpa solskadad hud
  • Kan öka hudens spänst och elasticitet
  • Minska svullnad i ansiktet och under ögonen

Fördelar med trollhassel

Växten har flera hälsofördelar som du inte vill missa! Här nedan listar vi de mest kända fördelarna.

Avvärjer infektion

Vissa studier tyder på att trollhassel kan vara fördelaktigt för att bekämpa vissa typer av virusinfektioner. Av denna anledning appliceras witch hazel ofta lokalt som ett naturligt botemedel för att bekämpa munsår och lindra symtom.

Lindrar inflammation

Inflammation är ett normalt svar från immunsvaret som är utformat för att skydda din kropp mot skador och infektioner. Men kronisk inflammation tros spela en central roll i utvecklingen av vissa sjukdomar.

Trollhassel innehåller många föreningar med potenta antiinflammatoriska egenskaper, inklusive gallsyra och tanniner. Den innehåller också antioxidanter som hjälper till att förhindra utbredd inflammation och neutralisera fria radikaler, som är sjukdomsframkallande föreningar som kan byggas upp i din kropp. Därför kan växten ha långtgående fördelar och vara användbar vid behandling av inflammatoriska problem, såsom akne, eksem eller psoriasis.

Lokalt applicerad trollhassel kan effektivt minska inflammation och hjälpa till att lugna din hud.

Reducerar irriterar hud

Känslig hud är ett mycket vanligt tillstånd och något som drabbar de allra flesta.

Lokal applicering av växten på din skadade, irriterade eller inflammerade hud kan verka lugnande. Många upplever en förbättring efter regelbunden användning av örten.

Bekämpar akne

Kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper gör trollhassel till en användbar produkt vid behandling av akne.

Den bör appliceras direkt på ansiktet efter rengöring för maximal effekt. Witch hazel verkar sammandragande, vilket får dina porer att dra ihop sig, samtidigt som det lugnar din hud och lindrar inflammation.

Detta kan förhindra bakterier från att infektera din hud. Av denna anledning tillsätts trollhassel ofta till många receptfria akneprodukter och är särskilt användbart för personer med fet hud.

Kan lindra besvär från hemorrojder

Hemorrojder orsakas av svullnad och inflammation i venerna i ändtarmen, vilket resulterar i symtom som klåda och blödning. Trollhassel används ofta som ett naturligt botemedel för att ge lindring från obehag och smärta som orsakas av hemorrojder.

Vid behandling används en trasa eller bomullstuss för applicering direkt på det drabbade området för att lugna vävnaden.

Witch hazel tros hjälpa till att behandla klåda, rodnad, smärta och svullnad i samband med hemorrojder på grund av dess antiinflammatoriska effekter. Dessutom har den hemostatiska egenskaper, vilket betyder att den kan stoppa blödningar orsakade av hemorrojder.

Lindrar känslig hårbotten

Hårbottenkänslighet kan orsakas av ett antal faktorer, allt från kosmetiska hårbehandlingar till dermatologiska tillstånd, såsom psoriasis eller seborroiskt eksem.

Att applicera lite trollhassel i hårbotten innan du tvättar håret kan hjälpa till att behandla hårbottens känslighet och lindra symtom som klåda och ömhet. Växten kan också hjälpa till att lindra inflammation i hårbotten.

Det används också ibland som ett naturligt botemedel för att lindra symtom på andra hårbottenproblem, såsom mjäll och torrhet.

Hjälper mot halsont

På grund av dess förmåga att minska inflammation används trollhassel ibland för att behandla halsont.

Att koka en tesked trollhassel i en kopp vatten i cirka 10 minuter och sedan gurgla med blandningen kan ge lindring. Detta tros bidra till minskad svullnad, minskad smärta och bortspolning av slem som orsakats av bakterier.

Var dock försiktig om du skulle inta witch hazel oralt. Rådfråga din läkare innan du intar trollhassellösning oralt. Det kan nämligen orsaka magirritation på grund av dess höga tannininnehåll. Det är därför viktigt att använda det med försiktighet. Det anses vara säkert att ta 3–4 teskedar (15–20 ml) witch hazel per dag, men större intag kan orsaka magirritation och kräkningar. Ta hellre en mindre mängd i början och arbeta dig uppåt när du känner att du inte får någon oönskad reaktion.

Skyddar mot hudskador

Trollhassel är rik på tanniner, en naturlig växtförening med kraftfulla antioxidantegenskaper som kan hjälpa till att skydda din hud mot skador när den appliceras lokalt. Applicera på huden för att minska risken för hudskador.

Tänk på att växten aldrig kan ersätta solskydd.

Trollhassel har många fördelar.

Hur du använder trollhassel

De flesta människor kan använda trollhassel utan att uppleva några direkta biverkningar. Vissa människor kan dock uppleva hudirritation eller allergiska reaktioner efter att ha applicerat trollhassel på kroppen.

Att göra ett första hudplåstertest på en liten del av din hud kan hjälpa till att förhindra oönskade biverkningar och hudreaktioner.

Sammanfattning

Det finns mycket gott att säga om trollhassel. Inte minst när det kommer till dess antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper i hudvård. Den fungerar att använda både oralt och som lokal behandling i form av salva eller liknande. Men trots att det är en naturlig ingrediens finns det vissa biverkningar som användaren bör vara uppmärksam på.

Vi rekommenderar dig att testa dig fram, som med alla produkter. Märker du minsta reaktion är det bara att minska dosen eller sluta använda produkten.

Vi tror och hoppas dock att du är redo för att dra nytta av alla hälsofördelar som denna magiska växt för med sig i både hud- och kroppsvård.

Trollhassel har sammandragande och antiinflammatoriska egenskaper. Perfekt för fet hud. Ulne har flera produkter med trollhassel, här Armonia ansiktsmask.
Trollhassel har sammandragande och antiinflammatoriska egenskaper. Perfekt för fet hud. Ulne har flera produkter med trollhassel, här Armonia ansiktsmask.